MONDO/Mladen Šolak Himki u Beogradu

Himkijev tim koji će se suprotstaviti Crvenoj zvezdi Telekom kompletiran je u četvrtak, dan pre utakmice.

Kao što je i bilo najavljeno, pred krcate tribine "Pionira" neće istrčati centri Pol Dejvis i Ruslan Patejev, koji su ostali u Moskvi. Na njihovoj poziciji, najveći teret igre ruskog tima izneće Amerikanac Džejms Ogastin i Crnogorac Marko Todorović, koji je doputovao dan posle ekipe.

Bivši krilni centar Huventuda (2010-12) i Barselone (2012-15) stigao je u četvrtak iz Španije i zna šta ga očekuje u petak. Poslednji put igrao je u beogradskom hramu košarke 2012, gostujući Partizanu sa Barselonom.

"Ovo mi je treći put da igram u ovoj sali, znamo da neće biti lako. Ne očekujemo istu ekipu kao u Moskvi i protiv Real Madrida. Na mnogo su boljem nivou nego što su bili. Nije u pitanju samo domaći teren, već će im i kvalitet igre sigurno pomoći da bude neizvesna utakmica", rekao je Todorović pre treninga.

Upitan za pritisak Himkija (4-3) u borbi za plasman u Top 16, rekao je da su velika očekivanja podrazumevano pred njegovim timom.

"Mi uvek igramo sa manjom dozom pritiska da pobeđujemo, jer je ekipa napravljena da pobeđuje u svim utakmicama, tako da ćemo i sutra ići na pobedu. Mislimo da nam je ova utakmica od velikog značaja. Sam prolaz nama nije dovoljan, već očekujemo što bolju poziciju. Tako da je sutra jako bitno, pogotovo posle poraza u Minhenu".

U izostanku dvojice saigrača, nije teško pretpostaviti da će rođeni Podgoričanin imati značajnu minutažu. Pred njim su i okršaji sa Kvinsijem Milerom.

"Pol Dejvis nije ni doputovao, a ni Ruslan Patejev, koji igra na istoj poziciji. Ja sam bio u Španiji, pa sam došao direktno, nisam ni ja trenirao. Ne predajemo se. Mislim da imamo kvalitet. Miler je Zvezdi doneo dosta energije, ali i Cirbes igra odličnu košarku. Jović je takođe imao velike momente, prošlu utakmicu su odlično odigrali mladi igrači Gudurić i Rebić... Moramo sve to da zaustavimo".

I trener Zvezde Dejan Radonjić podsećao je u najavi utakmice na ubedljiv poraz svog tima u Moskvi. Šta očekivati od novog duela istih rivala?

"Mi smo imali potpuno drugi tim, oni su i u Madridu izgubili kao protiv nas, pa su ih kasnije pobedili ovde. Uticaće i publika i njihov viši nivo igre... Čak i da su ostali na onom nivou, nije lako igrati ovde. Moraćemo da se mnogo potrudimo", podvukao je Todorović pre nego što je istrčao među saigrače i nastavio zagrevanje.

U 20.50, posle dolaska Alekseja Šveda - prve zvezde ekipe - Kurtinaitis je okupio ekipu na centru, što je bio znak za početak rada. Na istom mestu, u petak uveče, Zvezda i Himki odigraće jako značajan meč, koji će pobedniku pokazati jasniji put ka Top 16 fazi.