• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Železara data na upravljanje bivšem šefu US Steela

Izvor mondo.rs

Na tenderu za upravljanje smederevskom Železarom pobedio je HPK inženjering, koji će voditi kao predsednik nadzornog odbora Džon Gudiš, odlučeno je večeras na sednici Vlade Srbije.

"Ovo je važan dan za Železaru i važan dan za Srbiju", rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić na RTS.

Vučić je rekao da se HPK inžinjering obavezao da će u roku od šest meseci Železara pozitivno poslovati, ističući da je moguće da se to dogodi i ranije.

"Oni prihvataju da to bude ugovorna obaveza, što je za nas neverovatna stvar", rekao je Vučić.

On je rekao da će broj zaposlenih u Železari biti sačuvan i da će prirodni odliv nadoknađivati novim zaposlenima.

"Železara će uvek imati 5.000 ljudi", rekao je Vučić i dodao da je kompanija HPK obećala i da će plate biti povećane za deset odsto.

Premijer je rekao da su druge kompanije koje su bile zainteresovane za Železaru nudile i veće povećanje plata ali da su se i članovi sindikata saglasili sa izborom kompanije HPK, jer smatraju da je njihov plan bio uverljiviji i argumentovaniji.

Kako javljaju beogradski mediji, u najužem izboru za profesionalni menadžment železare našle su se dve firme: Esmark, američka firma registrovana u Holandiji, i HPK inženjering iz iste zemlje, koji čini američki i slovački kapital.

Prevladala je ponuda kompanija u kojoj su partneri bivši šef US Steel-ovog pogona u Košicama, Džon Gudiš, i Peter Kamaraš, vlasnik firme Pikaro, sa kojoj je ranije sarađivala Železara.

Konačnu odluku o tome ko će od voditi srpsku čeličanu donela je Vlada Srbije na sednici koja je počela oko 19.30 časova.

Vlasnik američkog Esmarka i privatan vlasnik Esmark Europe iz Holandije, Džejms Bušar, izgubio je tako priliku da upravlja Železarom, za koju je bio najozbiljniji kupac u nedavno neuspešno okončanom tenderu za privatizaciju.

Na ovom tenderu izgubio je od nedavnog partnera Karamaša, koga je potom sudu tužio zbog prevare.

Javni poziv za profesionalni menadžment za Železaru Smederevo donela je Vlada Srbije 17. februara.

ŠTA OBEĆAVA MENADŽMENT

Tim koji je dobio na upravljanje Železaru sadrži i 24 visokokvalifikovanih rukovodilaca koji su radili u industriji čelika u Evropi i pokrivaju sve delove poslovanja (prodaja, proizvodnja, nabavvka, finansije i obezbeđenje EU fondova).

Ko je Džon Gudiš

Džon Gudiš (67) je bivši izvršni potpredsednik i glavni operativni direktor US Steel, koji je sa te pozicije penzionisan krajem 2010. godine, pisala je nedavno "Politika". U kompaniji je došao davne 1970. kao pripravnik u računovodstvu. Nakon 17 godina napredovanja kroz pozicije u oblasti revizije i finansija u Pitsburgu i Indijani, odlazi na poziciju menadžera u železaru Gary Works in Gary gde ostaje 23 godine. Odatle 2000. prelazi u slovačke Košice na čelo tamošnje železare koju je kupio US Steel. Tri godine kasnije izabran je za izvršnog potpredsednika te američke korporacije. Izgleda da Džon Surma, predsednik „Ju-Es stila” nije pogrešio kada je na Gudiševom ispraćaju u penziju izjavio: „Njegov uticaj na naše kompanije, ali i šire, videće se i osećati dugo posle penzionisanja”. Naročito je pohvalio Gudiševe zasluge u oblasti bezbednosti i razvoja zaposlenih.

HPK Inžinjering se obavezuju da odmah da 20 miliona dolara sopstvenog finansiranja u vidu odloženog plaćanja nabavke sirovina na 60 dana. Ovo finansiranje daju bez ikakvog kolaterala i time preuzimaju rizik zajedno sa Vladom Srbije.

Kompletno prihvataju supotpis i zajedničko odlučivanje, dok za sve transakcije sa povezanim licima Vlada daje prethodnu saglasnost.

Zadržavaju se svi zaposleni, uz obavezu povećenja broja kako bi se nadomestio prirodni odliv.

Plate će biti povećanje za 10 odsto odmah po stupanju ugovora na snagu, kao i dodatno povećanje od 10 odsto u drugoj polovini sledeće godine, nakon što se stabilizuje profitabilnost Železare.

Predviđa se da će pozitivan poslovni razultat biti ostvaren već nakon šest meseci od preuzimanja rukovođenja (dakle, i pre početka rada druge visoke peći).

Druga visoka peć se pokreće do januara 2016. godine. Minimum 1,5 miliona tona proizvodnje iz dve visoke peći bi se ostvarile već 2016. godine

Menadžment garantuje najniži nivo neto obrtnog kapitala od 80 miliona dolara, i daje garanciju za pokrivanja štete u vidu osiguranja od profesionalne odgovornosti u visini od pet miliona dolara.

Ugovor o upravljanju je na tri godine.

Komentari 27

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

livac

Sto u prevodu znaci da radnici zelezare ce imati 110 po satu , a najniza cena rada je 121 din. Beda jos veca, kakva sramota za sindikate. 2012 cena po satu je bila 139,2 din. Svi aneksi PKU-a vaze kada se otima od radnika, mi smo samo koleteralna steta.

dada

Ista ona firma sto je na Kosovu uzela "Trepcu" bez icijeg pitanja kao da jz njihova. Fino nema sta. Telekomunikacije ce uskoro dati Medlin Olbrajt.

SREMSKA MITROVICA

BRAVO ZA PREMIJERA"USPEO JE"EVO MI U KASARNI IMAMO TENKOVA I DRUGE GVOŽDJURIJE PA NEKA NOSI BICE ZA DVA MESECA.DACEMO MU I OVAJ STO JE I ZLOZEN ISPRED KASARNE.IMAMO I ŠINA OD PRUGA KOJE NISU U UPOTREBI I TU BI MOGLO DVA MESECA.MA IMA GVOZDJA SAMO DA GA I OVI NE IZDAJU.GUTE RAJZE.

special image