Kleo može da igra za Srbiju tek 2013. godine?

U Statutu FIFA postoje dva člana koja su u protivurečnosti jedan s drugim, ali ako je merodavan onaj pod rednim brojem 17, u tom slučaju Kleo ne bi mogao da igra za "orlove" do 2013. godine, a i tada bi stekao to pravo samo ukoliko bi sve vreme igrao u srpskim klubovima.

46
A- A A+

Kleverson Kordova Kleo, kako sada stvari stoje, neće imati pravo da igra za reprezentaciju Srbije do 2013. godine!?

Tako stoji u Statutu FIFA, u kojem opet ima protivurečnosti, ali pitanje je da li bi i koji pravnički tim mogao da ga "obori".

Naime, po članu 16. Statuta Svetske kuće fudbala, u delu koji reguliše pitanje uključenja u reprezentativne selekcije fudbalera koji su dobilo novo državljanstvo, između ostalog stoji:

"Da je igrač nastanjen dve godine na teritoriji zemlje i igra za klub iz te federacije u tom periodu".

Ovu stavku, sjajani Brazilac iz Partizana, koji je nedavno dobio srpsko državljanstvo, u potpunosti će ispuniti početkom naredne godine.

Ali, već u narednom, 17. članu, piše nešto sasvim drugo i pomalo demprimirajuće i za Klea i za sve oni koji su sa njim računali u reprezentaciji Srbije.

U tom članu, uključenje fudbalera sa novim državljanstvom u reprezentaciju definisano je kroz četiri stavke, a napadač crno-belih ne ispunjava nijednu, piše "Sportski žurnal".

Prvo, nije rođen na teritoriji Srbije. Drugo, biološka majka i otac nisu rođeni na teritoriji naše zemlje. Treće, ni njegovi baba ili deda takođe nisu odavde. I četvrto, gde su suštini statut i kosi sam sa sobom, stoji da posle napunjene 18. godine igrač mora da živi u kontinuitetu pet godina u državi za koju želi da igra.

Na istoj stranici Statuta FIFA, piše beogradski list, stoji da igrač sa novim državljanstvom može da nastupi za reprezentaciju te zemlje ako je nastanjen dve godine na teritoriji države za koju želi da igra i ako je za to vreme igrao za klub iz te zemlje (to Kleo ispunjava), kao i da je potrebno da posle napunjene 18. godine pet godina živi u zemlji za koju želi da igra (to Kleo ne ispunjava).

"U našem okruženju nije bilo sličnog primera po kojem je FIFA mogla da reaguje. U svakom slučaju, ako od selektora dobijemo zahtev, tražićemo od Partizana svu potrebnu dokumentaciju vezanu za Kleovo državljanstvo i prosledićemo u FIFA, kako bismo dobili pravno tumačenje njegovog slučaja", rekao je generalni sekretar FSS Zoran Laković.

Slučaj Brazilca Eduarda Da Silve, koji igra za Hrvatsku, ne može da se uporedi sa Kleovim, jer je Eduardo igrao fudbal u Hrvatskoj i pre punoletstva, kada je dobio i državljanstvo te zemlje, pa prvo postao mladi reprezentativac Hrvatske, pre nastupa u seniorskoj postavi.

Ukoliko se selektor Vladimir Petrović odluči da pozove Klea u reprezentaciju Srbije, ostaje pitanje da li će on moći da debituje 2011. ili 2013. godine. Za sada, samo FIFA zna odgovor...

Verovatno se negde u svetu već dogodio slučaj sa kojim je moguće povući paralelu sa situacijom u kojoj se nalazi Kleo, ali FIFA se svakako neće oglašavati, dok FSS to ne bude tražio. Sve i da može da igra odmah, Kleo prvo mora da sačeka da ga Petrović pozove.

(MONDO, foto: MN Press)

Povezano

Sve vesti