Mislite da možete da preskačete doručak jer ste navikli i stomak vam se "oglasi" tek u vreme ručka? Pa… možda se iznenadite kad pročitate šta sve može da se desi ako generalno ne doručkujete.
Ako niste "jutarnji" tip, verovatno cešce preskacete dorucak nego što biste sebi smeli da dozvolite. Evo šta može da se desi ako je najcešce prvi obrok koji imate u toku dana tek u vreme rucka:
Viši rizik od bolesti srca
Toliko je istraživanja koja su dokazala da je kvalitetan dorucak osnova zdravog životnog stila, da je prosto neverovatno što i dalje toliko ljudi preskace dorucak. Studija sa Harvarda pokazala je da su osobe koje ne doruckuju izložene za 27 odsto višem riziku od bolesti srca, ukljucujuci i infarkt od onih koji dan zapocinju zdravim dorckom.
Viši rizik od dijabetesa
Ako preskocite taj omlet ili ciniju žitarica, šecer u krvi vam sasvim sigurno nece biti u zdravim granicama. Istraživanje sprovedeno takode na Harvardu pokazalo je da su žene koje ne doruckuju izložene za 20 odsto višem riziku od dijabetesa tipa 2.
Nagli padovi i skokovi šecera u krvi koji se dogadaju kad preskacemo obroke, a onda se prejedamo, vode u insulinsku rezistenciju koja je jedan od najznacajnijih faktora rizika za razvoj dijabetesa, prenosi Reader's Digest.
Ugojicete se
Ako pokušavate da smršate, preskakanje dorucka nije dobra ideja. Jedino što cete time postici je da se kasnije prejedete jer ste pregladneli, ili da posegnete za cokoladicama kad vam padne šecer, tako da cete na kraju uneti mnogo više kalorija nego da ste pojeli dobar dorucak koji bi vam obezbedio neophodnu energiju za zdrav pocetak dana.
Usporice vam se metabolizam
Kad preskacete obroke, vaše telo želi da "prištedi" na energiji, i to dovodi do gomilanja masnih naslaga. I to baš tamo gde ih najmanje želite - oko struka.
Mozak ce vam raditi "slabije" nego obicno
Ako ne doruckujete, pad šecera u krvi ostavlja posledice i na kognitivne funkcije. Do mozga ne stižu neophodni nutrijenti, tako da necete biti narocito efikasni u rešavanju zadataka koji su pred vama.
Bicete ljuti
Kad smo gladni, lakše se razbesnimo zbog sitnica. Zbog toga preskakanje prvog obroka u toku dana nje dobra ideja. Sigurno ne želite da dan zapocnete džangrizavi i mrzovoljni?
Skocice vam kortizol
Studija iz 2014. sa Univerziteta Kalifornije pokazala je da žene koje generalno ne doruckuju imaju viši nivo kortizola (hormona stresa) u krvi, kao i viši krvni pritisak od onih koje redovno doruckuju.
Verovatno cete u toku dana teško odoleti nezdravim grickalicama
Dobar dorucak koji ce vam pružiti dovoljno proteina i zadovoljiti energetske potrebe organizma ce vam pomoci da kontrolišete apetit tokom dana.
Brojne studije dokazale su da osobe koje za dorucak unesu oko 20 grama proteina kasnije tokom dana prave zdravije izbore kad je hrana u pitanju, i generalno unose manje kalorija od onih koje ne doruckuju ili doruckuju namirnice koje ne sadrže dovoljno proteina.