Došao Đilas, vratio se Duda!

Novi saziv Skupštine jednoglasno izabrao Dragana Đilasa za predsednika Košarkaškog saveza Srbije. Apsolutnu podršku dobio i njegov četvoročlani tim. Dušan Ivković ostaje selektor.

23
A- A A+

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas od ponedeljka je i zvanično nasledio Dragana Kapičića na funkciji predsednika Košarkaškog saveza Srbije.

Odmah po svom imenovanju, Đilas je održao kraći govor i saopštio vest koja će obradovati sve ljubitelje košarke u našoj zemlji.

"Nije tačna informacija da smo razgovarali o novcu, ali mogu da kažem da će Dušan Ivković ostati selektor 'A' reprezentacije", poručio je Đilas na Izbornoj skupštini KSS, koja je održana u beogradskom Hotelu "M".Za njega je glasalo svih 28 prisutnih delegata Skupštine KSS, kao i za tim Đilasovih saradnika, novih potpredsednika Saveza i članova Upravnog odbora KSS. Kao što je najavljeno, činiće ga Dejan Bodiroga (resor muške košarke), Dejan Tomašević (takmičenja), Ana Joković (ženska košarka) i Vuk Mitrović (finansije i marketing).

Pored njih, Upravni odbor činiće još Duško Đukanović, Dejan Dimitrijević, Dušan Elezović i Zoran Stevanović.

Sva glasanja na Skupštini bila su tajna, a u trenutku kada je na red došla tačka dnevnog reda "Izbor novog predsednika", Đilas je izašao da se izluftira na balkonu i odlučio da se članovima Skupštine i prisutnima, kao jedini kandidat, ne obraća pre glasanja, već da to uradi kada ono bude završeno. Đilas je, uostalom, i pre Skupštine dostavio svoj plan rada i oporavka u KSS, pa je stoga smatrao da nije neophodno da govori pre glasanja.

Kada je izabran jednoglasno, saopštio je svakako najlepšu vest ljubiteljima košarke, da će selektor ostati Ivković, a potom i poručio da je bio izrazito ljut kada je saznao da su igrači i članovi rukovodstva KSS kupili povratne karte za Srbiju pre utakmice osmine finala sa Španijom, kao i da će to biti nezamisliva stvar u toku njegovog mandata. Dodao je da bi voleo da ožive regionalni centri košarke, da se košarka ne igra samo u Beogradu, već da i druge sredine prate put kojim su krenuli Metalac iz Valjeva i Radnički iz Kragujevca.

Poželeo je da se u buduće manje priča o ružnim stvarima, već samo o lepim, što košarka i zaslužuje, a potom je istakao da se sudije ovde nalaze pod velikim pritiskom i da mu je palo na pamet šta bi se dogodilo da srpskim klubovima sude kao Čelsiju u Ligi šampiona poslednjih par godina... Istakao je da svi prave greške, tako i sudije, pa na kraju i on sam, ali da će se greške ispravljati u hodu.

Đilas je rekao i da će četvoro potpredsednika raditi punom parom i da ih on nije izabrao da sede i budu samo poznata prezimena.

Na završetku govora, Kapičić i Đilas izljubili su se tri puta, Kapičić je otišao sa stola i prepustio svoje mesto nasledniku.

Košarkaška Srbija ima i predsednika Skupštine, što je funkcija koja do sada nije postojala.

U naredne četiri godine obavljaće je predsednik Arhiva Beograda Dragan Gašić, koji je sa 20:8 u glasovima pobedio Dušana Ćetojevića.

MONDO: Kleut i dalje u igri za mesto genseka

Iako je prethodnih nedelja i meseci bilo govora o tome da će Zorana Gavrilovića "Gavru", na mestu generalnog sekretara KSS, odnosno poziciji prvog operativca, zameniti aktuelni generalni sekretar FK Crvena zvezda Andrija Kleut, takva odluka nije doneta na Skupštini, niti se o tome raspravljalo, iako je Kleut bio prisutan.

MONDO saznaje da Đilas neće odmah praviti "spektakularne rezove" u Savezu i da će u narednom periodu, u dogovoru sa četvoro potpredsednika i ostalim košarkaškim poslenicima, donositi neka kadrovska rešenja. Kleut je, navodno, i dalje u igri, a rešenje za mesto genseka mogao bi da bude i novoizabrani predsednik Skupštine KSS, Dragan Gašić.

Članovi Skupštine, a ima ih 31, su: Lazar Pantelić, Aleksandar Maksimović, Darko Jovičić, Petko Popović, Dušan Ćetojević, Goran Banjanin, Zoran Blažić, Goran Krstajić (delegati KS Vojvodine), Dejan Dimitrijević, Nebojša Čović, Mlađan Šilobad, Goran Trivan, Dragan Gačić, Milan Lakić (delegati KS Beograda), Duško Đukanović, Dobrilo Jojić, Sreten Đurić (delegati regiona Zapadna Srbija), Siniša Jovanović, Miloš Jovanović, Andrija Kleut, Goran Lazić (delegati regiona Centralna Srbija), Zoran Živković, Miodrag Radović (delegati regiona Istočna Srbija), Vule Vuković, Miodrag Kostić (delegati regiona Južna Srbija), Ivan Knežević, Aleksandar Radović (Raško-kosovski region), Zoran Biorac (Udruženje klubova KLS), Jadranka Ćosić (Udruženje klubova Prve ženske lige), Dušan Ivković (Udruženje trenera Srbije), Ilija Belošević (Udruženje srpskih košarkaških sudija).

Skupština je protekla u mirnom tonu, do Đilasovog izbora, sednicu je vodio u tom trenutku i dalje aktuelni predsednik KSS Kapičić, a pored njega, za reč su se javili samo počasni predsednik KSS Borislav Stanković i predsednik KS Vojvodine Lazar Pantelić.

Između ostalog, čuveni Čika Bora istakao je da je bilo teško raditi u Savezu u prethodne četiri godine, tokom kojih se rukovodstvo borilo za "opstanak Saveza", ali je istakao i da je svake godine od 2007. do danas osvajana bar jedna medalja.

Stanković je rekao da su tokom celog mandata sada već bivše uprave "finansije bile bolna tačka", ali da to nije bio slučaj samo u košarci, već i u društvu.

"Ostali smo dužni, nismo uspeli", rekao je Stanković, a slično je priznao i Kapičić, koji je kasnije dobio sve pohvale za način na koji je vodio Savez u teškom periodu od strane novog predsednika Đilasa.

"Imali smo emociju i optimizam da košarka ne ide nizbrdo", rekao je Kapičić, ali i istakao da je na finansijskom planu "urađeno mnogo, ali ne i dovoljno".

"Bilo je i primedbi koje ne stoje baš, ali istina je da novca nije bilo dovoljno", rekao je Kapičić, koji je za teško finansijsko stanje koje predaje Đilasu donekle okrivio i državu u kojoj finansiranje sporta nije rešeno na adekvatan način.

Prvi čovek vojvođanske košarke Pantelić isticao je uspehe koje je prethodno rukovodstvo napravilo u ženskoj košarci, pa je čak napomenuo da je "prvi put jedna utakmica ženskih timova, između Partizana i Crvene zvezde, prekinuta zbog bakljade"!? Potom, Pantelić se u tom trenutku budućem predsedniku Đilasu obratio sa:

"Sam Svevišnji vas je poslao…"

Većina prisutnih tiho se nasmejala na ovo, svakako neumesno poređenje gospodina Pantelića, ali koliko Đilasov dolazak znači za srpsku košarku i posrnuli Savez govori i informacija da je novi "Svevišnji" predsednik nasledio dug od 100.000.000 dinara!

(N. Janković - MONDO, foto Beta)

Povezano

Sve vesti