MONDO: Putin uskoro ponovo u Zvezdi

Kada bude posetio Srbiju u decembru, povodom početka radova na "Južnom toku", predsednik Rusije Vladimir Putin trebalo bi da se sastane i sa čelnicima Crvene zvezde i "Gasproma", saznaje MONDO.

101
A- A A+

Crvenu zvezdu, klub "koji trenutno nema upravu", prema rečima njenog potpredsednika Aleksandra Antića, u decembru (ponovo) će posetiti predsednik Rusije, Vladimir Putin, saznaje MONDO.

Putin, čiji je prvi dolazak u Ljutice Bogdana, 23. marta 2011. godine, izazvao ogroman publicitet u Srbiji, iskoristiće posetu našoj zemlji i zvaničan početak radova na gasovodu "Južni tok" da još jednom sa čelnicima Crvene zvezde (ko god to bio u tom trenutku), ali i generalnog sponzora "Gasproma", porazgovara o aktuelnoj krizi u klubu i daljim potezima.

Od ranije poznato je da je novi, pojačan ugovor između Crvene zvezde i "Gasproma" u "fijoci", jer Rusi nisu zadovoljni rukovođenjem trofejnog kluba i da će aneks postojećeg stupiti na snagu tek kada se ostvare sada već izgledne promene. Dok se predsednik Vladan Lukić već neko vreme ne pojavljuje na radnom mestu, ostatak rukovodstva nastoji da zaustavi posrtanje na svim nivoima, a nisu samo rezultati problem.

Igrači dugo već ne primaju novac. Našem portalu potvrđeno je da bi "Gasprom" mogao kratkoročno da pomogne klubu, kako bi ekipa dobila deo zaostalih zarada tokom ove nedelje, a pred 143. "večiti derbi" sa Partizanom, koji bi u velikoj meri mogao da reši sve dileme oko titule prvaka. Zvezda u utakmicu ulazi sa osam bodova zaostatka, posle tri poraza u prethodnih pet kola.

Prema aktuelnom ugovoru, "Gasprom" godišnje izdvaja nešto više od dva miliona evra za Crvenu zvezdu, ali ta suma nikako nije bila dovoljna rukovodstvu da upravlja klubom i umanji dug. Antić je, između ostalog, rekao i da je dug "malo povećan" u odnosu na onaj koji je zatečen kada je ova uprava sa Lukićem na čelu došla u klub, juna 2009. godine.

"Gasprom" je navodno spreman da izdvoji oko šest miliona evra godišnje za Fudbalski klub (osam ukupno za SD Crvena zvezda), ako ne i više, ali pod uslovom da na čelo FK Crvena zvezda dođe novi čovek i da se top menadžment kluba u velikoj meri i hijerarhijski reformiše, ali i bude osvežen novim, uticajnim i sposobnim ljudima. O svemu tome, pretpostavlja se, razgovaraće se na "Marakani" oko 10. decembra, kada će u Srbiji boraviti i Putin.

U međuvremenu, za očekivati je da Lukić i ozvaniči odluku da napusti klub, odnosno da se povuče sa mesta predsednika, što će automatski značiti da predsednik Skupštine Svetozar Mijailović postaje v. d. predsednika do okončanja izbornog procesa, kojeg će odmah po Lukićevom povlačenju morati da raspiše Upravni odbor.

Ko će iz aktuelnog Upravnog odbora ostati i u novom sazivu, na čijem se okupljanju uveliko radi, trebalo bi da bude delom poznato na kraju jesenjeg dela prvenstva, a u potpunosti kada budu završeni drugi izbori u Zvezdi u kratkom roku.

Putin i "Gasprom" trebalo bi da delegiraju svoje ljude koji će ući u najuže klupsko rukovodstvo, a zamišljeno je da Zvezda dobije strukturu Uprave nalik onoj koja postoji u Zenitu i Šalkeu, gde je "Gasprom" takođe najveći finansijer.

Na prvom treningu posle poraza od OFK Beograda na "Karaburmi", pojavio se samo deo rukovodstva, na čelu sa potpredsednikom Antićem, koji će najverovatnije biti prvi operativac Zvezde u periodu posle Lukića i do dolaska novog predsednika i Uprave. Sam Antić nije isključio ni mogućnost da ode, ni da ostane, rekavši da "će biti na raspolaganju novoj Upravi, ukoliko bude potreban".

A, ko će biti nova Uprava Zvezde? Javnost za sada samo nespretno spekuliše kratkim spiskom imena, uz konstataciju da se "nešto ozbiljno valja iza brda".

"Ljudi moraju da shvate da je Zvezda klub bez uprave, kao i da odlazeća uprava pokušava da privede polusezonu kraju. Do prolećne polusezone biće velikih, radiklanih promena u Zvezdi. Igrače treba razumeti, jer dugo nisu primili platu. Račun nam je u blokadi i prema svima sa kojima sarađujemo, imamo neizmirene obaveze. Lukić ne može da nosi taj pritisak više i to osećaju i igrači", rekao je Antić i osvrnuo se na prodaju (odnosno zadržavanje bitnih) igrača:

"Dugovi bili ogromni i kada je došla ova uprava, ali nisu višestruko veći, jesu nešto malo veći. Ova uprava je uspela da obezbedi ozbiljan sponzorski pul i ima dobar priliv od markentinga, ali Zvezda dugo nije prodala igrača a ovde se živi od toga".

PODSETITE SE KAKO JE IZGLEDAO PRVI PUTINOV BORAVAK NA "MARAKANI"

(N. Janković - MONDO, foto: Guliver/Getty Images, crvenazvezdafk.com)

Povezano

Sve vesti