• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mihajlović obećava:Građevinske dozvola za pet dana

Izvor Tanjug

Izmenjen Zakon o planiranju i izgradnji, o kom raspravlja Skuipština, omogućiće da se građevinska dozvola dobije za pet dana, a sve potrebne dozvole na jednom šalteru i u roku od 28 dana. Rokovi u zakonu nisu bili problem, kaže opozicija

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas u Skupštini Srbije da će izmene Zakona o planiranju i izgradnji, kada počne njegova primena, omogućiti da se građevinska dozovla dobije za pet dana, a sve potrebne dozvole na jednom šalteru i u roku od 28 dana umesto dosadašnkih 240.

Prema njenim rečima, zbog loših zakonskih rešenja na građevinske dozvole čekalo se i po pet ili sedam godina, zbog čega Srbija ima gubitak u investiranju koji moze da se meri milijardom evra.

"Investitori su gubili nadu, uslovi investiranja su bili takvi da je broj građevinskih dozvola smanjen za 30 odsto u posledne četiri godine", rekla je ona i dodala da ne misli ni da je ovaj zakon idealan.

Interes struke je da se zakon podeli u dva ili tri zakona pošto počne njegova primena i to na zakon o građevinarstvu, o dozvoli i o konverziji i struka je ta koja treba da nam da bazu za sve detalje, rekla je ministarka obrazlažući predložene izmene zakona u parlamentu.

Ona je dodala da su predložena zakonska rešenja vrlo značajna za čitav ekonomski proces koji vlada sprovodi poslednjih šest meseci, jer će omogućiti da se brže i lakše gradi.

Jasni kriterijumi

Predložene izmene, prema rečima Mihajlovićeve, daju preglednost i jasne kriterijume i omogućava investitoru, domaćem ili stranom da, kada želi da nešto uradi dolazi na jedna šalter koji će biti u svakoj lokalnoj samoupravi i na tom jednom šalteru dobije inforamcije. Ukoliko već ima informaciju, na taj šalter donosi idejno rešenje, objasnila je Mihajlović.

Mihajlović je istakla da su nerešeni imovinski odnosi i preplitanje nadležnošti usporavali izdavanje dovola i zemlju doveli u situaciju da sada ima 1,5 miliona nelegalno izgrađenih objekata.

Ona je istakla da je prošle godine ukupna vrednost izvedenih građevinskih radova bila 180 milijardi dinara, dok su ukupni kumulirani gubici građevinskih firmi iznosili 230 miliona dinara.

Ona je dodala i da je plan da do kraja sledeće godine Srbija dobije elektronsku bazu podataka, koju imaju mnoge zemlje.

Ona je dodala da su određeni podzakonski akti već pripremljenii, da počinje i priprema lokalnih samourpava, što će dovesti do promene pogleda na odgovornost.

"Samo sedam republičkih građevinskih inspektora postoji u Srbiji, to je zaista malo za celu zemlju", rekla je Mihajlović i dodala da će takođe biti podnošene prekršaje prijave protiv službenika ili ustanova koje ne budu radile svoj posao ili ne budu izdavale dozovle koje moraju da daju.

Ona je ukazala i da se izmene Zakona ne bave konverzijom građevinakog zemljišta i najavila donošenje novog zakona naredne godine.

Ministarka je podsetila i da je zakonski predlog od jula u javnoj raspravi, da su održane po celoj zemlji, prestavljen resornom skupštinskom odboru, pa je bilo dovoljno prostora i vremena da se sve sugestije ili većina njih uvrsti u zakon.

"Trudili smo se da idemo u korak sa svim standardima i direktivama koje moramo da pratimo i poštujemo, razgovarali smo sa Privrednom komorom, Inženjerskom komorom, Forumom stranih investitora i svim relevantnim subjektima koji su mogli da kažu svoje mišljenje", zaključila je Mihajlović.

POSLANICI : U ZAKONU JEDNO U PRAKSI DRUGO

Većina poslanika Skupštine Srbije ocenila je danas da su predložene izmene Zakona o planiranju i izgradnji dobre, dok je opoziciona Demokratska stranka ustvrdila da lokalne samouprave neće uspeti u predviđenom roku da se pripreme za primenu zakona.

Poslanik DS Jovan Marković se složio da je predloženi zakon jedan od najvažnijih za investitore, ali je ocenio da predložene izmene imaju manjkavosti i da nisu usklađene sa drugim zakonima koji se bave istom temom, zbog čega su demokrate podnele više od 50 amandmana.

U zakonu već bio kratak rok

Poslanik Jovan Marković e istakao da je rok za izdavanje građevinskih dozvola koje je do sada predviđao zakon sličan novom roku od 28 dana i da je iznosio 31 dan, ali da nije poštovan zbog problema u praksi.

Marković je izrazio bojazan da lokalne samouprave neće biti u stanju da se do 1. januara 2015. uključe u sprovođenje zakona i rekao da je podneo amandman kojim bi se taj rok pomerio na 1. januar 2016. godine, a da se tokom godine sprovedu pilot projekti u nekoliko lokalnih samouprava.

"Rokovi koji su ranije bili predviđeni za izdavanje bili su gotovo identični kao novi, ali je iskustvo pokazalo da je tu bilo dosta problema", rekao je on i ocenio da zakondavac nije dobro sagledao kapacitete lokalnih samouprava i države.

 Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Zoltan Pek rekao je da će ta stranka glasati za predloženi zakon i da je od izuzetnog značaja to što će se građevinska dozvola dobijati brže.

 "Sa ovim zakonom ćemo unaprediti privredni ambijent da bi novi investitori došli u našu zemlju i da bi gradili, a povećaćemo i učešće građevinarstva u bruto društvenom proizvodu", rekao je Zolt.

Poslanik SVM je naveo da se zakonom unapređuje energetska efikasnost u zgradarstvu i da se osnivanjem budžetskog fonda za energetsku efikasnost ostvaruje mogućnost da građani, čije su zgrade građene pre 20 ili 30 godina, pod povoljnim uslovima izvedu energetsku sanaciju objekta.

Prema njegovim rečima, značajno je i to što zakon predviđa unapređivanje odredbi o tehničkim standardima za pristupačnost zgrade što će osobama sa invaliditetom, deci i starijim osobama omogućiti nesmetan pristup tim objektima.

Poslanica vladajuće Socijaldemokratske partije Srbije Branka Bošnjak rekla je da su promene koje zakon predviđa korenite i da očekuje dobre rezultate u njegovoj primeni.

 Ona je rekla da predloženi zakon donosi novine kao što su objedinjavanje procedure, jedinstven šalter, elektronska razmena podataka, kratki rokovi, transparentnost procedure i hijerarhija odgovornosti.

 Branka Bošnjak, međutim, smatra da je mogući problem to što će Agencija za privredne registre voditi registar, što će joj biti 21. registar koji vodi.

 Zbog toga je, prema njenim rečima, tu Agenciju potrebno dodatno tehnološki i kadrovski opremiti.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

savke

jooooj ja bih odmah 5 ako moze.Pa samo dok se preda za jedan od potrebnih dokumenata potrebno je vise da se od saltera dopremi do referenta.Pa za to vreme nisu sposobni ni informaciju o lokaciji da izdaju

Kalimeros

OVA PO KOZNA OBECAVA TRA LA LA A AKO OVO OSTVARI POLJUBICU JE U GUZU. POSTO JE OVOLIKO EFIKASNA MADAM SE DA CEMO MI KOJI CEKAMO NA LEGALIZACIJU 10 GOD. UZ POMOC NJENE PAMETI , RESITI ZA 10 ODNOSNO 56 DANA !?

special image