Stavros je šampion u kategoriji koja se naziva “Ibrik Cezve”, a nama je dobro poznata, jer se radi o kuvanju crne kafe u džezvi.

Prvo što će vam ovaj živopisni Grk reći kada ga pitate bilo šta o pripremi kafe, je da to morate da radite s ljubavlju. Zvuči kao najgori kliše, ali samo do onog trenutka dok ga ne vidite sa džezvom u ruci.

On svakog gosta (pošto se osim poslom bariste bavi i konobarisanjem) pita kakvu kafu voli, popriča  o interesovanjima onoga koga treba da usluži, a damama obavezno uputi kompliment. Dobar početak, ne samo za kafenisanje, zar ne?

“Ljudi misle da se ja takmičim samo kad odem na turnire. Ne, ja se takmičim sa svakom šoljicom kafe koju napravim”, rekao nam je Stavros na CoffeeFestu koji je bio održan 26. i 27. septembra ispred tržnog centra “Ušće”.

Za razliku od drugih majstora svog zanata, Stavros je više nego raspoložen da podeli svoje tajne sa svima koji žele da ih čuju.

Video sam da ovde kafu kuvate tako što čekate da voda provri, pa tek onda dodajete kafu u džezvu. Neću reći da je to pogrešno, ali mislim da je to preveliki šok za kafu, bolje je da laganu pušta aromu dok se kuva zajedno sa vodom i uopšte nije potrebno da voda proključa”, rekao nam je Stavros dok je sa osmehom na licu, pripremao crni napitak, ko zna koji po redu.

Kako to Stavros radi? Prvo, on kuva na specijalnoj peći u kojoj se nalazi pesak koji se zagreva, ali to bolje da zanemarimo jer teško da imamo takve mogućnosti u kućnim uslovima. Zatim, koristi isključivo bakarnu džezvu, kafu meri na malenoj vagi, a ne u kašičicama, meša je sve vreme kuvanja štapićima od cimeta i dodaje neverovatne sastojke – ružinu vodicu, bademovo mleko, razblaženi sirup od lešnika i cimeta…

Za jednu šoljicu napitka potrebno je između šest, i šest i po grama kafe, oko 60 mililitara vode, ali mnogo bitniji su dodaci koje on koristi.

Cimet (greje organizam i ima privlačan miris, uz to eliminiše zadah) i badem (sadrži vitamin E koji utiče na plodnost i funkciju polnih organa) su već dobro poznati afrodizijaci, ali u kombinaciji sa kafom koja ubrzava rad srca i održava budnost… pa verujemo da takav napitak ne može da omane.

“Bitno je da se napravi savršeni balans slatkoće, gorčine i kiselosti ovog napitka. Zato koristim ružinu vodicu kojom prskam šoljice pre sipanja kafe, ali i nakon, kao i bademovo mleko koje ubija gorčinu, a kuvam ga zajedno sa vodom i kafom”, objasnio nam je Stavros i dodao da količinu tih dodataka morak svako sam, po vlastitiom ukusu da odredi.

I zaista, kada smo probali ovako spremljenu “tursku”, ili kako je on zove “grčku” kafu, bila je potpuno drugačija od svih “domaćih” pripremljenih na dobro poznati način. Blag ukus u ustima, nema gorčine, nema kiselosti, ni osećaja dehidriranosti nakon ovog napitka.

Znate i sami, nakon ove kafe, postoje mnogo zabavniji načini da dehidrirate, znojenje, na primer…

Ostaje vam samo "nekoga" da pozovete "na kaficu". I da, Stavros savetuje da lagano sipate...