Med jeste zdrava zamena za šećer, takođe, zdrava je zamena i za "zdrave" zaslađivače sa "nula kalorija", Ali, iako med jeste prirodna poslastica, iako je bez svake sumnje zdrav, ipak ne bi trebalo da preterujete, jer se i on smatra "dodatim šećerom", objašnjava Anđela Lemond, nutricionista za Women's Health.

"Lako je preterati sa količinom, naročito ako med dodajete direktno u smutije, ovsene kaše i slično, ne obraćajući pažnju na to koliko sipate", kaže nutricionista Tori Armul.

Ako preterate, smeši vam se isto što i ako jedete čokoladu svaki dan - višak kilograma, povišen rizik od dijabetesa, propadanje zuba i tako redom, pošto med sadrži mnogo fruktoze.

S druge strane, med je ukusan i zdrav i trebalo bi da bude deo uravnotežene ishrane.

"Važno je samo da vodite računa o porcijama, i da ograničite unos šećera, pa i onog iz meda", objašnjava Armul.

Generalno, dnevno ne bi trebalo da unosite više od 24 grama šećera u toku dana, ne računajući onaj iz voća i mlečnih proizvoda. "Prevedeno" u med, to znači jedna, jedna i po kašičica u toku dana i mirni ste.

"Jedna kašičica meda sadrži oko 64 kalorije i 17 grama šećera. To vam možda ne deluje kao velika količina, ali to je više od polovine dnevnih potreba", objašnjava Armul.

Dakle, dnevno ne bi trebalo da jedete više od jedne i po kašičice meda, i to pod pretpostavkom da vam je to jedini izvor dodatih šećera, što je malo verovatno.

Šta je pravi med i kako nas sve varaju (FOTO)