• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dvadeset godina "Igre prestola"

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ili, na koji način je "Pesma leda i vatre" promenila moj život.

Knjiga "Igra prestola", prvi deo serijala "Pesma leda i vatre" Džordža R. R. Martina, objavljena je 1. avgusta 1996. godine. Tim povodom, evo otvorenog pisma autoru od velike obožavateljke!

Dragi gospodine Džordže R. R. Martin,

Prvi put kada sam cula za Vaše knjige, bilo je rano popodne na slobodan dan, krajem 2010. godine. Pitala sam jednog od drugova da mi preporuci nešto za citanje, pošto sam presušila sa knjigama. Rekao mi je "uzmi 'Pesmu leda i vatre', neceš se pokajati". Pitala sam o cemu se radi, rekao mi je da je super i da ima zmajeva. Slegla sam ramenima, prošetala do knjižare kod SKC-a i kupila "Igru prestola".

Razgovor se, inace, odvijao na FB cetu, pa sam po povratku iz knjižare prijavila da sam kupila nešto što ste Vi napisali. Odgovor me je iznenadio.

"Koje si sve uzela", pitao me je on.

"Pa, samo tu prvu", otkucala sam, a za sebe zadržala "jeeeeste, najbolje pa cu da puknem ukupno cetiri soma dinara na ceo serijal, da mi treba prikolica da ih doteram do kuce, a ne znam ni da li mi se ta prva svida".

"Kul :) Cisto da znaš, ideš sutra po ostale", stigao mi je odgovor.

Zatvorila sam laptop bez odgovora i otvorila knjigu.

Sutradan sam ispred knjižare cekala da se otvori, spucala šta je ostalo od plate na ostale do tada prevedene knjige, procitala ih koristeci svaki slobodan i iole budan trenutak, i zvanicno postala "Vesteros džanki".

Pokajnicki sam drugu na FB poslala malo priznanje da sam uzela i sve ostale i veliko "hvala".

Da, gospodine Martin, obradovala sam se ulasku u Vaš svet 2010, i samo nekoliko meseci kasnije mogla sam da pogledam i seriju.

Da Vas ne davim sada time šta je zadovoljilo moje estetske kriterijume ili koga je HBO potrefio u odnosu na sliku u mojoj glavi, ostali bismo ovde do… Pa, dok vi konacno ne otkrijete kada ce nova knjiga.

Ozbiljno ste se umešali u moj život i planove leta 2011, nije me sramota da priznam. Planirala sam put u inostranstvo nekoliko meseci, kada sam shvatila da cete objaviti "A dance with dragons" 12. jula te godine, a moj željeni odmor bi se završio pre tog datuma.

Izvor: MONDO, Bojana Zimonjić Jelisavac

Svakako nije dolazilo u obzir da cekam još dodatno vreme dok se knjiga prevede i još podeli na dva dela, moralo se delati odmah i morala je biti kupljena na engleskom, pre nego što zaboravim ko je koji Grejdžoj ili koja Pešcana zmija. Put je isplaniran i avionska karta kupljena (i preplacena) tako da i dalje budem "napolju" kada peta knjiga izade, da bih mogla da je strpam u kofer i ponesem sa sobom. Da ne bi bilo "prošla baba sa kolacima", ili što biste Vi rekli, "proleteo Egon Osvajac na zmaju, žonglirajuci pitama od limuna".

Kada ce kraj serije?

Ucinili ste me, takode ce se pokazati, iritantnijom po okolinu. Ja sam jedna od onih što zvocaju "nije GoT, nego ASOIAF", i dvadesetak puta tokom epizode ili razgovora kaže "U knjigama NIJE tako" i onda drži predavanje. Znam da nisam jedina kojoj je Vaše odugovlacenje izazvalo blagu paniku, jer nakon pet godina više nemamo intelektualnu superiornost nad onima što gledaju seriju, sažetu u recenici "Znam šta ce dalje da se desi, uta-taaaaa".

Znam takode da mi nismo u najvecem problemu, vec oni koji su vas citali od samog pocetka. Nisu mogli ni da slute da ce 20 godina cekati kraj price, i evo, još uvek ga nisu docekali.

Možda ce Vas zabaviti da znate da Vaši likovi u našoj kuci imaju poootpuno drugacija imena. Moj suprug ne cita Vaše knjige, nego samo gleda seriju. I naravno, ne uspeva baš najbolje da isprati imena, kao ni ostali koji samo gledaju.

Svida mu se što je Salsa Stark konacno pokazala zube. Siguran je da je kalisi ime, a ne titula. I bilo mu je užasno žao kada ste u seriji spalili "cerku onog STANISLAVA, burazera prvog kralja".


Trudim se da razumem zašto se, ako cemo pravo, razvlacite. I dajem Vam za pravo ono što ste izjavili u jednom intervjuu - u seriji mogu samo da "teleportuju" likove sa kraja na kraj Sedam kraljevstava, a Vi u knjigama morate korak po korak da ih dovedete sa tacke A na tacku B, i to traje. I taj put je, istina, ono što likovima u knjigama daje dubinu, koje u seriji ponekad nedostaje.

Ali, bre, predugo traje.

I možda ne bih bila pomalo uvredena da niste lepo, licno na svom blogu napisali da knjiga nije gotova jer ste se Vi bavili drugim stvarima.

Pažljivo sam ispratila Vaš razgovor sa mojim prvim omiljenim piscem Stivenom Kingom, koji ste vodili pre nekoliko nedelja.

I pitali ste ga, kako tako je*eno brzo piše? (Vaše reci, ne moje)

Martin i King
Izvor: YouTube

Ne znam da li znate, ali King uvek na pitanje "kako piše" odgovara na isti nacin (i ubraja ga u jedno od najdosadnijih pitanja koje mu novinari ili fanovi postavljaju). Uvek kaže "rec po rec".

Savetujem Vam da usvojite taj njegov recept, još bi bolje, zapravo, bilo kada biste ga pratili i po pitanju objavljivanja poslednjih nastavaka "Mracne kule". Kao što verovatno znate, prvi deo je objavio 1982, a poslednji 2004. godine. Preciznije, poslednja DVA je objavio te iste 2004. godine, jedan u junu, drugi u decembru, da ljudi ne cekaju. Žao mi je, al' onaj osmi deo smešten izmedu cetvrtog i petog mi se uopšte nije dopao, i ne smatram ga formalnim delom serijala. Taj je, onako usput, izašao 2012. godine. Ali, da se ne rasplinjavam sad, pisacu njemu odvojeno.

Zavirila sam i danas, na 20. godišnjicu izlaska "Igre prestola", na Vaš blog-koji-nije-blog. Pažljivo procitala Vaša secanja i prezentaciju novog, ilustrovanog izdanja, i na samom kraju recenicu - "nemam nikakvih vesti o šestoj knjizi".

I opet se razocarala. Ne zato što ja, ili bilo ko od nas nestrpljivih, mislimo da niste dobri. Odlicni ste. Pišete savršeno, razvijate vrhunsku pricu, nemajte nijednog lika - a ima ih hiljade - koji nema svoje mesto i jasno definisan cilj.

Sve u svemu, srecna vam 20. godišnjica, mi nestrpljivo cekamo knjige. Nemojte da bude da stvarno ovo radite po ceo dan.

Martin skače i pušta balone
Izvor: YouTube

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

trt

Ako umre pre nego sto zavrsi knjigu ubicu ga! :)

nmdfnmsdfn

Mislim da će deneris doći u vesteros, a da tamo neće biti nikoga, da će biti zima. Ima ona vizija sa kraja druge sezone, kad ne dotiče presto, što ja mislim da znači da ona nikad neće vladati.

Лемур

Чича је дигао паре унапред и покркао их, а већ после треће књиге понестало му је идеја за даље. Покушао је са рециклажом, али наручиоци траже свеже и напето. Или то, или да врати паре. А он више нема ни пара ни инспирације.

SERIJE