MONDO/Agencije

Nova era atletike: Ko je najbolji?

Međunarodna atletska federacija (IAAF) objavila je listu kandidata za najboljeg atletičara godine, među kojima nema šestostrukog pobednika Useina Bolta

2
A- A A+

Višestruki olimpijski šampion, Jamajčanin Usein Bolt, koji je šest puta proglašavan za najboljeg atletičara godine, nije među kandidatima za ovogodišnju nagradu Međunarodne atletske federacije (IAAF).

Bolt, jedini sprinter koji je u trkama na 100 i 200 metara osvojio ti uzastopne olimpijske zlatne medalje, završio je karijeru prošlog meseca, posle Svetskog prvenstva u Londonu.

On drži svetski rekord na 100 metara rezultatom 9,58 sekundi, dok je na duplo dužoj deonici njegov rekord 19,19 sekundi.

Bolt se od atletike oprostio nakon ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u Londonu, ali mu to takmičenje neće ostati u najlepšem sećanju. Nakon što je u finalu trke na 100 metara osvojio bronzanu medalju, nije uspeo da završi štafetu 4x100 metara pošto se povredio.

U odsustvu Bolta za nagradu za najboljeg atletičara u 2017. konkurišu Mutaz Esa Baršim (skok u vis), Pavel Fajdek (kladivo), Mo Farah (5.000 i 10.000 metara), Sem Kendriks (skok motkom), Ilajdža Manangoi (1.500 metara), Luvo Manjonga (skok u dalj), Omar Makleod (110 prepone), Kristijan Tejlor (troskok), Vejd van Nikerk (400 metara) i Johanes Feter (koplje).

U ženskoj konkurenciji za najbolju u ovoj godini nominovane su: Almaz Ajana (5.000 i 10.000 metara), Anita Vlodarčik (kladivo), Britni Ris (skok u dalj), Marija Lasickene (skok u vis), Helen Obiri (5.000), Sali Pirson (110 prepone), Sandra Perković (disk), Kaster Semenja (800 metara), Ekaterini Stefanidi (skok motkom) i Nafisatu Tijam (sedmoboj).

Najbolji atletičari biće proglašeni 24. novembra.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti