• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Utisci za čistu desetku!

Izvor mondo.rs

Više od 32.000 hiljade ljudi posetilo je jubilarni 10. Festival nauke koji je od 15. do 18. decembra održan na Beogradskom sajmu.

Kroz cetiri festivalska dana, jubilarni Festival nauke opravdao je reputaciju najveceg festivala u Jugoistocne Evrope i pokazao da Beograd ubuduce može i treba da se nade na mapi najboljeg naucnog provoda na svetu! Desetine hiljada posetilaca napustilo je ovogodišnje, deseto izdanje festivala sa utiscima za cistu desetku, noseci sa sobom najlepše uspomene na naucno druženje.

Na beogradski Festival nauke tako su stigli školarci iz celog regiona, a tokom cetiri festivalska dana zabeleženo je više od 26.500 školskih poseta iz 550 osnovnih i srednjih obrazovnihih ustanova. Festival su posetili i ucenici iz osnovnih škola „Petar Kocic“ iz Mrkonjica grada i „Nikola Tesla“ iz Teslica (Republika Srpska), gimnazijalci iz škole „Nikola Kares“ iz Skoplja i njihovi mladi drugari, osnovci iz škole „Blaže Koneski“ iz Prilepa, kao i studenti Prirodno-matematickog fakulteta iz Kosovske Mitrovice.

"Evolucija energije", postavka kreirana od strane generalnog sponzota festivala kompanije NIS, svojim eksplozivnim eksperimentima ocarala je znatiželjne posetioce uvodeci ih u svet obnovljivih izvora energije. Svet biljaka, s druge strane, na sasvim nov nacin predstavio je Centar za promociju nauke kroz postavku "Inteligencija biljaka" koja razbija sve mitove i donosi nova otkrica kada je inteligencija biljaka u pitanju.

Brojni posetioci poželeli su da se sami uvere u to kako je hodati po Marsu u uslovima slabe gravitacije, a zatim su otkrili i koja su to najopsanija mesta za život na našoj planeti. Hemicari su držali pažnju neobicnim eksperimentima koji su ukljucivali i pravljenje suvog leda ili slonovske paste za zube, a nedaleko od njih posetioci su mogli da se upoznaju sa mnogo manjim bicima, malenim tardigradama, koje su uprkos svojoj velicini toliko otporne da cak mogu da prežive i u svemirskim uslovima. Ljubitelji kriminalistickih serija videli su kako to zaista izgleda rešavanje zlocina uz malu pomoc nauke, a mališani i njihovi stariji drugari, na zanimljiv nacin naucili su kako na ljudski organizam negativno uticu alkohol i narkotici.

Mala zona uvela je u uzbudljivi svet nauke najmlade posetioce festivala, dok su Ekspertinejdžeri pokazali da su brojni školarci Srbije na korak od toga da postanu sjajni naucnici.

EPS Tesla zona, koja predstavlja proširenje Festivala nauke u cast 160. rodendanu našeg genija Nikole Tesle, upoznala je sve zainteresovane sa njegovim izumima i drugim otkricima iz sveta fizike i to kroz sviranje na Teslinom kalemu, isprobavanje levitacije, sviranje na laserskoj harfi...

Najvece interesovanje na Naucno-fantasticnoj bini izazvalo je gostovanje omiljenog švedskog naucnog tima sa Lund univerziteta. Njihov „Veliki fizicko-laserski šou“ videlo je 6.000 posetilaca. Mesto više tražilo se i na tradicionalno uzbudljivim „Eksplodirajucim otkricima za cistu desetku“ Milana Popovica, mnoge je zanimalo da vide nastup francuske trupe „Les Atomes Crochus“ pod nazivom „Šta leti i kako se razbije“, a maštu publike dodatno je podgrejala „Hemija vatre“ estonskih naucnika iz AHHAA centra. Ucenici jedne od najstarijih gimnazija u Srbiji, Prve kragujevacke gimnazije, svojski su se potrudili da u jedinstvenom performansu docaraju razvoj hemije kroz vreme.

Festival nauke je najveci dogadaj koji se bavi promocijom nauke i obrazovanja u jugoistocnoj Evropi. Misija Festivala nauke jeste veci znacaj obrazovanja u društvu, kroz zanimljive, moderne i nove metode. Deseti Festival nauke premijerno je predstavio 53 naucne postavke, 6 gostujucih trupa naucnika, zajedno sa 650 naucnika i naucnih demonstratora iz 62 naucne i obrazovne institucije iz Srbije a sve to na 7.000 kvadratnih metara – halama 3, 3A i 11 Beogradskog sajma.

Generalni sponzor Festivala nauke je kompanija NIS, koja u skladu sa korporativnim sloganom “Buducnost na delu”, podržava aktivnosti i inicijative usmerene na razvoj i primenu novih tehnologija i inovacija. Ovakva podrška je još jedan nacin na koji NIS doprinosi ostvarivanju naucnih i tehnoloških dostignuca na koje se kompanija oslanja u svim oblastima svog poslovanja.

Prijatelj manifestacije je mts. Podrška Festivalu su Centar za promociju nauke, Austrijski kulturni forum i Francuski institut.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE