Kultura

Umro je čovek čiji je dolazak na Marininu izložbu rasplakao svet (VIDEO)

Izvor mondo.rs

Holandski umetnik Ulaj preminuo je u 77. godini!

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Umetnik Frank Uve Lajsipen, poznatiji kao Ulaj, preminuo je u u Ljubljani u 77. godini posle duge i teške bolesti. Umetnik performansa široj javnosti bio je najpoznatiji kao dugogodišnji životni i umetnički partner Marine Abramović.

Ulaj je godinama živeo u Ljubljani, a sa Marinom je bio od sredine sedamdesetih do kraja osamdesetih, kada su se rastali, naravno, performansom.

Obožavaoci pamte kako su disali zajedno, urlali jedno na drugo, sudarali se, balansirali luk i strelu uprtu u Marinine grudi.

Famozno su se oprostili performansom "Ljubavnici", u kojem su krenuli sa suprotnih krajeva Kineskog zida, sreli se na pola puta i zauvek rastali.

Interesantno je da je Marina na predavanju u Beogradu ispričala da je ovaj projekat trebalo da bude krunisan njihovim brakom. Ipak, dobijanje potrebnih dozvola od kineskih vlasti potrajalo je toliko, da se par u međuvremenu posvađao i odlučio da Kineskim zidom ipak "prošeta" da bi na ljubav stavio tačku, a ne krunu u vidu braka.

Zajednički projekti para bili su predmet spora nakon raskida. Ulaj je rekao da je Marini prodao svoju fizičku arhivu i određena prava, uz mogućnost da dobije 20 odsto prihoda koje ona ostvari, i da bude obavešten o prodajama ili reprodukcijama. U intervjuu za "Gardijan", Ulaj je rekao da je Marina taj ugovor prekršila, zbog čega ju je tužio sudu.

"Sve što želim je da na svaka tri meseca dobijem izveštaj o delima, i svoj procenat. I da se moje ime pomene uz moja dela. Marina ga namerno izostavlja i time želi da me obriše iz istorije umetnosti", rekao je on tada.

Njihov ponovni susret 2010, kada je Marina u okviru svoje retrospektive u njujorškom muzeju MoMA izvela "The artist is present", a Ulaj se pojavio i seo prekoputa nje, jedan je od retkih viralnih snimaka umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije.

Ulaj i Marina (ZABAVA)
Izvor: YouTube/MiticoMazz

Ulaj je dugo bio bolestan, i stoga nije mogao da prisustvuje izložbi "Čistač" u MSU, najvećem umetničkom događaju godine u Beogradu.

Ulaj je 2011. saznao da boluje od raka, i o tome je snimio i dokumentarac "Project cancer: Ulay's journal from November to November". Tri godine kasnije izlečio se, ali se ponovo razboleo pre nekoliko godina.

Osim po performansima, Ulaj je bio poznat i po fotografskim izložbama.