Svi znamo da je brza hrana nezdrava, da su pomfrit i hamburgeri infarkt u najavi, da se bilo koja vrsta pohovane piletine prži u fritezama u kojima se ulje menja još malo pa nikad... A kao da sve to nije dovoljno, sad se ispostavilo da je ambalaža koja se uobičajeno koristi za pakovanje brze hrane - toksična.

U studijI objavljenoj u stručnom magazinu Environmental Science & Technology Letters, navodi se da su kartonske kutije i papir koji se koristi za pakovanje haburgera, pomfrita i ostalih "poslastica" iz lanaca brze hrane napravljeni tako da odbijaju masnoću i ulje, i to uz pomoć sintetičkih hemikalija koje su štetne po zdravlje, piše britanski "Metro".

Za odbijanje odbijanje masnoće koristi se polifluoralkil (PFAS), toksično jedinjenje, koje se povezuje sa povišenim rizikom od raka, problema sa plodnošću i visokim vrednosima holesterola. Kad PFAS dođe u dodir sa hranom koja ga "raskvasi" i zagreje, velika je verovatnoća da uz svaki zalogaj pojedete i malo otrova i ambalaže.

Koliko ćete tačno ove štetne hemikalije pojesti uz omiljeni obrok, zavisi od temperature hrane i toga koliko je dugo bila zapakovana.

U okviru istraživanja analizirano je više od 400 komada ambalaže iz restorana brze hrane širom Amerike, a utvrđeno je da 46 odsto uzoraka papira u koji se umotavaju obroci i 20 odsto kartonskih kutija sadrži te opasne fluoridne spojeve.

PFAS je otkriven u 56 odsto ambalaže za deserte i hleb, i u 38 odsto ambalaže za sendviče i hamburgere. Ima ga i u ambalaži za pice i kokice, a jedino što ne sadrži ovo opasno jedinjenje ni u tragovima su papirne čaše za sokove i vodu.

Evo šta brza hrana uradi telu za samo sedam dana

Volite li Big Mek?