• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kole kupuje AIK Banku

Izvor mondo.rs

Firma "Sunoko", deo MK Grupe Miodraga Kostića, dobila je dozvolu Narodne banke Srbije (NBS) da poveća svoje učešće u AIK banci.

 Kole kupuje AIK Banku   Izvor: MN Press

Izvor: MN Press

"Od početka 2013. godine do danas, povodom preuzimanja većeg udela u vlasništvu nad AIK bankom, obraćala su nam se dva lica", rečeno je "Novostima" u NBS.

"Postupak po zahtevu jednog od njih, a reč je o privrednom društvu "Sunoko" iz Novog Sada, okončan je i NBS je dala prethodnu saglasnost za sticanje većeg udela u vlasništvu nad AIK bankom iz Niša, dok je postupak po zahtevu drugog lica u toku", rečeno je u NBS.

"Sunoko" je već vlasnik najvećeg paketa akcija AIK banke, od 21,69 odsto.

Sunoko" je već vlasnik najvećeg paketa akcija AIK banke, od 21,69 odsto. Zajedno sa ostalim članicama Kostićeve grupacije („MK holding") poseduje nepunih 25 odsto akcija.

Upravo toliki procenat je i granica kada vlasnik mora da uputi javnu ponudu za preuzimanje svim ostalim akcionarima. U ovom slučaju, pošto je reč o banci, neophodna je i prethodna dozvola NBS za uvećavanje vlasništva.

Teorijski, ako je drugo lice povezano sa „Sunokom", a NBS mu odobri sticanje većeg vlasništva, Kostić će morati da uputi javnu ponudu za preuzimanje svim ostalim akcionarima. Ukoliko je reč o nezavisnoj kompaniji ili osobi koja nije ni u kakvoj vezi sa Miodragom Kostićem i njegovim firmama, neće postojati obaveza ponude za preuzimanje.

„Sunoko" je poslednji put kupio veću količinu akcija AIK banke krajem septembra 2013. godine, kada je od jednog ofšor fonda kupio 4,2 odsto akcija, kaže izvor „Novosti" sa tržišta kapitala.

Teško da će Kostić moći da izbegne ponudu za preuzimanje. Jer, pojedine ofšor firme koje kupuju akcije AIK banke nezvanično se već dovode u vezu sa Kostićem. U prilog tome naš sagovornik dodaje i činjenicu da je upravo ove firme Kostić, koji je i predsednik Upravnog odbora ove banke, zastupao na skupštinama akcionara.

"Brojne ofšor firme koje rade preko brokerske kuće Miodraga Kostića često su pomagale ovom privredniku prilikom trgovanja u drugim akcionarskim društvima koje je kontrolisao" navodi izvor.

Najindikativnije su neke nove kao što su: „Lazarit trejding ltd", „Aida aset asosijšn akting", „Venčr menadžment"... koje kupuju samo akcije AIK banke, a bilo bi logično da pravi investitor kupi, uz AIK, makar akcije NIS-a ili još neke druge uspešne firme.

„MK grupa" u sredu „Novostima" nije potvrdila informaciju o povećavanju vlasničkog udela u AIK banci. U kompaniji je rečeno da je predsednik na putu, van zemlje.

"Nismo u prilici da vam pošaljemo izjavu gospodina Kostića, s obzirom na njegovo odsustvo ", kratko je saopšteno u „MK grupi".

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image