ZVEZDA: Replika "relikvije" za nove uspehe

Crvena zvezda promovisala dresove u kojima će igrati u nastavku sezone, a koji su replika onih iz 1991. godine kada je klub iz Ljutice Bogdana postao prvak Evrope.

44
A- A A+

Na bini ispred koje su u prvom redu, jedan do drugog sedeli Dragan Džajić, Vladan Lukić i Robert Prosinečki, u petak oko podneva vizuelni umetnik, glumac i osvedočeni zvezdaš Uroš Djurić vodio je promociju novog retro dresa u kojem će fudbaleri Crvene zvezde igrati ovog proleća.

Sve je bilo u znaku Barija 1991. godine.

Od uvodnog filma, preko izjava, sećanja na 29. maj i stadion Sveti Nikola, pa do podatka da je na novom "Nike" dresu svaki detalj identičan kao na starom "Puma", u kojem je Zvezda igrala utakmicu protiv Olimpika iz Marseja (0:0, penalima 5:3).A, jedini koji je iz zlatne generacije, koja je nedavno proglašena za šestu Zvezdinu zvezdu, uspeo da sačuva "relikviju", bio je tada levi bek, sada pomoćnih u stručnom štabu Roberta Prosinečkog, Slobodan Marović. Svi ostali dali su nekom dres iz Barija, ali ne i Marović.

Veliko je pitanje da li bi dizajneri u Amsterdamu (centrala "Nike" za Evropu), uspeli da naprave ovako vernu kopiju dresa iz Barija da Marović još pre finalne utakmice Kupa šampiona nije odlučio da se ni po koju cenu ne menja sa rivalima posle utakmice, iako je to i tada, kao danas, bila praksa.

"I pre utakmice sam mislio o tome šta ću raditi sa dresom ako postanemo prvaci Evrope. Odlučio sam da ga ne menjam. Evo, dres koji sam nosio u finalu već 20 godina ljubomorno čuvam. Prvo je bio kod mene u kući, pa sam ga dao sestriću na čuvanje, kod kojeg je proveo 15 godina, pre nego što se vratio u moje ruke", objasnio je Marović i pokazao dres.

Potom ga je, simbolično, predao velikoj nadi Crvene zvezde, 16-godišnjem kadetu Veljku Simiću, koji je bio zbunjen i oduševljen pred oko 200 zvanica u Medija centru stadiona Crvene zvezde.

Marović je mladom Simiću, koji već ima profesionalni ugovor sa klubom, poručio da ova primopredaja treba da podstakne i njega i saigrače da rade vredno, da treniraju i da pre svega vole klub.

Predstavnik "Nike" i distributera te robne marke "Delta Sporta", Nenad Mirković, objasnio kako je dres putovao do Amsterdama i da je nekako uspeo krišom da ga izvuče iz torbe svog saputnika i na kratko ga obuče u toaletu aerodroma u Holandiji, što je za njega bilo ispunjenje dečačkog sna.

Mirković je dodao da je na novom dresu sve isto kao i na starom, svaka šara i njena širina, linija, kroj, veličina i izgled grba, kragna…

"Jedina suštinska razlika je ta što je novi dres sašiven od 'dry fit' materijala, koji čuva vlagu i omogućava igračima da budu brži. Da su momci iz Barija imali takve dresove, sigurno bi postali prvaci Evrope pre penala", dodao je Mirković i dobio aplauz.

Potom na binu je izašao predsednik Vladan Lukić, koji je otkrio da je svoj dres iz Barija odmah bacio preko ograde jednom od navijača i da mu nije smetalo što je na toj utakmici bio rezerva, jer kaže da je ta generacija živela "kao jedan" za taj uspeh i da nije postojala razlika izmedju onih koji su bili na terenu, na klupi ili van konkurencije za meč iz bilo kog razloga.

Ovo je na neki način bila i poruka prvotimcima, koji su se potom pojavili i obukli kompletnu opremu za utakmice na domaćem terenu, što će i ovog proleća značiti beli šorts i bele čarape. Dugo već, bazična kombinacija opreme fudbalera Crvene zvezde nisu crveni šorts i crvene čarape, a navijači su podeljeni po pitanju toga koja je kombinacija lepša.

Kapiten Crvene zvezde Pavle Ninkov rekao je da je velika čast to što sa trakom na ruci može da nosi isti dres u kojem su igrale legende kluba, a Ognjen Koroman dodao je da je dres fenomenalan i da će ekipa dati sve da u njemu osvoji duplu krunu!

Komentar je imao i Kadu Mendeš:

"Mnogo lepa dres!", rekao je Brazilac i izazvao smeh i aplauz.

Odmah posle promocije, prvotimci su otišli u "Red Star Shop" na stadionu, gde su navijačima potpisivali dresove, kalendare i ostale suvenire, a prvu utakmicu u novoj opremi ekipa će odigrati u nedelju od 14 časova protiv Borca iz Banjaluke u poslednjoj proveri pred start prvenstva.

(N. J. - MONDO - foto: FK Crvena zvezda)

Povezano

Sve vesti