Podignuta optužnica protiv Zvezdana Terzića

Zbog malverzacija pri transferima fudbalera OFK Beograd u strane klubove terete se i Milovan Nikodinović, Vladimir Bulatović i Dražen Podunavac. Advokat: Terzić dolazi na suđenje.

7
A- A A+

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je u sredu optužnicu protiv Zvezdana Terzića, nekadašnjeg direktora OFK Beograd, Milovana Nikodinovića, bivšeg generalnog sekretara Zajednice prvoligaša, Vladimira Bulatovića, bivšeg sportskog direktora OFK Beograd i menadžera Dražena Podunavca.

Podignutom optužnicom okrivljenima se na teret stavlja krivično delo zloupotrebe službenog položaja u vezi sa transferom fudbalera Vanje Grubača u nemački Hamburg, Branislava Ivanovića u Lokomotivu iz Moskve, Stevana Stošića u špansku Malagu i Srđana Stanića u moskovski Spartak, piše Politika u broju od četvrtka.

Branilac bivšeg predsednika Fudbalaskog saveza Srbije Zvezdana Terzića, advokat Vladan Batić, saopštio je da će njegov klijent doći na suđenje da bi dokazao nevinost i sa svog imena skinuo ljagu koju su mu naneli "ljudi loših namera iz bivše vlasti".

Batić je naveo da je Terzić sve vreme "bio u dilemi o čemu se zapravo radi", jer je postupak protiv njega poveo bivši režim koji je "zbog više razloga želeo da ga stavi na stub srama".

Dodao je da Terzić ima i zdravstvenih problema, pa želi da bude pored svoje porodice zbog potreba ispitivanja i lečenja.

Batić je izrazio nadu da će sud dozvoliti Terziću da se brani sa slobode i podsetio da je ponudio jemstvo u novcu i nekretninama u vrednosti od 200.000 evra.

Prvom tačkom optužnice Terzić se tereti da je od 18. maja 1998. do 7. jula 1998. godine, zloupotrebom službenog položaja, od transfera Vanje Grubača u Hamburg prisvojio milion i po dinara.

U ovom "poslu", prema navodima optužnice, pomogao mu je Nikodinović koji se u to vreme nalio na mestu generalnog sekretara Zajednice fudbalskih klubova Prve savezne lige. Kako se dalje navodi, Terzić je 18. maja 1998. godine u Hamburgu sa predstavnikom istoimenog fudbalskog kluba, bez odluke Upravnog odbora OFK Beograd, zaključio ugovor o transferu Vanje Grubača.

Ugovorom je predviđeno da ukupna visina transfera, koji je iznosio 1.100.000 maraka na ime obeštećenja, pripadne OFK Beograd s obzirom na to da je Grubač sa klubom sa Karaburme imao zaključen ugovor do 31. jula 1999. godine. Da bi ugovor bio realizovan, Nikodinović je sačinio, a potom i potpisao lažnu odluku Arbitražne komisije Zajednice fudbalskih klubova Prve savezne lige kojom se, navodno, raskida profesionalni ugovor između Grubača i OFK Beograd.

Fiktivnom dokumentacijom Grubač je prikazan kao slobodan igrač, iako se Arbitražna komisija nikada nije sastajala i odlučivala o raskidu ugovora Grubača i pomenutog kluba. Kao ovlašćeni predstavnik OFK Beograd, Terzić od predstavnika Hamburga, na ime transfera Vanje Grubača, 3. juna 1998. godine dobija gotovinski ček na 750.000 maraka, a 1. jula ček na 350.000 maraka.

Podignutom optužnicom nekadašnjem direktoru OFK Beograd na teret se stavlja i da je od transfera Srđana Stanića u moskovski Spartak nezakonito prisvojio 1.300.000 evra. Terzić je, prema navodima optužnice, u ovom slučaju 30. juna 2003. godine sa ruskim klubom zaključio dva ugovora: jedan kojim je predviđena visina transfera iznosila 1.700.000 evra i drugi od 400.000 evra.

Posle zaključivanja ugovora, Terzić moskovskom klubu daje dispoziciju da se iznos od 400.000 uplati na račun OFK Beograd, a 1.300.000 na račun preduzeća „Integrejtid investmen servisiz limitid”. Uplate su izvršene 9. jula 2003. godine, posle čega je Terzić, kako se navodi u optužnici, članovima Upravnog odbora OFK Beograd neistinito naveo da klubu na ime obeštećenja pripada iznos od 400.000 evra.

Daljim navodima optužnice tereti se Bulatović da je od 15. decembra 2005. do 1. februara 2006. godine, iskorišćavanjem službenog položaja, preduzeću "Gardijan vorlvajd" iz Vašingtona pribavio imovinsku korist od preko milion i po dinara. Na ovo ga je, prema navodima optužnice, podstrekao Terzić, a pomagao mu je Podunavac, navodi "Politika".

Naime, 15. decembra 2005. godine Bulatović je potpisao ugovor o kupoprodaji prava na transfer Branislava Ivanovića sa pomenutim preduzećem, i to na iznos od 200.000 evra. Članom dva ovog ugovora predviđeno je da pomenuto preduzeća za navedenu sumu kupuje sto odsto prava na prelazak fudbalera u drugi klub.

Pored ovog, Bulatović je u dogovoru sa Terzićem zaključio i potpisao ugovor o transferu Ivanovića iz OFK Beograd sa moskovskim klubom na iznos od 2.200.000 evra, i to na ime obeštećenja. Ovaj ugovor, međutim, nije evidentiran kroz poslovne knjige kluba sa Karaburme.

Prema daljim navodima optužnice, Bulatoviću se na teret stavlja da je Podunavcu nezakonito pribavio milion i po dinara. Naime, Bulatović je Podunavcu potpisao dva ovlašćenja na osnovu kojih on može da potpiše i realizuje transfer Stevana Tošića u špansku Malagu.

Na osnovu ovog ovlašćenja Podunavac je zaključio aneks ugovora u kome je navedeno da je visina transfera za Stošića 100.000 vera. Umesto da ga uplati na račun OFK Beograda, Stošić je sav novac zadržao za sebe, zaključuje "Politika".

(MONDO, foto: MN Press)

Povezano

Sve vesti