Belmuž kako se pravi - recept
MONDO/Todorović Dragana 

Belmuž je staro pastirsko jelo, koje se već vekovima pravi u istočnoj Srbiji.

Ako niste vešti u kuhinji, ovo je recept koji za "početnike" preporučuje kulinarski entuzijasta, kuvar Ivan Marković.

Belmuž se pravi za petnaestak minuta, a za dve osobe potrebno vam je:

pola kilograma mladog punomasnog kravljeg sira

stotinak grama belog kukuruznog brašna

malo soli

Priprema:

U šerpu sipajte malo vode, tek da prekrije dno, stavite na vatru, dobro izmrvite sir, a zatim neprestano mešajte, sve dok se sir ne istopi. Kad se istopi, tako da se formira ujednačena masa, polako dodajte brašno, mešajući sve vreme.

Jelo je gotovo kad smesa počne da se odvaja od šerpe.

Belmuž se jede dok je vruć, uz čvarke, paradajz i kiselo mleko, na primer.