• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odobrene pare za vetrenjače kod Alibunara

Izvor Beta

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) članica Grupacija Svetske banke odobrila je kredit od 19,1 miliona evra belgijskom proizvođaču obnovljive energije, Elicio, za izgradnju vetroparka u Alibunaru.

  Vetropark Aibunar - IFC dao pare Izvor: MONDO/P. Vujić
Izvor: MONDO/P. Vujić

Za vetropark, snage 42 megavata, banke Unikredit i Holandska razvojna banka (FMO), kao i Fond "Zeleno za razvoj" (GGF), saglasili su se da obezbede dodatnih 40 miliona evra, saopštio je danas IFC.

To će pomoći da se podstakne proizvodnja obnovljive energije u Srbiji i unapredi energetska ponuda i snabdevanje energijom domaćinstava i privrede u Vojvodini, navodi se u saopštenju.

Plan: Skok do 2020. za 28%

Grupacija Svetske banke se javno obavezala da poveća investicije koje se odnose na ublažavanje posledica klimatskih promena za 28 procenata do 2020. godine, što bi podrazumevalo povećanje investicija IFC-ja u oblasti klime za oko 100 odsto u narednih pet godina.

Projekat će pomoći i da Srbiji ispuni obaveze u okviru Ugovora o energetskoj zajednici, koji predviđa da u 2020. godini 27 procenata potrošene energije u Srbiji treba da potiče iz obnovljivih izvora.

"Veliko angažovanje i podrška IFC-ja dokaz su snage projekta, kao i sposobnosti i spremnosti Srbije da privuče velike investicije u obnovljivu energiju", rekao je generalni direktor kompanije Elicio Ludo Vandervelden i dodao da su nedavne izmene zakona o obnovljivoj energiji stvorile uslove da se započne izgradnja.

Podseća se da je Srbija među najvećim proizvođačima gasova sa efektom staklene bašte u Evropi, s obzirom da 70 procenata njene proizvodnje električne energije potiče iz starijih termoelektrana na ugalj, dok istovremeno ima neiskorišćene kapacitete u oblasti obnovljive energije.

Sada radi još jedan vetropark u Srbiji

"Projekat će pomoći da se diverzifikuje zastareli i visokozagađujući energetski miks Srbije, smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte za procenjenih 123.644 tona godišnje i otvori između 70 i 100 radnih mesta do 2018. godine", ističe se u saopštenju.

Danci zauzdali vetar, ne žele naftu, ni ugalj

Iz IFC-a naglašavaju da je vetropark u Alibunaru najveći projekat finansiranja takvog vida energetskog postrojenje u Srbiji do sada, a predstavlja i podršku borbi protiv klimatskih promena.

On je, kako se u saopštenju dodaje, i rezultat rada IFC-ja sa Vladom Srbije na unapređenju podzakonskih akata i standardnih modela ugovora o otkupu proizvedene električne energije.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Audi RS6 quattro

Sjajan projekat. Vrlo korisna stvar. Svuda po Evropi ima vetro parkova. VETRO PARKOVI SU BUDUCNOST.

petar

U nasoj varijanti obnovljive energije, napravicemo elektranu na drva. :(

special image