Nije strašno ako ga ponekad tako spremate, ali trebalo bi da znate da se glikemijski indeks slatkog krompira pečenjem udvostručava!
Slatki krompir inace važi za veoma zdravu namirnice, mnogi bi rekli cak i superhranu. I zaista jeste zdrav, ali možda bi trebalo da obratite pažnju na nacin na koji ga spremate, posebno ako inace imate povišen nivo šecera u krvi.
Ova namirnica je inace bogata vitaminima A i C, hranljivim vlaknima, gvoždem, kalijumom. Medutim, ono što je pomalo problematicno je cinjenica peceni slatki krompir ima dva puta veci glikemijski indeks od sirove namirnice.
To baš i nije razlog za paniku jer glikemijski indeks slatkog krompira nije narocito visok cak ni kada ga ispecete, ali ako bolujete od dijabetesa, treba da regulišete nivo insulina iz bilo kog razloga ili jednostavno želite da smanjite unos šecera, onda možda ne bi trebalo da pecete krompir.
Dobra vest je da postoje drugi nacini za spremanje slatkog krompira koji mu nece tako drasticno povecati glikemijski indeks.
Da bismo stigli dotle, prvo da objasnimo šta se dešava kad pojedete peceni slatki krompir.
Glikemijski indeks je merna jedinica za brzinu kojom nivo šecera u krvi raste nakon konzumiranja odredene vrste hrane. Ugljeni hidrati niskog glikemijskog indeksa (koji se smatraju „prijateljskim“ za dijabeticare) sporije se obraduju u organizmu, zbog cega dolazi do sporijeg podizanja nivoa insulina.
Namirnice kod kojih je glikemijski indeks visok, poput belog hleba ili šecera, brzo se obraduju i brzo podižu nivo insulina u organizmu. Nakon ovih namirnica cete ubrzo biti gladni.
Kada je rec o vrednostima, nizak glikemijski indeks smatra se nižim od 55, srednji je izmedu 56 i 69, dok je visok od 70 nadalje.
Kako kuvanje utice na slatki krompir
Nutritivne vrednosti sirovog i pecenog krompira se drasticno razlikuju. Jedna šolja slatkog krompira može da sadrži oko 114 kalorija, 26,8 grama ugljenih hidrata i 5,6 grama šecera. Ista kolicina pecenog slatkog krompira sadrži oko 180 kalorija, 41,4 grama ugljenih hidrata i 16,9 grama šecera. To je znacajno povecanje ugljenih hidrata i šecera, ali zašto?
Evo naucnog objašnjenja: Toplota razbija skrob, što dozvoljava amilopektinu i amilozi (dva polisaharida koja formiraju skrob) da se lakše svare amilazom, enzimom koij pretvara skrob u maltozu (šecer).
Jednostavnije receno, toplota razvija skrob na nacin na koji se telu omogucava da lakše pretvori skrob u šecer, cime se naglo povecava nivo šecera u krvi.
Kako je najbolje spremati slatki krompir
Studija sprovedena 2016. godine analizirala je razlicite nacine spremanja slatkog krompira - pecenje, spremanje u mikrotalasnoj pecnici i kuvanje na pari - kako bi utvrdila kako to utice na glikemijski indeks ove namirnice.
Razlike nisu beznacajne. Utvrdeno je da je glikemijski indeks sirovog slatkog krompira bio 15, kuvanjem je povecan na 33, spremanjem u mikrotalasnoj je dostigao 18, a kuvanje na pari dovelo ga je izmedu te dve vrednosti.
Što je duže slatki krompir izložen toploti, to se više povecava glikemijski indeks, kažu naucnici. Za pecenje u rerni na 180 do 220 stepeni Celzijusovih potrebno je izmedu 60 i 90 minuta, dok za kuvanje na pari ili spremanje u mikrotalasnoj pecnici treba dosta manje vremena.
Osim toga, pecenje izvlaci svu vodu iz slatkog krompira, razlaže skrob i povecava koncentraciju šecera, cime se povecava i glikemijski indeks.
Ukoliko želite da smanjite unos šecera iz bilo kog razloga, strucnjaci kažu da je najbolje da ih jedete sirove, ali u malim kolicinama, da ne biste imali problem sa stolicom. Za razliku od belog krompira, ovaj ne sadrži opasni enzim solanin u sirovom stanju, te nemate razloga za brigu.
Naravno, možete ga spremiti i u mikortalasnoj pecnici za šta vam treba pet do deset minuta ili ga skuvati na pari, što traje oko 20 minuta.