Stojaković sa prstenom: Uspeli smo!

Predrag Stojaković postao je tek drugi Srbin koji je osvojio šampionski prsten u NBA Ligi. Pre njega, to je uspelo samo Darku Miličiću.

28
A- A A+

Solidan broj srpskih košarkaša oprobao se u NBA Ligi. Najveće ime svakako je bio Vlade Divac, a tu su bili ili su još: Žarko Paspalj, Predrag Stojaković, Vladimir Radmanović, Radisav Ćurčić, Predrag Danilović, Rastko Cvetković, Aleksandar Đorđević, Darko Miličić, Marko Jarić, Nenad Krstić...

Samo dvojica od njih, međutim, uspela su da se okite titulom. Posle Darka Miličića, kojem je to uspelo sa Detroitom (u finalu 2004. godine Pistonsi dobili Lejkerse, a Miličić bio najmlađi košarkaš u istoriji lige koji je stavio prsten - imao je tada 18 godina i 356 dana), od noći između nedelje i ponedeljka, Srbija može da se pohvali da ima još jednog NBA šampiona - Predraga Peđu ili Peju Stojakovića!

"Uspeli smo!", napisao je Stojaković na svom profilu na Twitteru.

Samo četiri dana posle svog 34. rođendana (rođen je 9. juna 1977. godine u Slavonskoj Požegi), Stojaković je podigao trofej namenjen najboljoj ekipi u NBA Ligi. Kakav rođendanski poklon! A baš na njegov rođendan, Dalas je poveo protiv Majamija 3:2 u pobedama...

Dalas je u finalnoj seriji pobedio Majami 4-2 i prvi put u svojoj istoriji postao šampion najbolje američke i svetske lige.

Vlade Divac i Vladimir Radmanović igrali su finala NBA Lige (obojica kao košarkaši Lejkersa), ali nisu uspeli da se okite prstenjem.

Stojaković je ponikao u Crvenoj zvezdi, a potom je otišao u Grčku, u solunski PAOK. Odatle je krenula njegova NBA karijera. Svima je ostala u sećanju ona sjajna generacija u Sakramento Kingsima (tamo gje bio od 1998. do 2006. godine), sa Divcem i Hidajetom Turkogluom, zatim je nakratko bio u Indijanu, a do 2010. nosio je dres Nju Orleansa. Sledeće godine NBA put ga je odveo u Toronto, da bi potom prešao u Dalas, što je bio bingo!

Sa reprezentacijom nekadašnje Jugoslavije bio je evropski i svetski prvak. Zanimljivo, te 2002. godine u Indijanapolisu izabran je u idealnu petorku zajedno sa Nemcom Dirkom Novickim, a njih dvojica su i sada zajedno u Dalasu.

Tri puta je proglašavan za najboljeg igrača Evrope.

Stojaković nije ulazio u igru u poslednjoj utakmici finala NBA Lige između Dalasa i Majamija, ali je njegov učinak, kao i svih ostalih košarkaša Meveriksa, tokom celog plej-ofa, nemerljiv. Bila je to timska pobeda Dalasa.

(MONDO - foto: Twitter)

Povezano

Sve vesti