• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inflacija odlično, polako raste do plana

Izvor MONDO/Agencije

U Srbiji je mesečna inflacija u junu 2018. godine iznosila 0,4 odsto, a međugodišnja 2,3 procenta, objavio je danas Republički zavod za statistiku. NBS ostavila referentnu kamatnu stopu na 3 odsto.

 Infalacija u junu 0,4 odsto, međugodišnja 2,3% Izvor: MONDO, Lana Stošić

Izvor: MONDO, Lana Stošić

Potrošačke cene su junu u poređenju sa decembrom 2017. godine povećane za 2,2 posto.

U odnosu na maj, prošlog meseca su poskupeli rekreacija i kultura za 3,0 procenta, transport za 1,1 odsto, hrana i bezalkoholna pića za 0,2 i komunikacije za 0,1 posto.

Izvor: Ilustracija MONDO

Oprez ostaje

Izvršni odbor smatra da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog neizvesnosti na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu. Kretanje svetske cene nafte i dalje je nestabilno, iako se prema fjučersima (ugovori o kupovini na određen datum) očekuje stabilizacija do kraja 2018, a zatim i nešto niži nivo do kraja 2019. godine. Zbog aktuelnog rasta cena nafte očekuje se i nešto viša inflacija u međunarodnom okruženju.

S druge strane, u junu su cene u zdravstvu, zatim cene nameštaja, pokućstva i tekućeg održavanja stana, kao i restorana i hotela i obrazovanja zabeležile pad za po 0,1 odsto u odnosu na prethodni mesec.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Zbog ovakvog kretanja inflacije, koja polako dostiže planiranih 3 odsto (plus/minus 1,5 procentnih poena), i Narodna banka Srbije je odlučila da ne menja referentnu kamatnu stopu.

Izvršni odbor NBS odlučio je na današnjoj sednici da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 3,0 odsto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, saopšteno je iz NBS.

Evo zašto ne mora da pojeftini gorivo

"Kretanje inflacije u granicama cilja trebalo bi da se nastavi do kraja perioda projekcije, tj. u naredne dve godine. Na takva očekivanja ukazuje i bazna inflacija, koja se u poslednja četiri meseca kreće na minimumu od oko 0,8 odsto međugodišnje. Takođe, inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede i dalje su niska i usidrena oko cilja od 3,0 posto i za godinu dana unapred, i za dve godine", ukazuju iz NBS.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image