• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Rezultati Srbije nadmašili ciljeve!

Izvor MONDO/Agencije

Srbija je izuzetno uspešno sprovela trogodišnji aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom vredan 1,32 milijarde dolara, nadmašivši mnoge od svojih makroekonomskih ciljeva, objavljeno je u izveštaju.

"Program je završen znatno uspešnije od ocekivanja, nadmašivši mnoge od makroekonomskih ciljeva. Srbija je uspela da se izvuce iz rupe", izjavio je šef misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf tokom objavljivanja izveštaja MMF-a povodom današnjeg isteka aranžmana iz predostrožnosi.

Posle višegodišnje stagnacije u periodu posle globalne finansijske krize, Srbija, prema recima Rufa, ponovo beleži rast uz povecanje investicija i zapošljavanja.

"Puno toga je zapoceto na transformaciji zemlje u zrelu tršišnu ekonomiju, ali te reforme treba produbiti po završetku programa kako bi Srbija dostigla svoj maksimalni potencijal", porucio je Ruf.

Medutim, pozitivan završetak programa je, porucuju iz MMF-a, samo prvi korak u izgradnji snažne i dinamicne ekonomije koja ce biti u stanju da se nadmece na globalnom nivou, navodi se u izveštaju.

Posle trogodišnjih napora preduzetih u sklopu programa sa MMF-om, srpska ekonomija je doživela preokret, a 2017. godine je budžet bio u suficitu, u odnosu na 2014. godinu kada je Srbija imala najveci deficit u Evropi.

MMF veruje u Srbiju: Sledece godine rast 3,5%

Ekonomsko poverenje je poboljšano i povecana su ulaganja domacih i stranih investitora.

Nezaposlenost je blizu istorijskog minimuma i beleži pad, banke su solidne, dok je nivo "problematicnih" kredita trenutno ispod pretkriznog nivoa, ocenjuje MMF.

Od kljucnog znacaja je, medutim, da se napredak nastavi, porucuje MMF, i da Vlada Srbije koncentriše svoje napore na podršku zemlji kako bi se po ekonomskoj snazi približila zapadnoevropskim zemljama.

"Za dostizanje tog cilja je važno da se izbegne egzodus kvalifikovanih srpskih radnika u potrazi za boljim životom", preporuke su MMF-a.

Medu predlozima MMF-a, na Srbiji je da ojaca sopstvene institucije kako bi podržala rast voden privatnim sektorom, kao i da modernizuje poresku administraciju i javne usluge, pre svega školstvo i zdravstvo.

"Razoj finansijskog tržišta mora da prati šira upotreba dinara umesto evra", preporuka je MMF-a, kao i da se radi na smanjenju sive ekonomije i reformi državnih preduzeca.

Srbija je, ocenjuje se, restrukturirala svoju neefikasnu železnicku kompaniju, uvela bolju naplatu duga u glavnim preduzecima za elektricnu energiju i gas i uspešno privatizovala Smederevsku železaru i mnoga druga preduzeca u državnom vlasništvu.

Trogodišnji aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om dogovoren je krajem 2014. 

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dušan

Molim vas vratite mi pare od moje penzije.

NK

Inace na svaku pozitivnu vest se ovde medju sendvicarima komentarise sa cinizmom,..ili prosto "lazu":) A negativna vest se dize na piedastal ultimativne Istine i realnosti:):):) a sve neradnik do neradnika na komentarima,..anonimusi koji za svoje propale zivote tuze i Nebo i Narod

Bas mi je em milo em drago

Jel mogu sada da dobijem 100% plate?

special image