Mladen Šolak

Želja Makedonije, ponos Srbije - Marko Pavlovski

Autor:

Kapiten "orlića" otkrio za MONDO koliko je bio blizu državnog dresa Makedonije, koje savete je dobio od selektora Drulovića i da li ima ponude iz inostranstva.

Rukovodstvo OFK Beograda organizovalo je u subotu popodne koktel u klupskim prostorijama, posvećen igračima "plavo-belih" koji su u Litvaniji postali šampioni Evrope.

Predsednik "romantičara" Zvezdan Terzić čestitao je Marku Pavlovskom, Aleksandru Čavriću, Stefanu Čupiću i Petru Goluboviću istorijski uspeh na kontinentalnom prvenstvu za igrače mlađe od 19 godina.

Pored novčanih nagrada, dobili su i plakete za blistavo predstavljanje kluba na velikom takmičenju.

Iako vidno iscrpljeni od proslava i nespavanja u prethodnih 48 sati, talentovani igrači neumorno su pozirali i razgovarali sa novinarima, saigračima, gostima kluba...

Naravno, najtraženiji je bio Marko Pavlovski (19), koji je, kao kapiten "orlića", prvi dotakao trofej namenjen najboljoj U-19 reprezentaciji u Evropi.

"Dao sam već mnogo intervjua, ali navikao sam. Na primer, sinoć smo imali dve organizovane proslave, ali sam već jutros u osam morao da gostujem u Jutarnjem programu. Spavao sam samo dva sata", rekao je za MONDO, uz već karakterističan osmeh.

Međutim, takve obaveze mu ovih dana ne predstavljaju problem.

"Tu sam da ispoštujem sve koji su nas podržavali, da izađem svima u susret i predstavim ekipu na najbolji mogući način. Mislim da smo prezentovali celu naciju onako kako joj i dolikuje".

Odmerenim rečima i zrelim konstatacijama odgovara na svako pitanje. Već posle minut-dva razgovora sa njim postaje jasno zašto je Ljubinko Drulović odabrao da mu baš Pavlovski bude "produžena ruka" na terenu.

"Velika je obaveza biti kapiten. I na terenu i van njega. Zaista, igrači su bili odlični, poslušni i nemam reči da opišem kako su lepo prihvatili to što sam ja odabran da nosim traku. Selektor je odlučio, a ja sam ispunio zadatke, podigao pehar i ne znam šta je moglo više da se uradi".

"Mnogo vežbam 'slobodnjake'. Ekonomi me teraju sa terena posle treninga"

Iako je 7. februara proslavio 19 rođendan, već je dokazao koliko zna sa loptom. Talenat koji je nagovestio u drugom delu prošle sezone potvrdio je na velikom takmičenju u Litvaniji. Čak je i postigao jedan od najlepših golova na takmičenju, protiv Francuske, iz slobodnog udarca sa velike udaljenosti.

"Drugovi su mi rekli da je taj gol proglašen za jedan od tri najlepša gola Evropskog prvenstva. Naravno, to nije najbitnije, već uspeh ekipe. Sama činjenica da smo svi dali po jedan pogodak predstavlja činjenicu da je kolektiv pobedio. Samo je Andrija (Luković) u poslednjoj utakmici dao svoj drugi gol".

Prema sopstvenom priznanju, nije se uplašio za prolaz u finale EP ni posle svog promašaja u penal seriji protiv Portugala. Bezgranično je, sa pravom, verovao u golmana Predraga Rajkovića.

"Bio sam  razočaran posle promašaja, ali kad mi se malo 'sleglo', znao sam da ćemo pobediti. Verovao sam u Rajkovića, koji na treninzima stvarno brani fantastično penale. Kada sam prespavao i još jednom razmislio zaključio sam da nemam za čime da žalim, jer sam šutirao odlično i golman nije mogao ni da joj bude blizu. Sad... Tačno je da je lopta pogodila stativu, ali penale zato i zovu lutrijom".

Neveliki deo ljubitelja fudbala u Srbiji zna da je postojala realna mogućnost da Marko Pavlovski umalo i ne nastupi za Drulovićeve "orliće". Pa ni za bilo koju selekciju naših državnih timova.

Uoči kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Litvaniji, dobio je poziv da zaigra za "A" selekciju Makedonije.

"Bilo je to pred kvalifikacije, baš se bilo zakuvalo. Bio sam na prekretnici da li da igram za 'A' tim Makedonije ili za našu U-19. Tada nisam dobijao poziv čak ni za prijateljske turnire srpske U-19 reprezentacije, nisam igrao ni generalnu probu za kvalifikacije i naravno da sam se pitao šta je za mene bolje...".

"Dugo sam se lomio, ne mogu da kažem da nisam. Porodica mi je rekla da je to samo moja odluka. Lično sam 'prelomio', niko mi ništa nije govorio i ispostavilo se da sam doneo dobru odluku", otkrio je momak rođen u Beogradu.

Želja Makedonije, ponos Srbije - Marko Pavlovski Foto: (MN Press)
Dakle, i ubuduće ćemo gledati njegove golove iz "slobodnjaka" u dresu sa grbom Srbije?

"(Smeh) Nadam se da će ih biti. Oni su plod velikog rada, jer me u OFK Beogradu ekonomi bukvalno jure sa terena posle treninga, da što pre završim. Malo ljudi zna koliko vežbam te detalje... Priznajem, to može i da predstavlja moju specijalnost i nadam se da ću to tek dokazati".

Šta bi još trebalo da doradi u igri?

"Sigurno me očekuje rad na fizičkom planu... Na nadograđivanju mišićne mase, jačanju u duel igri. Znam da ću morati da mnogo vremena provedem u teretani. Sa druge strane, takav sam, takav stil igre gajim", konstatuje kreativni vezista.

Pavlovski dobro zna da duel igra zahteva veću snagu nego onu sa kojom raspolaže. S tim u vezi razgovarao je i sa selektorom Drulovićem tokom takmičenja.

"Selektor mi je rekao da ne gledam protiv koga igramo, da li su protivnici mnogo jači. Naravno, rečeno mi je i da se brže oslobađam lopte kada je protivnik blizu, da ga 'sklanjam' u prvom koraku i da to mora da me čini posebnim u nastavku karijere".

U OFK Beogradu?

"Svi mladi igrači predstavljaju budućnost OFK Beograda", izbegao je konkretan odgovor, čak i na još jednom, jasnije ponovljeno pitanje:

Da li ostaješ na Karaburmi?

"Ne znam šta će se izdešavati u narednom periodu... Ima ponuda, naravno. Rekao sam i pre Evropskog prvenstva da ne želim ništa o tome da znam, hteo sam da se samo fokusiram na utakmice. Tamo sam odigrao pet mečeva na visokom nivou i dokazao se i sebi".

Plavo-beli dres matičnog kluba nosio je na 31 utakmici u seniorskoj konkurenciji i u njemu postigao tri gola. S obzirom na to da je i njemu tokom boravka u Litvaniji drastično porasla cena, veliko je pitanje da li će rukovodstvo kluba sa Karaburme odoleti ponudama.

"Razmotriću u narednih nekoliko dana šta je najbolje za mene i klub. OFK će mi uvek ostati pri srcu i to je meni veoma važno", podvukao je veliki talenat, koji bi, uz svoje "Litvance", mogao da predstavlja blistavu budućnost srpskog fudbala.

Povezano

Sve vesti