• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta čitati do 18. preporučuje Aleksandar Petrović

Izvor mondo.rs

Pisac za MONDO preporučuje tri knjige koje bi svako trebalo da pročita do punoletstva.

Aleksandar Petrovic nedavno je objavio svoj drugi roman. Prvi, "Kolaž za dvoje" iz 2010. bio je ljubavna prica smeštena u "svet" beogradskih kafica, a prošlogodišnja "Beogradska knjiga mrtvih" bavila se misterijom beogradske mumije.

Šta najviše volite da citate, i koliko imate vremena za to?

"Citam svakodnevno. Osim što mi pricinjava neizmerno zadovoljstvo i pomaže mi da pronadem odgovore na pitanja koja me zaokupljaju, svako ko želi da se ozbiljno bavi pisanjem mora mnogo i da cita. Najviše citam romane, mada volim i knjige iz psihologije i filozofije, ali za njih moram da budem baš usredsreden, dok u romane samo uronim".

Koja je Vaša omiljena knjiga?

"Moja lista omiljenih knjiga stalno se menja u zavisnosti od toga šta sam u meduvremenu procitao. Ipak, za mene je bila presudna 'Slika Dorijana Greja', Oskara Vajlda. Ima pravu meru tajanstvenosti, napetosti i fantastike kakvu volim, a sa druge strane postavlja pitanja o ljubavi, prijateljstvu, moralu i umetnosti".

Koje tri knjige biste svakome preporucili da procita do 18. rodendana, i zašto baš te knjige?

"Bajke su uvek dobar izbor. Pogotovu ako možete da pronadete izdanja koja su se nekada štampala, sa bajkama razlicitih naroda. Tako se najbolje upoznaju druge kulture i može da se vidi koliko smo svi, iako naizgled drugaciji, zapravo slicni.

Mark Tven, 'Pustolovine Toma Sojera' i 'Male žene' Lujze Mej Alkot su važne knjige o odrastanju. 'Kroz pustinju i prašumu' Henrika Sjenkevica je za one koji vole avanture, a 'Tajni dnevnik Adrijana Mola' Sju Taunzend je vodic kroz tinejdžerski život bez obzira na nedostatak savremene tehnologije. I naravno, stripovi kao veza izmedu književnosti i kompjuterskih igrica. Moj omiljeni junak je i dalje Marti Misterija".

Ne propustite i ostale preporuke knjiga!

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

VN

Divan izbor! Poseban aplauz za "Male žene"

смешно

Ништа домаће не ваља прочитати? Па да, Дучић, Шантић, Мика Антић, Дис, Змај, Андрић, Селимовић, Пекић... они нису нешто за прочитати до 18. године јер ето неко вопи авантуре и везу са компјитераким игрицама. Поента је научити децу да заволе да читају, а не само бирати оно што воле.

Nenad

@смешно Sve to domaće imaju u obaveznoj lektiri za školu i preozbiljno je za taj uzrast kako po izboru tako i po stilu.

SERIJE