• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar Lončar: Ovoliko su stvarno plate u zdravstvu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar reagovao je danas na izjavu lidera SzS Dragana Đilasa o platama zdravstvernih radnika u Srbiji.

 Ministar Lončar na izajuvu Đilasa o platama u zdravstvu Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
Ilustracija
Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kako ističe Lončar, medicinskim sestrama plate su od 2009. godine do danas povećane 40 odsto, osnovna plata lekara iznosila je 50.117 dinara, a ove godine 69.884 dinara, a lekara specijaliste sa 62.941 dinara povećana na 87.766 dinara (bez minulog staza i ostalih dodataka).

"Da nije tužno bilo bi smešno, ali građanima Srbije više ništa ne može da bude smešno kad Dragan Đilas iznosi svoje komentare, jer znaju da se iza svake njegove 'brige' za građane krije još neki unosan posao za neku od njegovih firmi", naveo je Lončar u izjavi za javnost.

Evo koliko će kome biti povećane plate

"Srećom građane Srbije dobro služi pamćenje i sećaju se kako je zdravstveni sistem u ovoj državi funkcionisao u vreme dok je partija kojoj je tada pripadao Dragan Đilas vladala. Dobro se sećaju da su tada gorele bolnice, da su direktori hapšeni zbog malverzacija prilikom javnih nabavki, da su građani sami kupovali sanitetski materijal i lekove, a da je za zapošljavanje postojala novčana kvota u zavisnosti koliko je osoba bliska i angažovana u vladajućoj partiji", ukazao je Lončar.

On je dodao da dok se njihov ministar zdravlja lečio u Nemačkoj mladim lekarima u Srbiji nije bilo omogućeno da upisuju specijalizacije.

"Ono od čega ne može da skloni glavu jesu proste činjenice, koje kažu da su samo plate medicinskih sestara od 2009. godine do danas povećane 40 odsto", istakao je Lončar.

Medicinske sestre i tehnicari sa srednjom strucnom spremom zaposleni u KCS su te 2009. godine ostvarivali pravo na neto platu, bez minulog rada i dodataka, u iznosu od 29.137 (koeficijent 13.11 puta cena rada 2.222,49 dinara), dok je sestra u intezivnoj nezi dobijala 30.159 dinara, podsetio je Lončar.

"Danas ova kategorija zaposlenih ostvaruje pravo na platu u iznosu od 41.368 dinara (koeficijent 13.11 puta cena rada 3.155,43), a u intezivnoj nezi 42.819 dinara. Dakle, prostom računicom se dolazi do zaključka da je ostvareno uvećanje primanja od više od 40 odsto za obe navedene kategorije medicinskih sestara i tehničara", istakao je ministar.

On navodi i da je 2009. i 2010. godine osnovna plata lekara (bez minulog staza i ostalih dodataka) iznosila 50.117 dinara, a da ove godine iznosi 69.884 dinara (bez minulog staza i ostalih dodataka).

Takođe, dodaje da je 2009. i 2010. godine osnovna plata lekara sa specijalizacijom (bez minulog staza i ostalih dodataka) iznosila 62.941 dinara, a da 2019. godine iznosi 87.766 dinara (bez minulog staža i ostalih dodataka).

Komentari 27

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bob Rock

Hajde ti prehrani porodicu sa platom medicinske sestre, čik da te vidim. Ne bi izdržao ni tri nedelje. Sramota. 35000 je plata + - 2000. Pominješ 2009 kad je sve bilo daleko jeftinije. Tada je bilo loše, sada je katastrofa. Kao što neko reče, bahate mase od poslanika tteba imaju te plate a sestrama da se razdele njihove.

Kazablanka

Ortopedija Kliničkog centra u BG. Koliko je mladih tehničara otišlo, nepotrebno je i govoriti. Ja sam doduše promenio struku, a ovi mlađi- Nemačka, sever.. Rasulo bilo, sada još veće.

Peki

Specijalisti 70.000 din. Danica Draskovic 700.000. Bahatovic 2.150.000 din.

special image