• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mangup, gospodin, šmeker - Dragan Nikolić

Autor Dragana Todorović Izvor mondo.rs

Dragan Nikolić je godinu dana nakon što je preminuo, u "Ateljeu 212" ponovo okupio svoje kolege, prijatelje, obožavaoce. Povod je lep - knjiga "Gospodin glumac", monografija posvećena Gaginom liku i delu.

 Dragan Nikolić monografija "Gospodin mangup" Izvor: MONDO/YouTube/screenshot

"Atelje 212" je danas bio ispunjen do poslednjeg mesta, baš kao kada je Dragan Nikolic na istim tim daskama igrao neku od svojih nezaboravnih uloga. Medutim, na sceni se pojavio samo u odlomcima iz filmova, predstava, TV emisija i reklama u kojima je glumio, a koji su bili prikazani povodom predstavljanja monografije "Gospodin mangup".

Bila je to jedinstvena prilika da uživamo u kratkoj retrospektivi onoga što je legendarni glumac tokom svoje karijere uradio - od Džimija Barke, do svoje poslednje uloge.

Procitajte: Poslednja uloga Dragana Nikolica

Osim toga, culi smo i šta oni koji su ga poznavali, koji su sa njim saradivali, družili se, imaju da kažu o glumcu koji je pola veka trajao na jugoslovenskoj i srpskoj umetnickoj sceni.

"Imamo jednu knjigu odštampanu u našim srcima, a ova druga pripada takode nama ali i svima koji ga nisu licno poznavali", rekao je glumac Branimir Brstina prilikom predstavljanja umetnicke monografije, koju ispisuju reditelji koji su saradivali sa Draganom Nikolicem, dramaturzi, kriticari, scenaristi i pisci: akademik Dušan Kovacevic, filmski kriticar Milan Vlajic, pozorišni kriticar Aleksandar Saša Milosavljevic, profesor Fakulteta dramskih umetnosti Predrag Perišic, reditelji Dejan Mijac, Paolo Madeli, Slobodan Unkovski, Ljiljana Todorovic, Miloš Radivojevic, Slobadan Šijan, Boro Draškovic, Mirosalv Lekic, Zdravko Šotra, Miloš Radovic, kao i publicista Dragoljub Draža Petrovic.

Procitajte: Dragan Nikolic - biceš vecna svetiljka

Monografja je nastala u dogovoru sa suprugom Dragana Nikolica, Milenom Dravic, a uradena je kao omaž njegovom liku i delu, i u znak zahvalnosti za sav njegov trud, njegovu plemenitost i dugogodišnje prijateljstvo.

Milena Dravic nije ovoga puta bila u "Ateljeu 212", ali nam je napisala pismo:

"Hvala svim licnostima koji su mu posvetili dragocene priloge, hvala Radmili Stankovic i Goranki Matic koje su maksimalno uložile sebe da se osmisli jedna divna monografija, jedna izuzetna knjiga koja ce, verujem, puno znaciti mladima jer je i svedocanstvo kako se naš glumacki posao radi casno, kvalitetno, kako se i živi i voli, kada se hoce, a kako je to Dragan i cinio tokom svoje karijere. Bolest me je onemogucila da budem sa svima vama, da vam se licno obratim, ali upucujuci vam ove iskrene reci, punim srcem delim sa vama ovaj trenutak radosti. Voli vas vaša Milena Dravic".

Usledio je dug aplauz kada je glumica Katarina Žutic procitala ovo pismo, ali publika je reagovala emotivno i na reci Duška Kovacevica, Gorice Popovic, Dejana Mijaca, Branimira Brstine, Gaginih kolega i prijatelja.

"Secam se kako smo se upoznali, na prvoj citajuci probi 'Maratonaca', gde je glumio Ðenku. Imao je cvrst stisak ruke, kao covek koji veci deo godine provodi na Savi, veslajuci, skijajuci na vodi, pomažuci da se nešto prenese, popravi, sagradi. Nikada nije bio glumac van scene i filmskih kamera. I nikada nije pricao o ulogama koje je odigrao, ili koje bi voleo da odigra. Gluma je bila njegov privatni svet koji se voli i trpi i preživljava bez žaljenja i prevelike radosti", seca se Gage Dušan Kovacevic, u cijim filmovima je Dragan Nikolic igrao: "Ko to tamo peva", "Sabirni centar", "Urnebesna tragedija", "Sveti Georgije ubiva aždahu"...

"Secam se kada se prvi put zvanicno pojavio u 'Ateljeu 212' na jednoj premijeri sa Milenom Dravic. Pricalo se i pisalo da se vidaju, da su zajedno. Price su prestale kada su se pojavili i u punom sjaju ozvaniclli ljubav - koja još uvek traje i trajace vecno jer je ljubav veca i duža od života", kaže Kovacevic.

Procitajte: Kako su se poznati oprostili od Gage

"Drug, savršen kolega, šarmer, toplo srce, mangup, šmeker, gospodin. Gaga je bio, izmedu ostalog, veliki gospodin. Snimali smo zajedno filmove, serije. Bila je velika sreca raditi sa Gagom. Kada dodete ujutru na set, na snimanje, ako je Gaga tu, dobicete divnu veliku porciju radosti, vedrine, duhovitosti, dobrote, i veliki profesionalizam", rekla je Gorica Popovic i dodala:

"Za sve nas on nije otišao. On se smeši negde odozgo, obešenjacki, i smišlja neke nove zafrkanicije, sigurna sam".

Da je Dragan Nikolic bio duhovit, potvrdio je i Goran Markovic.

"Kada bi neko od mene tražio da ukratko objasnim kakav je grad Beograd, ja bih opisao Dragana Nikolica. Rekao bih da je to vedar, širiokogrud i otvoren grad, baš takav je bio Gaga, a naveo bih još nekoliko njegovih osobina kao što su skromnost, duhovita samoironija, što nije osobina gusto naseljenog mesta, kao što ne ide baš ni uz sve glumce, ali je uz Gagu baše nekako išlo. Mislim da je on bio sušta suprotnost likova koje je igrao. I ja to veoma cenim, kada glumac može da odigra nešto što nije on, pogotovo pred kamerom je to veoma teško. Tako da on nije bio ni Flojd, ni Prle, vec sasvim drugaciji, cesto sumnjiv u sebe, bio je introvertan. Njegovi vicevi su bili izgovoreni u pola glasa, a to je naucio od Beograda, ali i je i Beograd to naucio od njega - ako želiš da te cuju u opštoj gunguli, reci to što želiš tiho. Budi tih i svi cete cuti. Takode, nemoj da se ismevaš drugima ko vec pri ruci imaš sebe".

Dado Topić, "Flojd", Atelje 212
Izvor: MONDO

Procitaje i ovo:

Gago, hvala i na ovim ulogama! (VIDEO)

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Konstantin Nahk

Prle, Flojd, i Urke - životne uloge

Милош Мидрински

Главоња и Калауз најбољи филм пљачка трећег рајха

Harli

Legenda Beograda i Crvenog Krsta!

SERIJE