Odavno naučnici pokušavaju da utvrde postoji li veza između određenih namirnica i obolevanja od raka, a sada su došli do nekih saznanja.
Naucna studija sprovedena u Francuskoj nad 105.000 ljudi utvrdila je vezu izmedu konzumiranja industrijski preradene hrane i gotovih jela sa rizikom dobijanja raka.
Naucnici su studijom sprovedenom od 2009. do 2017. godine, utrvdili da preradena hrana sadrži više masnoce, zasicenih masti, šecera i soli, a manje vlakana i vitamina.
"Prema našim saznanjima, to je prva naucna studija koja se bavi vezom izmedu konzumiranja industrijski preradene hrane i pojave raka", navodi se u istraživanju objavljenom u britanskom medicinskom casopisu BMJ (British Medical Journal).
Naucnici su zakljucili da je konzumiranje takve hrane povezano sa povecanim rizikom od dobijanja raka za šest do 18 odsto i raka dojke od dva do 22 odsto.
Pod "rizicnom" hranom se smatraju hleb, slatkiši, žitarice, bezalkoholna pica, mesne preradevine, kao što su šunke sa dodatkom ili medaljoni od mlevenog mesa, testenine, instant supe i zamrznuti gotovi obroci.
U studiji se dodaje da su to prva razmatranja i da je neophodno još istraživanja kako bi se utvrdili tacni rizici po zdravlje.