Gotovo joj je bio zagarantovan uspeh, ali kada je shvatila šta se krije iza kamera i estradnog sjaja odlučila je sve da napusti. Danas se bavi potpuno drugačijim poslom i ne želi da se ponovo medijski eksponira, te nije želela ni da otkiva identitet, ali je ekskluzivno samo za MONDO otkrila detalje teškog puta do slave i koliko se sada estrada razlikuje od nekog ranijeg perioda.

Još kao mala pevala je u horu, a prvi kontakt sa klavijaturama i nastupima ostvarila je uz brata i to potpuno neplanirano. Kao je istakla tada je slušala stranu muziku i nije znala ni ko je Ceca.

"Moj brat je ustvari krenuo da se bavi muzikom i dečko iz mog kraja svirao je klavijature, vraćali su se iz izlaska i u kući kreću da sviraju, pitali su me da otpevam nešto. Nikada nisam pevala, bila sam stidljiva, hteli su da da pevam nešto od Cece, ja pitam: 'Koja Ceca?'. Nisam znala ništa od domaće muzike, slušala sam stranu. Puštali su mi pesme, ja naučim neku i krenem da pevam, tražila sam da svi izađu iz sobe, a da klavijaturista okrene glavu, bio me je blam da pevam. Tako smo krenuli i svi su rekli kako lepo pevam", prisetila se početaka, a zatim i prvog nastupa pred publikom.

Kada je njen brat proslavljao 18. rođendan, ona mu je kao iznenađenje pevala, a ispred sebe je imala svesku sa tekstovima. Tako je prvi put zapevala na nekoj proslavi, a onda je postala "glavna" u lokalnom kafiću: "Iako mi je glas bio mladalački, nezreo, baš su me gotivili i tako sam ušla u svet muzike. Prvo sam nastupala sa bratom i klavijaturistom, a posle su tražili da nastupam sama. Uporedo sam išla u školu, dođem kući bacam ranac, presvlačim se i idem na nastupe".

Želela je da nastavi školovanje, ali je zagazila u muzičke vode - "Tada sam se odvojila od brata, počeli su da me traže ozbiljniji bendovi, diskoteke, on je ostao da radi po lokalima u kraju. Nastupala sam i po Bosni, radili smo i po 4,5 dana nedeljno, nisam mogla da nosim knjižurine i učim paralelno".

"Već sam imala nastupe širom Srbije kada me je otac prijavio za 'Zvezde Granda' i molio me je da idem da se takmičim, hteo je da postanem velika zvezda. To je bila 2005. godina, prošla sam prvi krug, ali sam odustala, odlučila da ne želim ugovore i krenula sam svojim putem", ubrzo potom je snimila i prve pesme iako u to vreme to nije bilo nimalo lako.

"Posle Granda sam snimila pesmu 'Uvek ću te varati s njim'. Ta pesma se tada nalazila u vrhu mesečnih top listi, a niko nije znao ko sam. Tada se nisu snimali toliko spotovi. Više je bilo snimiš album, pa te promoviše kuća za koju si izdao, pojavljuješ se u emisijama, retko ko je radio spotove", ispričala je i dodala da joj je Mirza posle napisao "Tuci sudbo", dok joj je Ivana Selakov pevala prateće vokale na numeri "Dama", ali album nikada nije snimila.

ivana selakov
MONDO/Petar StojanovićInstagram/selakov/screenshot/Espreso/Emilija Jovanović 

"To je bilo vreme kada su se snimali albumi, pa ti je trebala produkcijska kuća koja će da stane iza tebe, to se plaća, kao i svako pojavljivanje u emisiji. Od 3 do 5.000 evra možda čak i skuplje je bio sam tekst, plus aranžman. Zavisno do paketa, produkcijske kuće su tražile od 20 do 50.000 evra. To je bio veliki novac da se uloži, a pogotovu što nijedan tekstopisac nije hteo da stane iza tebe. Nudili su ti sve i svašta. Svi ti prodaju kao hit, a kada tražiš da stanu iza toga, delićemo novac, svi se povuku", ispričala je i istakla:

"Sam tekst na papiru čudno zvuči, ti teksovi treba da se prerade. Davali su ti pesmu sad tu i odmah da je vidiš i odmah da je platiš. Niko ti nije dao da je poneseš da vidiš da li ti leži, da li se pronalaziš, pritom oni to zaštite u Sokoj-u ne mogu ja tebi to da ukradem, kad je to tvoje".

Malo ko zna i da je veliki hit Maje Berović "Crno zlato" koji danas ima preko 10 miliona pregleda na Jutjubu pisan upravo za nju, ali ga je ona odbila.

"To je pesma koja je pisana meni. Kada smo došli kod Samardžića nije imao pesmu, pa je rekao da se vidimo za neki dan pa će da vidi šta može, pa je onda napisao pesmu posle prvog viđenja. Kada smo videli tekst ta pesma nije ličila ni na šta, pogotovu kada ti otpeva neko ko nije pevač, zvuči katastrofa. Ti moraš da je iskreiraš, ali kada ti tako otpeva zvuči kao najgori antitalenat. Tražila sam da je zato uzmem da probam, da vidim da li može neka korekcija, ali moj muž je odmah odustao, poludeo je i kada on nije hteo da nam izađe u susret da probamo to. Tako smo odustali, nikada se nisam pokajala samo kada sam čula rekla sam evo je moja pesma", otkrila nam je ona kroz osmeh.

Kada je Novak Đoković osvojio jedan od Grend slemova, bila je napisana pesma koja je bila ponuđena prvo Breni - "Tekst je prvo bio ponuđen Breni, jer je Boba bivši teniser. Mislili su da će biti veliki hit jer je Novak tada trebalo i jeste osvojio Vimbldon. Brena nije htela da čuje odbila je na jedan, onda je mene pozvao tekstopisac ubeđujući me da će pesma biti vrh, meni se nije dopala, nisam se pronašla u tome, moj muž se ne bavi time. Nikada nisam čula tu pesmu, mislim da je niko nije snimio".

ATA Images /Antonio Ahel Maja Berović

Njene pesme i gostovanja su iz nepoznatih razloga nestala s Jutjuba - "Moje pesme i gostovanja su bila na Jutjubu, ali su obrisani.Ne znam iz kog razloga, da li se naljutio neko, da li je ljubomora… Nikada ja nisam kačila to, objavljivale su i produkcijske kuće na svojim stranicama, ali ni toga više nema, ne znam zašto, nije da to zauzima neki prostor. Bilo je i emisija gde sam gostovala sa Snežanom Đurišić, pevanje uživo, nastupa... Nikad se nisam pitala zašto".

Velike zvezde su tada uveliko znale ko je ona, ali kako kaže veću ljubomoru je osetila od kolega nego od koleginica - "Tokom jednog nastupa na Adi sa sada veoma poznatim pevačem, on je sebe stavljao u prvi plan, stalno je govorio: 'Znaš ti ko sam ja, ja sam snimio tu i tu pesmu'. Ispalo je kao da sam ja radni pevač, iako mislim da je znao da nisam, jer je tražio da radimo zajedno. Verovatno se pravio da ne zna da sam bila u 'Zvezdama Granda' i da sam snimila pesmu. Tokom nastupa je sebe stavljao u prvi plan i pojačavao da se on čuje, a kad dođe moja pesma na red on smanji. Okrenem se i vidim na mikseti da mi je na polovinu smanjen mikrofon, a njegov udara do kraja. Mislila sam da su žene ljubomorne, ali od muškaraca to nisam očekivala, ne znam po čemu možemo da se merimo".

Nikada nije htela da silazi sa bine i da se penje po stolovima, stolicama kao neke njene koleginice, iako smatra da bi joj to možda olakšalo karijeru ističe da ni danas to ne bi radila - "Nikada se ne bih menjala s onima koje su to radile bez obzira na njihov uspeh i danas da se bavim muzikom isto bih postupila. Samo rad na bini, to je najlepše, to je kulturan nastup sve ostalo je izigravanje cirkuzanta, svaka čast ko može, ali ja ne".

Trudila se da ispoštuje goste maksimalno, ali granicu nije prelazila: "Svi su znali i nikada nisu postavljali pitanje, ali muzičari su ti koji bi voleli da se ti krećeš da bi dobila bakšiš, ali ja nisam pristajala. Uvek su dovodili neku pevačicu koju će da gurnu u masu koja će da se šeta da pije pića s ovim s onim, onda se svi prave toše i okrenu glavu, ja to sebi nisam htela da dozvolim. Imala sam ja energiju na bini, ali bez te šetnje", ispričala je i dodala:

"Pukovnik u penziji organizovao je slavlje, unuku je slavio rođendan. Ja sam bila na bini, kada su se svi opustili, jedna ekipa momaka je malo više popila i htela da budem s njima za stolom, samo njima da pevam. Ispoštovala sam, ali sve ima granicu pristojnosti. Kada sam videla da se s alkoholom nestaje i kada su tražili da sednem u krilo videla sam da može da dođe do problema i ja sam otišla na vreme, izgubila se s lica mesta, dok neke druge bi pravile cirkusijadu i napravile možda problem. Bila sam ispoštovana i plaćena, nije bilo problema".

U to vreme pevačica Jana Todorović i njen suprug Ivan držali su produkcijsku kuću VIP koja je kao i Grand imala svoje tačmičenje. S obzirom da su do tada mnogi znali za nju i tražili je na nastupima, ponuđen joj je ugovor kakav se malo kome nudio.

"VIP je imao takmičenja kao i 'Zvezde Granda' samo u Bosni, a Ivan i Jana su bili vlasnici. Ja nisam došla kao takmičar, već sam tada nastupala i imala svoje pesme, njima se sve dopalo i ja sam sa Janom već nastupala. Ivan je imao nekih desetak pesma koje su trebale meni da se puste da vidim šta da snimim, automatski bih imala izvođaća, album, marketing, nastupe... Oni su imali svoj ugovor za pevače, ali to za mene nije važilo tako, postojale su korekcije. Ugovor koji je za većinu bio fiksni, ja sam mogla da korigujem kako meni odgovara i da se dogovorimo. Ipak njih dvoje su neplanirano napustili zemlju, kada su se vratili javljeno je da se VIP gasi iz njima znanih razloga. Album mi je promakao za tren oka. Bila je super priča, ne bih bila vezana kao u Grandu, imala bih slobodu, nastupala bih s Janom, sama i sa drugim pevačima. Procenat je bio za mene 80, a za njih 20 posto, jako dobar ugovor, velika šteta", prisetila se pevačica i otkrila zato je napustila estradu:

"Danas je mnogo lakše, možeš da uradiš sam pesmu, tekst, da ti ispeglaju glas na kompjuteru, tu su autotjunovi. To je sasvim nešto drugo, ne znam da li bi mi se svidelo da se danas bavim muzikom. Danas staju iza tebe imaš drugačiju reklamu koja te ne košta kao nekada, preglede na Jutjubu, ne moraš da imaš izdavačku kuću... Lakše je, ali je estrada prezasićena i zasniva se na skandalima, lažnim i nameštenim pričama, a najmanje na pevanju, to nije ono što želim", istakla je dodala:

"Dobiješ neke pesme sačuvaj bože, ne jave ti se, gubiš volju, živce, treba ti novac, to verujem da se izmenilo... Bilo je situacija da je dečko ponudio pesmu za koju je tvrdio da će biti hit i tražio finu cifru za to, a kada smo tražili da stane iza toga i da mu damo 80 posto ako prođe pesma, on kaže - 'brate nikad se ne zna'. Pa što tvrdiš onda i prodaješ mi je za 5,10 000 evra".

Istakla je i da danas ima previše estradnih umetnika, ali da ona može da izvoji samo jednog kao nekoga koga ceni od početka karijere, pa sve do danas: "Nedeljko Bajić Baja! Uvek bio i ostao prizeman, nikad se nije laktao i gurao, bez skandala izgradio karijeru... Najviše je zarađivao i nije se hvalio. I danas kad ga sretnem lepo se pozdravimo, a za ostale što se guraju silom u medije... od ženskog vokala ne znam... Ne verujem da bih se vratila na ovu današnju estradu…".

nedeljko bajić baja
YouTube/AmiG Show, screenshot 

Za kraj je istakla i da je bilo neozbiljnih nastupa, tačnije loše organizacije, te se prisetila jedne situacije kada joj je kolega spasio "tezgu" - "Kada sam nastupala u Mostaru u velikoj diskoteci sve je bilo dogovoreno da oni imaju klavijaturistu, sve su organizovali, moje je bilo samo da dođem. Ja sam poslala spisak pesama, sve je bilo može i kada sam došla da pevam dečko stao i gleda, nije znao ni 'Zlatnik' od Tanje Savić koji je tada bio hit... Sam početak je bio katastrofa, svi su me gledali kao nekog amatera. Dečko nije znao da svira ništa, bio je opšti pakao. Svi me gledaju što je meni još gore. Sejo Boj je bio u prolazu svaka mu čast izašao je odmah u susret. Njegov bend je bio tu, popeli su se na binu i momci su pokidali i izvukli mi veče".

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

"ZGAZILA ME JE CELU!" Pevačica Jana Todorović doživela neobično iskustvo sa devojkom u Dubaiu: NISAM SPAVALA ČETIRI DANA! Kurir tel

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!