• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vetropark u Čibuku do kraja iduće godine

Izvor MONDO/Agencije

Kreditna linija za izgradnju vetroparka u Čibuku, površine 37 kvadratnih kilometara, potpisana je između kompanije "Vetroelektrane Balkana D.O.O Beograd", Međunarodne finansijske korporacije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

 Vetropark u Čibuku izgradnja sporazum Izvor: Mondo/Georgi Mitev Šantek

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je potpisivanju kreditne linije za izgradnju vetroparka u Čibuku, najvećeg komercijalnog projekta u oblasti energije vetra u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana.

Vetropark snage 158 MW (megavata), koji će se sastojati od 57 turbina i proizvoditi do 457 GWh električne energije godišnje, treba da bude završen do kraja 2018. godine,

Od projekta, navedeno je u saopštenju kabineta predsednika Srbije, se očekuje da će dovesti električnu energiju u oko 113.000 domaćinstava i da će smanjiti emisiju gasova za više od 370 hiljada tona ugljen dioksida godišnje.

Vetropark Čibuk 1 doprineće otvaranju 400 radnih mesta tokom izgradnje, kao i izgradnju 50 kilometara novih puteva.

Odobrene pare za vetrenjače kod Alibunara

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je da je to najveći projekat te vrste u Jugositočnoj Evropi i najveća pojedinačna privatna investicija u Republiku Srbiju.

"Reč je o velikom projektu, za Banat i za Srbiju. Vetroparku snage 158 megavata, što je otprilike 32 procenta ukupnih naših projekata iz energije vetra", rekao je Antić,

On je dodao i da je Srbija dobila jedan projekat koji garantuje da će država postići cilj da se do 2020. godine poveća učešće obnovljivih izvora energije na 27 procenata naše ukupne potrošnje.

"Ovo je izuzetno značajan događaj za Srbiju, za budućnost našeg energetskog sektora, jedan dokaz da je Srbija napravila tehnološki iskorak i da ulazimo u korak sa razvijenim državama Zapadne Evrope, gde su takvi projekti prisutni decenijama", ocenio je Antić.

Sada radi još jedan vetropark u Srbiji

IFC, članica Grupacije Svetske banke i EBRD pomažu Srbiji da podstakne proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i unapredi svoj energetski miks putem obezbeđivanja kreditnog paketa vrednog 215 miliona evra džoint venčer kompanijij koja radi na izgradnji najvećeg vetroparka na Zapadnom Balkanu - Čibuk 1.

Vetropark Čibuk 1, snage 158 MW, vredan 300 miliona evra, će zauzimati ukupnu površinu od 37 kvadratnih kilometara u Vojvodini.

Vetropark je deo projekta Vetroelektrane Balkana i realizuje se kroz partnerstvo u odnosu 60:40 između Abu Dhabi Future Company Masdar, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, i Čibuk Wind Holdinga, podružnice američke kompanije Continental Wind Partners.

Komentari 27

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Audi RS6 quattro

Odlicno je to. Vrlo korisna investicija. Svaka cast.

Djaja

ZIvim u Deliblatu, mestu koje se nalazi svega pet kilometra od buduceg vetroparka Čibuk. Teretni kamioni sa šljunkom stalno prolaze kroz moje selo, i izgleda da se radi punom parom, jer se polako nadziru buduce vetrenjace i putevi. Ono sto je lose kod ove izgradnje je sto ce ti teretni kamioni koji idu ovim putem skroz da ga unistite, jer dnevno kamioni prodju tim putem po 30 puta, a sa tim radovima su poceli jos negde krajem avgusta, tako da su ovi kamioni vec bezbroj puta prosli ovim putevima. Jos kad budu poceli da nose vetroturbine, stubove koji su sa sve kamionima teski nekoliko stotina tona, onda od puta nema nista. Sdruge strane, koliko sam uspeo da saznam, oni ce trase kuda budu isli kamioni da renoviraj, sto je sasvim dobro s obzirom da je jedan deo puta star nekih 40 godina i da je na njemu rupa do rupe.

filip

svaka čast mislim da je to jedna od bolji investicija u Srbiji i ako je moguče još na koja mesta da se izgrade bio bi to idealno

special image