• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Debeljuce u kopačkama

Autor Jovan Terzić

Mnogim majstorima fudbala višak kilograma nije bio problem da pokažu šta umeju sa loptom. MONDO vam predstavlja neke od njih...

Po nekom nepisanom pravilu bucmasti klinci na fudbalu u školskom dvorištu uvek se biraju poslednji. To, međutim, ne znači da i među njima nema onih koji znaju dobro da "teraju loptu".

Tako je i u profesionalnom fudbalu. Neke vrhunske zvezde opustile su učkure svojih šortseva pred kraj karijera (Maradona, Ronaldo, Pol Gaskoin, Ailton, Adrijano, Mark Viduka...), neki su varirali sa kilažom (Ronaldinjo, Vejn Runi, Emil Heski, Sol Kembel, Tom Hadlston...), ali ima i onih kojima konstantan višak kilograma nikada nije predstavljao prepreku da pokažu sav svoj talenat.

Većina njih su golmani ili napadači, ali dvojica su se našla u veznom redu, fizički mnogo zahtevnijem od pomenuta dva mesta u timu.

Možda najveći talenat među igračima sa viškom kilograma bio je Šveđanin Tomas Brolin. Igrajući za Parmu (1990–1995) ovaj ofanzivni vezista osvojio je Kup Italije, Kup pobednika Kupova, Superkup Evrope i UEFA Kup, dok je sa reprezentacijom svoje zemlje bio treći na Svetskom prvenstvu (1994. u SAD), a stigao je i do polufinala Evropskog prvenstva (1992. u Švedskoj).

Brolin je, ipak, zbog čestih povreda karijeru završio već u 29 godini, posle čega se posvetio profesionalnom igranju pokera.

Još jedan bucko na neuobičajenom mestu u timu, krilu, jeste Irac Endi Rid.

Nekada velika nada Notingem Foresta postao je poznat transferom u Totenhem (2005), ali se nije snašao na Vajt Hart Lejnu. Karijeru je nastavio u Čarltonu (2006-2008), a potom je za pet miliona funti prešao u Sanderlend, gde je pružao najbolje partije u karijeri.

Sada, kao 31-godišnjak, ponovo nastupa za Notingem Forest.

Jedan od onih koji su se možda i prerano previše opustili (poput Adrijana ili Ronaldinja) svakako je Južnoafrikanac Beni Mekarti, najbolji strelac u istoriji Bafane Bafane sa 31 pogotkom za reprezentaciju.

Ovaj napadač stvorio je sasvim solidnu karijeru igrajući za, između ostalih, Ajaks, Seltu, Porto, Blekburn i Vest Hem. Ipak, 2010. godine, iako je bio na širem spisku, zbog prevelike kilaže nije se našao među reprezentativcima Južne Afrike za Svetsko prvenstvo u toj zemlji.

Kada su u pitanju napadači, tešku kategoriju mogao bi da predvodi Silvan Ibenks-Blejk iz Vulverhemptona.

Nekadašnji saigrač Nenada Milijaša karijeru je počeo u Mančester junajtedu, za koji je odigrao četiri kup utakmice i postigao jedan pogodak. Ipak, krajem sezone 2004/05. polomio je nogu, zbog čega je dugo odsustvovao sa terena. Po povratku je postigao het-trik za rezervni tim "crvenih đavola", ali nikada nije dobio priliku u Premijer ligi. Čak je i u nekoliko mečeva Lige šampiona bio na klupi, međutim, bez ijednog minuta na terenu.

Možda su u Junajtedu doneli pogrešku odluku kada se radi o Ibenks-Blejku, pošto je ovaj fudbaler dva puta uzastopno bio najbolji strelac Čempionšipa, u sezonama 2007/08. i 2008/09.

Nešto bolji poznavaoci fudbala i stariji navijači verovatno se sećaju Mikija Kvina, engleskog centarfora koji je igrao od 1979. do 1996. godine i koji je u 535 utakmica tokom karijere postigao 233 pogotka, uprkos očiglednom višku kilograma.

Kada je 1993. godine ostvario het-trik protiv Arsenala u gostima, navijači Koventri sitija za koji je tada nastupao posvetili su mu pesmu koja glasi: "He's fat, he's round, he scores at every ground" (Debeo je, okrugao je, pogađa na svakom stadionu).

Među starije spada i Džon Barns, legendarno levo krilo Liverpula i engleske reprezentacije. Tu je i Nil Šiperli (bivši mladi reprezentativac Engleske i nekadašnja nada Čelsija), zatim malo poznati Tunižanin Mehdi Ben Slimane (aktivan od 1994. do 2002, igrao za Olimpik Marsej, Frajburg, Borusiju Menhengladbah...), pa Egipćanin Mido (Ajaks, Olimpik Marsej, Roma, Totenhem...) i drugi...

Posebno ćemo izdvojiti defanzivca Nila Radoka koji je 2000. po dolasku u Kristal Palas, na zahtev trenera Harija Rednapa, u ugovoru imao klauzulu po kojoj mu se odbijalo deset odsto od plate ako se ugoji više od 98 kilograma.

Kao što smo pomenuli, najveći broj fudbalera sa viškom kilograma spada među golmane. Ta pozicija zahteva najmanje kretanja, a i "podloga" ne može da škodi prilikom čestog bacanja na zemlju.

Možda nisu imali refleks kao mačka, ali malo je ljubitelja fudbala koji nisu čuli za Hozea Luisa Čilaverta, Tonija Meolu, Marka Bosnića ili Artura Boruca.

Kada su u pitanju domaći "teškaši", pomenućemo aktivnog napadača Voždovca Radeta Veljovića, zatim legendu Inđije Predraga Pecu Kodža, majstora "malih terena" koji se dokazao i na velikoj sceni igrajući za Hajduk s Liona - Bogića Bobija Popovića, talentovanog napadača Spartaka iz Subotice Aleksandra Noskovića...

Na kraju, razmišljali smo da li da u ovaj tekst ubacimo i mišićavog Adebaja Akinfenvu, napadača engleskog niželigaša Džilingema, koji za sebe kaže da je najjači među svim fudbalerima. To verovatno i nije daleko od istine, s obzirom da je izuzetno posvećen radu u teretani.

Pogledajte:

fudbal
Izvor: YouTube

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zema

A Ailton?Njega ste zaboravili.Dok je igrao u Verderu nadavao se golova

Dark

Predrag Kodzo! :D

Teskas

Kevin Nolan ima preko 95 kilograma, a igra u Premier ligi. Ricard Dan takodje.

Najnovije

Kolumnisti