Ulica Dragana Mancea

Proslavljeni as Partizana Dragan Mance, koji je poginuo pre 26 godina i čije ime navijači i danas uzvikuju, dobio je ulicu u Beogradu.

28
A- A A+

Skupština grada Beograda prihvatila je predlog Komisije za imenovanje ulica i trgova da nekadašnja "devetka" crno-belih dobije ulicu u blizini mesta gde je stekao fudbalsku slavu - pored stadiona Partizana.

Za prihvatanje tih rešenja koja stupaju na snagu po objavljivanju u Službenom listu Beograda glasali su odbornici i vladajućih i opozicionh stranaka, osim odbornika Srpske radikalne stranke koji su bili uzdržani.

Predsednik Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Slobodan Stanimirović rekao je da je prvobitno predloženo da ulica u Zemunu ponese ime Dragana Mancea, ali da je u dogovoru sa porodicom, navijačima i klubom Partizan odlučeno da to bude ulica u blizini stadiona tog kluba.

Ulici koja počinje od Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića, prema stadionu Fudbalskog kluba Partizan u opštini Savski venac dodeljuje se naziv Dragana Mancea po predlogu Demokratske stranke Srbije i porodice stradalog fudbalera.

Peticiju da Dragan Mance dobije ulicu prošle godine, za svega nekoliko dana, potpisalo je 5.000 građana, mahom iz Zemuna, jer je ideja bila da se ona nađe baš u tom delu Beograda, gde je i rođen 1962. godine.

Mance je poginuo je u 23. godini u saobraćajnoj nesreći na putu Beograd - Novi Sad. Za državnu reprezentaciju je nastupio četiri puta, a u Partizanu je odigrao 262 utakmice i postigao 145 golova.

Fudbal je počeo da igra u Galenici, a 1980. prešao je u Partizan, za koji je odigrao 134 zvanične utakmice i postigao 47 golova. Za reprezentaciju Jugoslavije Mance je nastupio četiri puta.

Dragan Mance je idol među navijačima crno-belih koji su u više navrata tražili i da stadion beogradskog kluba dobije njegove ime.

Navijači Partizana ustanovili su i nagradu "Dragan Mance" koju dodeljuju onome kojeg smatraju da je igrom i odnosom prema klubu to zaslužio. Do sada, prestižno priznanje dobili su fudbaler Almami Moreira i bivši trener košarkaša Partizana Duško Vujošević.

(MONDO)

Povezano

Sve vesti