• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Norvežani odlepili: Dajte nam srpskog meda

Izvor mondo.rs

Izvoz prirodnog meda iz Srbije za poslednjih osam godina porastao je čak šest puta, a među starim velikim kupcima Italijanima i Nemcina, sada su i Norvežani.

Ukus srpskog meda najviše se sviđa Italijanima, Nemcima i Norvežanima jer su u ove tri zemlje prošle godine plasirane najveće količine od ukupnog izvoza vrednog 8,7 miliona evra.

Prosečna cena izvezenog meda iznosila je 4.239 evra po toni, a ovakav porast vrednosti izvoza meda za osam godina, kako za "Kurir" objašnjava Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, posledica je ubrzanog razvoja domaćeg pčelarstva.

U 2008. godini prosečan srpski pčelinjak imao 29 košnica, dok ove 2016. ima 52 košnice.

"Zbog od kupaca monopolisanog tržišta, koje je za posledicu imalo nisku cenu meda, u Srbiji 2008. imali smo mali izvoz iako je to bila godina s najvišom cenom meda u regionu i Evropi. Dovođenjem kupaca iz inostranstva uspeli smo da postignemo da 2011. imamo istu cenu meda kao Mađari i ostali. Tada je krenuo razvoj pčelarstva, pa smo 2013. imali rekordan izvoz od 11,2 miliona evra meda. Zbog nepovoljnog vremena i poplava 2014. je bila godina s malim prinosom meda, dok je u 2015. prinos bio dobar, ali je zbog niskih cena bilo problema sa izvozom, pa je na zalihama ostalo više od 1.000 tona meda - kaže Živadinović.

On dodaje da, ako neko hoće da živi od pčelarstva i zaradi prosečnu zaradu s doprinosima, potrebno je da ima minimum 150 do 200 košnica pčela.

"Mnogo su velika ulaganja, a proizvodnja meda zavisi od klime. Ova godina je jako loša, bagremove paše skoro da nema zato što je izmrzao cvet. S obzirom na to da ima zaliha, očekujemo da će cena biti održana. Trenutno je cena meda u otkupu 3,5 do 4,1 evro po kilogramu bagremovog meda maksimalno, dok je tokom 2015. dostizala i 5,2 evra po kilogramu", objašnjava Živadinović i ističe da je klima glavni problem pčelarima jer jedna dobra godina pokriva troškove i za dve loše.

Tagovi

Komentari 19

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

vaso

hteo bih da prodam med, imam 600 kg, 400 od suncokreta, 200 kg od lipe.

Nikola

To sto je na zalihama ostalo po 1000 tona meda... med ako je stvarno med, nema rok trajanja i moze da stoji i po 10 godina u zalihama pa opet da se proda kao svez.. a sad sto bi mi na kilo meda da uvalimo i kilo secera pa se to sto ostane pokvari... taj rizik sam preuzimas. Dobra stvar sa medom je ako ove godine ima nisku cenu prodaj ga sledece godine kad mu cena skoci, kao akcije na berzi.

DaDa

@Nikola @Nikola. Blago tebi! A od cega bi trebalo da zivi proizvodjac meda ako ceka sledecu godinu da bi prodao po visoj ceni?

special image