Kultura

"U požaru svetova" - sve što niste znali o Ivi Andriću

Izvor mondo.rs

Biografija Ive Andrića u knjižarama od 2. aprila

9. 10. 1892. Ivo Andrić
Izvor: MONDO - Aleksandra Petrovski

Pred čitaoce stiže prva sveobuhvatna biografija našeg nobelovca Ive Andrića.

U biografiji "U požaru svetova" Mihael Martens prati Andrićev jedinstven životni put i slika impresivnu panoramu evropske istorije 20. veka.

Naslov knjige je parafraza rečenice iz Andrićeve priče "Žena na kamenu" jer, prema rečima autora ove knjige, najbolje ilustruje Andrićev politički život:

"Sagoreti bez ostatka, izgubiti se u opštem požaru svetova kao vatra u vatri".

Na nekoliko stotina stranica Martens detaljno, i na osnovu temeljnog poznavanja Andrićevog dela, prepiske, arhivske građe i korišćene literature, opisuje Andrićev život od rođenja u Bosni, preko sarajevskog atentata i diplomatske službe u Berlinu, pa do života u Beogradu pod okupacijom, kada piše dela koja će mu doneti svetsku slavu, a priklanjanje Andrića novoj vlasti posle oslobođenja posebno su intrigantan deo ove iscrpne i pouzdane biografske studije.

Autor biografije Mihael Martens (Hamburg, 1973) nemački je novinar i pisac, dugogodišnji politički dopisnik lista „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ i stručnjak za balkanska pitanja. Tokom svoje novinarske karijere boravio je u Sankt Peterburgu, Atini i Istanbulu, a od 2002. do 2009. u Beogradu kao dopisnik frankfurtskog dnevnika. Kod nas je 2013. godine prevedena njegova knjiga „U potrazi za junakom“.

Knjigu „U požaru svetova“ moći ćete da pronađete od četvrtka 2. aprila u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu Lagune.