• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Turisti uskoro u Zabranjenom gradu

Najznačajnije lokacije u drevnom Zabranjenom gradu u Pekingu biće ponovo otvorene za posete do Olimpijskih igara.

Najznačajnije lokacije u drevnom Zabranjenom gradu u Pekingu biće ponovo otvorene za posete do Olimpijskih igara, javili su kineski državni mediji.

Restauracija najvećih sala u velikom kompleksu trebalo bi da bude dovršena do kraja juna, više od mesec dana pred svečano otvaranje Igara 8. avgusta.

Drugi delovi palate u kojoj su živela 24 cara do kraja imperijalne vladavine 1911. neće biti dovršeni do 2020. Restauratori pokušavaju da, kad god su u prilici, koriste autentične originalne materijale, navode mediji.

Inženjer Džang Kegui kazao je listu "China Daily" da su u centru pažnje restauratora glačanje zidova, drvo oštećeno vodom i krečenje.

Oko 400 miliona juana (36 miliona evra) utrošeno je u prvoj fazi radova koji su počeli 2003, a do 2020. se planira izdvajanje milion juana po godini, navodi list.

U okviru renoviranja, biće ugrađeni liftovi za invalide, a 200 vodiča ponudiće "unapređenu uslugu za slepe", dodaje dnevnik.

Zabranjeni grad nalazi se u centru starog dela Pekinga. Nekada je bio carska palata kineskih dinastija, a danas je muzej koji se prostire na vise od 720.000 kvadratnih metara. Čini ga 800 zgrada sa ukupno 9.999 prostorija.

UNESKO je Zabranjeni grad 1987. uvrstio na listu svetske kulturne baštine. Njegova izgradnja započeta je 1406. godine. Trajala je 14 godina i na njoj je radilo 200.000 radnika.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE