"Rođeni" Zagrepčanin igra za BiH?

Autor:

Selektor Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević već nekoliko meseci prati fudbalera škotskog Seltika Jozu Šimunovića, koji je prošao sve selekcije Hrvatske, ali ima želju u budućnosti da obuče dres "zmajeva".

2
A- A A+

Veliki broj fudbalera rođenih u Bosni i Hercegovini igra za reprezentaciju Hrvatske, a sada bi mogao da se desi "transfer" u suprotnom smeru!

Selektor reprezentacije BiH Mehmed Baždarević je u izjavi za "Dnevni avaz" potvrdio da je zainteresovan za dvadesetdvogodišnjeg defanzivca Jozu Šimunovića, koji je ponikao u Dinamu iz Zagreba.

"Gledao sam treninge na kojima je Šimunović pokazao zavidan kvalitet. Smatram da bi nam dobro došao u nastavku kvalifikacija, a s njima sam u kontaktu nekoliko meseci. To je sve što vam u ovom trenutku prema ovom pitanju mogu kazati", izjavio je Meša sarajevskom listu.

Šimunović je rođen u Zagrebu i prošao je sve mlađe kategorije selekcije Hrvatske (od U14 do U21), ali još nije odigrao nijedan minut za seniore "vatrenih" i upravo je to razlog zbog kojeg želi da promijeni sportsko državljanstvo.

"On je igrač koji nam može pomoći u zadnjoj liniji. Pratio sam ga, dopada mi se i vidjećemo kako će se sve završiti. Ono što me raduje je i činjenica da je i sam Jozo voljan igrati za BiH", dodao je Baždarević.

S obzirom da nije upisao nijedan nastup za A selekciju Hrvatske, prema pravilima FIFA, Šimunović ima mogućnost da promeni sportsko državljanstvo.

Sada su na potezu čelnici Fudbalskog saveza BiH, koji trebaju da kod FIFA i UEFA da pokrenu proceduru dobijanja mogućnosti nastupa za "zmajeve", a sve zahvaljujući činjenicu da su mu roditelji poreklom iz BiH.

Šimunović je 2015. godine iz "modrih" prešao u škotskog šampiona za sumu od sedam miliona evra.

Sve vesti