• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

A šta kažu u Esmarku o propalim pregovorima

Izvor Tanjug

Izvršni direktor i predsednik Esmarka Džejms Bušar izrazio je razočaranje zbog neuspeha pregovora o preuzimanju Železare Smeredevo, i tvrdi da je to rezultat promene prethodno dogovorenih uslova.

Busar je, u saopstenju dostavljenom Tanjugu, naveo da njegova kompanija nije mogla da prihvati revidirani predlog Srbije, u kojem su promenjeni finansijski uslovi, ali i da je i dalje spremna za preuzimanje smederevske Železare "pod prethodno dogovorenim uslovima".

"Izuzetno smo razočarani što nismo uspeli da postignemo konačni dogovor sa Srbijom o prodaji i preuzimanju Železare Smeredevo, posebno imajući u vidu da smo posle uspešnog zaključivanja pregovora prošlog četvrtka i petka u Pitsburgu postigli dogovor oko ključnih uslova transakcije", naveo je u saopštenju Bušar, osnivač, izvršni direktor i predsednik Esmarka.

Esmark je, prema njegovim rečima, tokom čitavog procesa tendera pregovarao u dobroj veri, zadržao pravičan i dosledan stav tokom 10-mesečnih razgovora, predstavio jasan poslovni plan i formirao menadžerski tim svetskog ranga radi revitalizacije železare i važnog i trajnog doprinosa srpskoj privredi.

"Detaljna tenderska ponuda i poslovni plan takođe su utrli put kompaniji za uspešne pregovore o trogodišnjem ugovoru o radu, koji bi omogućio da svih 5.300 zaposlenih u železari dobiju povećanje plate od 25 odsto ove godine i još 10 odsto 2016. godine", rekao je Bušar.

On je naveo da je, pored toga, Esmarkova ponuda podrazumevala i ulaganje u osnovna sredstva u iznosu od 130 miliona dolara, kredit za obrtni kapital od 200 miliona dolara i 400 miliona dolara za održavanje, rezervne delove i kapital potreban za upravljanje i održavanje rada dve visoke peći.

Esmark je, kako je navedeno u saopštenju, spreman da realizuje transakciju pod uslovima dogovorenim prošle sedmice u Pitsburgu.

"Izražavamo iskrenu zahvalnost premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i njegovim ministrima, američkom ambasadoru u Beogradu Majklu Kirbiju i posvećenim radnicima i rukovodstvu sindikata na naporima uloženim u ovaj proces i želimo im svako dobro u daljem napredovanju", poručio je Bušar.

AGENCIJA ZA PRIVATIZACIJU DEMANTUJE BUŠARA

Agencija za privatizaciju odbacila je danas navode izvršnog direktora Esmarka da pregovori nisu uspeli zato što je srpska strana revidirala prethodno dogovorene finansijske uslove.

Agencija je takođe ukazala da novac u iznosu od 130 miliona dolara, kao i kredit za obrtni kapital od 200 miliona dolara, koje Bušar naziva delom ponude američke kompanije, nije nov, svež kapital koji bi Esmark uneo u Železaru.

"Tokom razgovora prošle nedelje u Pitsburgu nisu dogovoreni nikakvi 'prethodni uslovi', kako je to navedeno u saopštenju kompanije Esmark. Tokom tih razgovora napravljeni određeni pomaci, ali je ministar Dušan Vujović tokom pregovora jasno predočio da će njihova poslednja ponuda biti predmet konsultacija da premijerom Alekasandrom Vučićem, članovima Vlade, kao i sa Komisijom za privatizaciju Železare", objašnjava Agencija za privatizaciju.

Iz Agencije napominju da je i sam Esmark nekoliko puta menjao svoju ponudu nakon završene posete Pitsburgu, "naročito u vezi su-potpisa, korporativne garancije i minimalnog nivoa obrtnog kapitala".

Komentari 16

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Radnik Zelezare

Paz'da ne poverujem da Amerikanac moze bolje od Bojkovica da vodi Zelezaru

lovac

Pa bolje i sto nije potpisao nemoramo sve dzabe da damo ko ih jebe a ne kao DS sve je rasturio i rasprodao pa sad nista živo neradi

petar

Svi Srbi koji su sada srećni zbog ovoga, a ima ih, treba da se stide svog postojanja.

special image