Dobrivoje Tanasijević, Den Tana, bio je jedan od najbogatijih i najuticajnih Srba u svetu, a bogatstvo je stekao kao vlasnik najprestižnijeg restorana u Los Anđelesu koji se zove po njegovom umetničkom imenu "Dan Tana's".
Ispred kapele u Beogradu danas su se okupili prijatelji i porodica da mu odaju poslednju počast, a narod je saučešće izjavljivao njegovoj supruzi Biljani, kao i ćerkama koje nisu mogle da sakriju suze i bol na licu.
Pogledajte slike sa komemoracije:
Njegova poslednja želja
On je svojevremeno, u jednom od intervjua, rekao supruzi šta da uradi kada bude umro.
"U životu nisam imao mobilni telefon. I to sam se zarekao kada se pojavio. Najviše zbog mušterija kojima je to smetalo. Rekao sam sadašnjoj ženi, kad umrem, stavi jedan telefon u sanduk, ako budem slučajno živ, da se javim, da me vade", rekao je on tada u jednom intervjuu.
Podsetimo, Dobrivoje Tanasijević, poznatiji kao Den Tana, preminuo je 16. avgusta u 90. godini. Važio je za jednog od najdugovečnijih ljudi u Holivudu, a godinama je držao čuveni restoran Dan Tana's koji su posećivale mnogobrojne zvezde sa A liste.
Pogledajte kako on izgleda:
Ko je sada ko je sada vlasnik legendarnog holivudskog restorana?
Den Tana, koji je 1964. godine otvorio čuveni restoran Dan Tana’s u Zapadnom Holivudu – omiljeno mesto holivudskih zvezda, i vodio ga sve do prodaje 2009. godine.
Restoran je objavio saopštenje:
"Veliki Den Tana je preminuo. Svi znamo da je stvorio jedno zaista magično mesto. Naša voljena mala žuta kuća zauvek će nositi njegov duh. Den je počeo radeći u restoranima La Scala i The Villa Capri pedesetih godina. Upravo mu je iskustvo u tim kultnim lokalima dalo podsticaj da otvori sopstveni restoran – i u tome je i uspeo. Uvek je bio ponosan na svoje poreklo i ono što je postigao, kao bivši fudbalski as iz Jugoslavije."
"Imao je divne priče o Merilin Monro, Džou DiMađu, Džejmsu Dinu, Frenku Sinatri i Semiju Dejvisu. Čak je i lik Roberta Jurika u kultnoj TV seriji Vega$ dobio ime upravo po njemu. Danas je Dan Tana’s u vlasništvu njegove bliske prijateljice Sonje Perencević, koja ga je zadržala istim kao što je bio od 1964. godine. Ovaj čovek je legenda, a kao što znate - legende nikada ne umiru," prenosi Veriety.
Rođen kao Dobrivoje Tanasijević nadomak Beograda, u tadašnjoj Jugoslaviji, Tana je još kao tinejdžer igrao fudbal, a kasnije postao profesionalni fudbaler u Kanadi, pre nego što je odlučio da se preseli u Holivud. Počeo je da pohađa časove glume kod Džefa Korija, među čijim učenicima su bile i Natali Vud, Kim Novak i Endži Dikinson.
Nakon što je amerikanizovao svoje ime, Tana je debitovao na filmu 1957. godine u ostvarenju "The Enemy Below". Pojavio se i u serijama poput 2The Untouchable", "Rin Tin Tin" i "Peter Gunn".
U potrazi za glumačkim angažmanima, počeo je da radi kao perač sudova u holivudskom restoranu Patsy D’Amore’s Villa Capri, a potom napredovao do mesta šefa sale u La Scali u Beverli Hilsu.
Sopstveni restoran otvorio je 1964. godine, kada je preuzeo mali kioski restoran Dominick’s, smešten u bungalovu iz 1929. na Bulevaru Santa Monika. Promenio je meni u njujoršku italijansku kuhinju i odlučio da radi duže od ostalih restorana tog vremena. Iako Dan Tana’s u početku nije odmah privukao poznate ličnosti, sjajna kritika u Los Angeles Times-u donela mu je pažnju, pa je ubrzo postao magnet za glumce i filmske producente koji su cenili njegovu diskreciju.
Restoran kupio za jedan dolar
Ovaj bivši fudbaler i glumac, svojevremeno je ispričao kako je famozni restoran kupio za svega jedan dolar, a pre izvesnog vremena prodao ga je za milione američkih novčanica.
"Kupio sam restoran za dolar, jer to tako može samo u Americi, nigde u svetu. Ipak, to je bila 1964. godina, i ovo danas je velika razlika. Danas je u Americi birokratija toliko velika i komplikovana, nekad su i kontrole bile manje, sanitarna inspekcija i sve ostalo. Ja sam tada već imao karijeru glumca i fudbalera. Znao sam da je baviti se ugostiteljstvom najriskantniji biznis, jer se ponekad mnogo više para izgubi nego što se zaradi. Ipak, u Americi svako sanja da ima restoran, mada je propao i Frenk Sinatra koji je imao čak tri restorana, pa Din Martin koji je otvorio i zatvorio dva, propao je i Harison Ford... Imati restoran nije žurka ni zabava, to je ozbiljan posao. Inače, restoran je koštao 30.000 dolara, ali po ugovoru sa tim bračnim parom, trebalo je da im dam samo dolar, a posle godinu dana, još tri godine za redom, po 10.000 dolara", otkrio je Den Tana u jednom intervjuu.
Prisetimo ga se:
Bonus video:
Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!