Da katolička crkva u poslednje vreme ume da ide u korak sa razvojem tehnologije i trendovima, dokaz su i društvene mreže. Sve je više sveštenstva koji koristie TikTok ili druge kanale kako bi promovisali veru i religiju, ali i iznoslili svoje stavove. Pre par godina i sam papa je objavio svoj prvi tvit što je iznenadilo svetsku javnost.

Danas, po prvi put u istoriji, jedan milenijalac biće proglašen svecem od strane katoličke crkve. 15-godišnji tinejdžer italijanskog porekla rođen u Londonu 3.maja 1991., poznatiji kao "Božji influenser", koristio je društvene mreže i Internet da bi širio katolička učenja.  

Karlo Akutis preminuo je 2006. od leukemije, a papa će ga i zvanično proglasiti svecem. U videu koji se pojavio na Jutjubu može se videti otkrivanje slike dečaka u crkvi u prisustvu pape Fransisa.

Osim što će on biti prva osoba rođena u periodu između ranih '80tih i kasnih '90tih kojoj rimokatolička crkva ukazuje ovakvu počast, papa ovom dečaku pripisuje i zasluge čudotvorstva, prenosi BBC. Kako se navodi, njegova "čudesna dela" uključuju i izlečenje studenta u Firenci koji je imao krvarenje u mozgu nakon povrede glave. Karlo je proglašen blaženim 2020. godine što je prvi korak ka svecu, nakon što mu je pripisano njegovo prvo "čudo" - izlečenje deteta u Brazilu , koje je rođeno sa oboljenjem pankreasa. a drugo čudo papa je odobrio nakon sastanka sa vatikanskim starešinama zaduženim za proglašenje svetaca.

Još uvek nije poznato kada će ovaj dečak influenser biti kanonizvan. Karlo Akutis preminuo je u Mozi, Italiji, gde je proveo veći deo detinjtsva, nakon što je dijagnostikovano da boluje od leukemije. Njegovo telo prebačeno je u Asisi godinu dana nakon smrti, a trenutno je izloženo sa drugim relikvijama koje su povezane sa njim.

Osim što je dizajnirao veb stranicu za parohiju i školu koju je pohađao, postao je poznat i po pokretanju sajta na kom je dokumentovano svako prijavljeno "efharistijsko čudo", a koji je pokrenut nekoliko dana pre njegove smrti.

Akutisov nadimak "Božji influenser" nastao je nakon njegove smrti, zobg njegovog rada i vere. Njegov život u Engleskoj takođe je obeležen kada je 2020. nadbiskup Birmingema osnovao parohiju blaženog Karla Akutisa. A tu je i statua budućeg sveca u pećini Karfin, rimokatoličkom svetilištu. 

Kako BBC objašnjava, "čuda" se obično istražuju i procenjuju tokom perioda od nekoliko meseci, pri čemu se osoba proglašava svecem kada ima dva čuda vezana za svoje ime. Da bi se nešto smatralo čudom, mora biti čin koji je viđen van onoga što je poznato kao moguće u prirodi - kao što je iznenadno izlečenje osobe za koju se smatra da je blizu smrti.  Poslednja koja je kandidovana za sveca je žena poznata kao Mama Antula, religiozna sestra iz 18. veka koja je postala prva svetica u Argentini.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

Nikola Rokvić Instagram/nikolarokvic

(MONDO/M.C.)

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!