Sve zdravstvene prednosti omiljene poslastice.
"Opravdanje" koje vam je potrebno da uživate u cokoladi bez griže savesti - od snižavanja krvnog pritiska, preko divnog ukusa do popravljanja raspoloženja… Evo zašto je OK da se pocastite s vremena na vreme.
Koju cokoladu bi trebalo da odaberete? Pa, što je tamnija - to bolje. Crna cokolada puna je antioksidanata i minerala koji su nam neophodni.
Mlecna cokolada takode sadrži odredene zdrave sastojke, ali u mnogo manjoj kolicini. U proseku, mlecna ima izmedu dva i cetiri puta manje antioksidanata i flavonoida od crne cokolade.
Da biste, dakle, imali isti pozitivan uticaj ovih zdravih sastojaka, morali biste da pojedete mnogo vecu kolicinu, što, na nesrecu, znaci i više šecera i masti.
Svaki red mlecne cokolade više (oko 25 grama) znaci i citave dve i po kafene kašicice šecera više.
Koliko procenta kakao praha bi trebalo da sadrži? Udeo kakao praha u najboljim cokoladama je bar 70 do 85 odsto. Ako niste ljubitelj jakih, tamnih cokolada, pokušajte da se naviknete na taj ukus postepeno.
A ako volite belu cokoladu… imamo loše vesti. Bela cokolada ne sadrži kakao uopšte i tehnicki i nije cokolada, tako da nema nikakve koristi od nje.
Koliko cokolade bi trebalo da jedete? Pun pozitivan efekat po zdravlje dobijate ako jedete tridesetak grama crne cokolade dnevno.
Zašto je cokolada korisna? (Ovo se odnosi na crnu cokoladu koja ima više od 70 odsto kakaoa.)
Koža ce vam biti lepša
Iako smo svi jednom bar culi da od cokolade izlaze bubuljice, nauka kaže da je tamna cokolada odlicna za ten.
Kakao sadrži flavonol, fitohemikaliju koja potpomaže hidrataciju kože, cini je gušcom i pozitivno utice na cirkulaciju.
Takode, korisna je jer podstice prirodnu odbranu kože od štetnog uticaja sunca. Naravno, ne može da zameni kreme sa faktorom zaštite koji odgovara vašem tipu kože, ali može malo da pripomogne.
Bogata je mineralima
Crna cokolada je puna korisnih sastojaka, a 100 grama zadovoljava i do 67 odsto dnevnih potreba za gvoždem.
Sadrži i cink koji pozitivno utice na imunitet, kao i kalijum koji je važan za održavanje krvnog pritiska u zdravim granicama.
(Ipak, nemojte da sabijete baš 100 grama dnevno, pošto ta kolicina ima i jako mnogo šecera i citavih 600 kalorija.)
Poboljšava koncentraciju i pamcenje
Cokolada nam popravlja raspoloženje, ali u manjim kolicinama sadrži i feniletilamin, hemikaliju koju naš mozak luci kad se zaljubimo. A tu je i podsticaj za mozak: isti oni flavonoli od kojih vam koža blista poboljšavaju koncentraciju i usporavaju propadanje memorije.
Dobra je za zdravlje srca
Brojne studije pokazale su da konzumiranje tamne cokolade ima prilicno impresivne pozitivne efekte na stanje arterija, odnosno na sprecavanje stvaranja plaka, cime se znacajno umanjuje rizik od zacepljenja arterija.
Crna cokolada, takode, sprecava da se bela krvna zrnca "zalepe" za zidove arterija, pa one ostaju fleksibilne.
Konzumacija umerene kolicine tamne cokolade dobrog kvaliteta snižava i krvni pritisak i poboljšava citkulaciju. Jedno istraživanje pokazalo je da stariji muškarci koji su pet puta nedeljno jeli manje kolicine tamne cokolade imaju za 57 odsto manji rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Umanjuje rizik od moždanog udara
Kakao dokazano snižava nivo lošeg i podiže nivo dobrog holesterola. A konzumiranje tamne cokolade smanjuje rizik od moždanog udara za oko 17 odsto, pokazala su istraživanja, prenosi britanski "Miror".