• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Električni automobili samo za bogate? (ANKETA)

Izvor mondo.rs

Ubedljivo najveći procenat novih elektro vozila u Norveškoj

U Norveškoj, koja ima bruto domaći proizvod po stanovniku duplo veći od proseka u Evropskoj uniji, gotovo trećina (29 odsto) kupljenih novih automobila su električni.

Iza "severnjaka" se nalazi Holandija sa 40.900 evra BDP-a po stanovniku i 6 odsto prodatih novih automobila. Sledi je Švedska, sa 46.600 evra BDP-a po stanovniku i 3,6 odsto prodatih električnih automobila, prenosi portal EURACTIV.com.

Iako ima veći BDP po stanovniku i od Norveške, u Švajcarskoj električni automobili čine samo 2 odsto ukupnog broja prodatih novih vozila. Na petom mestu je Belgija, sa 1,7 odsto prodatih automobila na struju.

U Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Austriji, Finskoj i Portugalu između 0,5 i 1,5 odsto vlasnika automobila poseduje električni auto, dok je u ostalim članicama EU taj udeo blizu nule.

Koliko električnih automobila ima u Srbiji?

Stručnjaci kažu da iako se najviše električnih automobila prodaje u četiri najbogatije zemlje Evrope, uzročna veza bogatstva i posedovanja tih vozila daleko je od pravolinijske.

Proizvođači automobila objašnjavaju da električna vozila čine nešto više od 1 odsto registrovanih novih automobila samo u zemljama koje imaju BDP po stanovniku viši od 30.000 evra. Nasuprot tome, tamo gde je BDP po stanovniku manji od 17.000 evra (zemlje centralne i istočne Evrope) električnih automobila skoro da nema.

Iako je većina globalnih proizvođača najavila prelazak na vozila na struju, ima i glasova da se taj trend malo uspori. Karlos Tavares, šef PSA grupacije kaže da će ova vozila dodatno produbiti jaz između bogatih i siromašnih.

Prodaja električnih automobila na globalnom nivou znatno je povećana zahvaljujući Kini, koja je najveći svetski kupac tih vozila.

Veća potražnja za električnim automobilima zabeležena je u Norveškoj i Švajcarskoj, gde je u prvoj polovini 2017. godine prodato 42,6% više "čistih" vozila. U Nemačkoj je prodaja električnih kola povećana za neverovatnih 134%, u Francuskoj za 46%, a u Velikoj Britaniji 9,9%.

Ipak, broj potpuno električnih (ne hibridnih vozila) i dalje je mali. Većoj prodaji takvih vozila mogu da doprinesu različiti podsticaji, koji opet odražavaju ukupno bogatstvo same zemlje. U Norveškoj, na primer, oni koji kupe električni automobil ne plaćaju uvozne dažbine, mogu da voze u trakama za autobuse i ne plaćaju putarinu.

Da li Srbija podstiče kupovinu eko automobila?

Takve olakšice nisu, međutim, dovoljne da utiču na veću kupovinu električnih automobila u drugim članicama EU, prema oceni Udruženja evropskih proizvođača, jer te zemlje imaju manji BDP po stanovniku.

Kako procenjuje Udruženje evropskih proizvođača automobila, udeo električnih automobila će od 2020. do 2025. skočiti sa dva na osam odsto. Oni naglašavaju da će na ovaj trend rasta zavisiti nekoliko faktora, poput proširenja električne infrastrukture, podrške korisnika usluga, kao i samih država, odnosno stepena njihovih subvencija.

Kakvo je vaše mišljenje o elektromobilima?

Anketa

Kada biste kupili električni automobil?

  • Nikad! Verujem u klasična goriva

    7.3% (17)

  • Kada bi bio do 10 odsto skuplji od modela sa standardnim motorima

    10.3% (24)

  • Kada bi cenovno bio identičan modelima sa standardnim motorima

    40.77% (95)

  • Kada se proširi mreža punjača za te modela i poveća autonomija vozila

    30.9% (72)

  • Kupujem ga sledeće godine bez obzira na cenu

    3% (7)

  • Već ga posedujem

    7.73% (18)

Kada biste kupili električni automobil?

Rezultati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image