Predsednik FIBA: Srbi, izvinite za Tursku!

"Pričali smo o tome na bordu FIBA i zaključili smo da su sudije grešile. To se u sportu dešava, pritisak je bio veliki. Izvinjavam se zbog toga, ali to je deo sporta", rekao je u Beogradu predsednik FIBA Ivan Menini.

42
A- A A+

Predsednik Svetske košarkaške federacije (FIBA) Ivan Menini izvinio se u petak u Beogradu zbog sudijske greške u polufinalu svetskog prvenstva u Turskoj, ali je pozvao Srbiju da gleda u budućnost.

Menini je posle sastanka sa čelnicima Košarkaškog saveza Srbije u Beogradu pričao novinarima o vezama svetske i nacionalne federacije, ali je izveštače najviše zanimalo njegovo viđenje tog polufinala, u kome je Karem Tunčeri Turske postigao pobedonosni koš iz auta.

To je bila najveća, ali ne i jedina gruba sudijska greška na račun našeg tima u polufinalu sa domaćinom.

"Znao sam da ćemo pričati o tome i dugo sam se spremao za taj odgovor. Pričali smo o tome na bordu FIBA i zaključili smo da su sudije grešile. To se u sportu dešava, pritisak je bio veliki. Izvinjavam se zbog toga, ali to je deo sporta", rekao je Menini.

Osim tog koša, bilo je još nekoliko propusta, ali je KSS ulagao žalbu zbog toga što je Kerem Tunčeri nagazio liniju pre nego što je šutirao i postigao koš za pobedu od 83:82.

"Sudijske greške su deo sporta i one se dešavaju. Moje životno opredeljenje je da gledamo u budućnost i pozivam i vas da se okrenemo budućnosti", rekao je Menini.Predsednik FIBA posetio je Beograd i tokom dva dana razgovarao je sa čelnicima KSS o budućoj saradnji i jačanju veza domaćeg i svetskog saveza.

"Došao sam u Srbiju jer je ona košarkaška sila i važan član FIBA. Razgovarali smo o mnogim pitanjima sa novim rukovodstvom KSS sa kojima delimo mnoge interese. Razgovarali smo o sistemu takmičenja, komercijalnim i drugim pitanjima", rekao je Menini.

Predsednik KSS Dragan Đilas rekao je da je Meniniju predstavljen program novog rukovodstva saveza.

"Za nas je vitalno da imamo dobre odnose sa FIBA, a hteli smo da stavimo i tačku na Svetsko prvenstvo u Turskoj. Pričali smo o našim planovima, programu i želji da imamo svoje predstavnike u svim telima FIBA", rekao je Đilas.

Predsednik KSS kazao je i da je jedna od želja bila da se napravi takav sistem da reprezentacije mogu češće da igraju pred svojim navijačima.

Sadašnji prvi čovek FIBA bio je nekada i predsednik Košarkaškog saveza Francuske.

Potpredsednik KSS zadužen za reprezentativne selekcije, Dejan Bodiroga, rekao je da su se sa Meninijem podsetili nekadašnje saradnje dva saveza i da postoje planovi o mogućoj budućoj saradnji.

Kancelarija Košarkaškog saveza Srbije ranije je obaveštena da generalni sekretar FIBA, Patrik Bauman, zbog bolesti neće doputovati u Beograd, kako je bilo planirano i da će umesto njega to uraditi predsednik Menini.

Podsetimo se koliko je to mučno izgledalo u Sinan Erdem dvorani u Istanbulu.(Beta/MONDO, foto: MN Press)

Povezano

Sve vesti