Liga nacija: Srbiji moguć rival Albanija

Autor:

Fudbalska reprezentacija Srbija u novoformiranom takmičenju Liga nacija igraće u C ligi, saopšteno je iz Evropske fudbalske unije

28
A- A A+
orlovi reprezentacija Srbije Foto: MN Press

UEFA je na osnovu koeficijenata u novoformiranom takmičenju Liga nacija sastavila četiri lige.

To su liga A i B sa po 12 selekcija, odnosno četiri grupe sa po tri selekcije, ligu C koja broji 15 timova, odnosno jedna grupa sa tri i tri grupe po četiri tima, i ligu D sa 16 reprezentacija, koje su svstane u četiri grupe po četiri tima.

Srbija je smeštena u C ligu, a potencijalni rivali su Mađarska, Rumunija, Škotska, Slovenija, Grčka, Albanija, Norveška, Crna Gora, Izrael, Bugarska, Finska, Kipar, Estonija i Litvanija.

U ligi A su najbolji evropski timovi: Nemačka, Portugal, Belgija, Španija, Francuska, Engleska, Švajcarska, Italija, Poljska, Island, Hrvatska, Holandija.

U ligi B Austrija, Vels, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina, Republika Irska, BiH, Severna Irska, Danska, Češka, Turska.

U ligi D nalaze se Azerbejdžan, Makedonija, Belorusija, Gruzija, Jermenija, Letonija, Farska Ostrva, Luksemburg, Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta, Andora, Kosovo, San Marino i Gibraltar.

Žreb grupne faze Lige nacija biće održan 24. januara 2018. godine.

Takmičenje, koje će se igrati umesto prijateljskih utakmica, kreće 6. septembra 2018. godine, a završnica je u junu 2019. godine.

Po dva meča igraće se u septembru, oktobru i novembru.

Svaka reprezentacija u ligama A, B i C odigraće po četiri utakmice kroz šest kola takmičenja, a u ligi D, s obzirom na to da će se takmičiti po četiri selekcije u četiri grupe, svaka ekipa igraće šest utakmica.

Pobednici četiri grupe iz A lige igraće završni turnir za trofej, a pobednici svake grupe iz ostalih liga ići će u jaču ligu, odnosno poslednjeplasirani će ispadati u niži rang takmičenja.

Primera radi pobednici grupa lige C, u kojoj će igrati Srbija, druge sezone (2020) igraće u ligi B, a najlošiji idu u ligu D.

Završni turnir, Fajnal for UEFA Lige nacija biće na programu od 5 do 9. juna 2019. godine.

Pobednici grupa koji se kroz kvalifikacije ne plasiraju na EURO 2020 igraće baraž u martu 2020. godine, a samo će se pobednik plasirati na završni turnir najboljih evropskih reprezentacija.

Ukoliko je pobednik grupe izborio plasman na EURO kroz kvalifikacije, onda će u baražu igrati slabije plasirana ekipa iz određene grupe.

Povezano

Sve vesti