• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oprečne ocene o izmenama izmena Zakona o radu

Izvor MONDO/Agencije

Ekonomista Miroslav Prokopijević kaže da povlačenje izmena nacrta Zakona o radu dokaz Vlada odustaje od reformi, dok političke partije podržavaju najavljeni bolji dogovor vlasti, sindkata i poslodavaca.

Profesor Prokopijević, naučni savetnik Instituta za evropske studije i predsednik Centra za slobodno tržište i gostujući predavać na nemačkim univerzitetima, kaže da se vladajuća koalicija plaši gubitka podrške glasača jer povučeni nacrt izmena je bio benigni, jer je predviđao lakše otpuštanje i otpremnine, ali ne i ukidanje pregovaranja o kolektivnom ugovoru i prestanak prakse da troškovi sindikata padaju na teret poslodavaca.

"Ako su benigni predlozi koji su išli u protržnišnom pravcu povučeni onda je to dokaz da je Vlada Srbije odustala od reformi", ocenio je on.

Prokopijević smatra da aktuelna vlada neće sprovoditi reforme ni po cenu bankrota države.

Ekonomski analitičar Mahmud Bušatlija ocenio je danas da je odluka o povlačenju Nacrta dobra i očekivana jer dokument nije usaglašen sa predlozima radnika i dodao da taj potez ne može da utiče na reforme u Srbiji zato što one nisu ni počele.

"Povlačenje (Nacrta Zakona o radu) očekivano je iz prostog razloga, jer je jednostrano rađen, nije usaglašen sa stavovima sindikata i radnika od kojih zavisi proces proizvodnje", kazao je Bušatlija za agenciju Beta i dodao da je taj potez dobar jer je nacrt prilično ishitren.

Prema njegovim rečima, nije ni jasno ko je nacrt izmena radio, iz kojih pobuda, a stiče se utisak da je rađen isključivo za protebe poslodavaca.

Kako je naveo, u Srbiji nema ni strategije reforme na osnovu koje bi se dalje razvijala situacija, ni političkog miljea koji bi gledao daleko jer da bi se reforme sprovodile one moraju da se zasnivaju na ideji kakva bi zemlja trebalo da bude za 20 i više godina.

"Potez (odluka po povačenju nacrta izmena Zaona o radu, koji je doneo kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta) ne može da uspori reforme. One neće ni krenuti kada je obećanao. Svi političari obećavaju da će baš sutra krenuti u reforme a to je neizvodljivo jer ne znaju šta treba da reformišu", kazao je on.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozdravila je odluku da izmene i dopune Zakona o radu idu na doradu, dok Liberalno demokratska partija (LDP) dodaje da se ovakvim potezom pokazala slabost vlade.

"Ovo je slabost vlade koja je iscrpela sve svoje potencijale sporazumom sa Prištinom i formalnim početkom pregovora sa EU. Za prave unutrašnje reforme, pa i promene Zakona o radu, nužni su izbori", ocenio je predsednik LDP Čedomir Jovanović.

Za početak rešavanja zastrašujuće nezaposlenosti, bede i taljiganja Srbije u mestu, potrebna je vlada koja je spremna da napravi zakon o radu koji će imati široku podršku u poslovnom svetu, sindikatima, naveo je Jovanović u saopštenju LDP-a.

Liga socijaldemokrata Vojvodine u saopštenju ističe da je javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o radu pretvorena u farsu, izostao je socijalni dijalog, pa je, kako smatraju, taj propis potrebno pisati iz početka.

Zakon o radu mora doneti korenite reforme u domenu privrede i zapošljavanja, zaštititi prava i interes radnika, a poslodavcima omogućiti lakše zapošljavanje i efikasniji odnos prema onima koji zloupotrebljavaju radnička prava, naveo je LSV.

Kako se navodi, u Srbiji koja posrće pod teretom krize, u kojoj na hiljade radnika rade "na crno" i u nemogućim uslovima kako bi uspeli da izdržavaju svoje porodice, radnička prava konačno moraju biti zaštićena, rad plaćen, a zapošljavanje podsticano.

Da bi tako bilo, zakon koji je do sada nebrojeno puta prekrojen, mora biti napisan iz početka, a osim sindikata i poslodavaca, mora imati široku i jasnu podršku univerziteta, različitih institucija i drugih organizacija, navodi se u saopštenju LSV.

Liga smatra da je ministar Saša Radulović "sebe lično diskvalifikovao za nastavak rada po ovom pitanju, očitim neuspehom u komunikaciji sa sindikatima i medijskom halabukom zbog koje ovako važan zakon kasni".

Vicepremijer Aleksandar Vučić danas je rekao da Zakon o radu nije povučen iz procedure jer, kako je naveo, "nacrt tog zakona nije bio ni u vladinoj, a kamoli u skupšinskoj proceduri".

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MILAN

DOKLE SE MISLI U SRBIJI ODUGOVLAČITI I BACATI PARE U PROPALA PREDUZEĆA FIRME KOJE PRAVE GUBITAK MORAJU DA SE ZATVORE TAKO JE SVUDA U SVETU A SVI KOJI SE KUNU U DRŽAVU DA JE VOLE NEKA SE SVE PLATE U SRBIJI OGRANIČE NA 1OOO EURA I STIM PARAMA FINANSIRATI NOVA RADNA MESTA A NE KLETI SE U GRADJANE A IMATI 1OOOO EVRA PLATU SKINUTI SVE NA 1OOO EVRA I POLITIČARE I DIREKTORE A NE DA MUČAN NAROD FINANSIRA PROPALE FIRME

dr.

Hoce li i oko ovoga zakona Srbija da se podeli i svadja ili da slozno zapnemo,da bi se izvukli iz ove kaljuge.

special image