Isprobajte ovaj recept za posnu musaku od povrća koja će vas oduševiti.

Sastojci:

Pet većih krompira, opranih i očišćenih, isečenih na komade

Četiri čena belog luka

Šoljica maslinovog ulja

Jedna veća glavica luka, sitno iseckana

Dve tegle paradajz pelata

Sušeni origano

150 grama sočiva

List lovora

Dva plava patlidžana, isečena na kolutove

Dve tikvice, isečene na kolutove

Tri paradajza, isečena na kolutove

Priprema:

Krompir i beli luk skuvajte u posoljenoj vodi dok ne krompir ne omekša. Procedite, ali sačuvajte malo vode od kuvanja. Dodajte malo maslinovog ulja i dve kapšike vode u kojoj se kuvao krompir, i napravite pire. Posolite i pobiberite po ukusu.

Malo maslinovog ulja zagrejte na srednjoj temperaturi, dodajte naseckan luk i malo origana i dinstajte dok luk ne poprimi zlatno-žutu boju. Zatim dodajte pelat, sočivo, list lovora, i tri šolje vode u kojoj se kuvao krompir. Poklopite, smanjite vatru i kuvajte oko 45 minuta, ili dok sočivo ne omekša. Izvadite lovorov list, i malo izblendirajte.

Kolutove plavog patlidžana stavite na papirne ubruse, posolite i ostavite da odstoje oko pola sata, a zatim ih isperite i ostavite da se osuše.

U pleh stavite papir za pečenje, pa ređajte sočivo, plavi patlidžan, tikvice i kolutove paradajza, i tako dok ne potrošite sastojke. Zatim sve prekrijte pire krompirom i pecite oko sat i po vremena u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, dok ne porumeni.