Nikola Janković

Da li se to "neko" sveti Špancima?

"Operacija Puerto". Dve ključne reči zbog kojih Madrid ni treći put zaredom nije dobio Olimpijske igre.

Olimpijske igre u Barseloni 1992. godine bile su jedne od najlepših u istoriji, ali i najznačajnijih po broju vrhunskih sportskih ostvarenja od kojih su neka i dalje važeći svetski i olimpijski rekordi.

Petnaestak godina kasnije u Španiji je, zajedno sa usponom nacionalnog sporta, zaživela ideja da se Igre vrate u tu zemlju i kao naredni kandidat označen je Madrid.

Ipak, prestonica je doživela potpuni debakl u subotu uveče!

Treći put zaredom, Madrid je izgubio u finalu glasanja za izbor grada domaćina Olimpijskih igara. U trci za Igrama 2012. godine, Madrid je ispao kolo pre kraja u konkurenciji Pariza i Londona, u lobiranju za Igre 2014. godine, Rio de Žaneiro pobedio je Madrid u finalu i konačno, članovi komisije Međunarodnog olimpijskog komiteta u subotu uveče u Buenos Airesu okrenuli su još jednom leđa Madridu.

U finale su prošli Istanbul i Tokio, a pobedio je ovaj drugi grad, koji će drugi put biti domaćin Letnjih olimpijskih igara.

Zašto ne Madrid? Postoji mnogo razloga, a Španci smatraju da se radi o velikoj nepravdi, sramoti, nameštaljki, korupciji, mitu, itd.

Evo šta su posle treće nesreće rekli neki istaknuti sportisti iz ove zemlje, a potom ćemo se zabaviti mogućom pozadinom celog slučaja:

Felisijano Lopez, teniser: "Ovo je odvratna odluka MOK, koji je pokazao još jednom da nema obzira prema fer-pleju i sportskim vrednostima. Iznad toga stavili su druge interese. Želim da verujem da nismo dobili Igre zbog korupcije, ekonomske krize i 'Operacije Puerto', ali sumnjam da je tako. Šta je sa 30 turskih sportista koji su uhvaćeni u dopingu? I šta ćemo sa nuklearnom katastrofom u Fukušimi? Svaki kandidat imao je svoje probleme, a Španija nikada nije bila problematična zemlja uprkos tome što je imala eru korumpiranih političara u prošlosti".

Hoze Marija Gutijerez Guti, bivši fudbaler Reala: "Ovo je užasno tužan dan, veliki udarac za sve nas, ne samo za Madrid, već za celu Španiju".

Nikolas Almagro, teniser: "Pre mesec dana svi su nas uveravali da dobijamo Olimpijske igre. Dosta sa dvoličnošću! Moramo da prevaziđemo ovaj poraz što pre budemo mogli i da nastavimo da se borimo za bolju Španiju".

Dženifer Peraha, vaterpolistkinja: "Ostala sam bez reči. Nismo očekivali da ćemo biti isti sa Turskom! To je najgora stvar koja je mogla da nam se dogodi. Nismo očekivali ovo, svi smo bili puni optimizma. Šteta zbog svih napora koje su ljudi uložili..."

Jednu bitnu stvar pomenuo je Lopez - "Operacija Puerto".

Nema sumnje da su nestabilna ekonomska situacija, kao i militantni separatizam izražen najpre u Baskiji, ali ponekad i u Kataloniji, uticali na to da Madrid treći put uzastopno gleda kako se drugi raduju. Ali, o jednoj stvari stidljivo se govori - "Operacija Puerto".

Pomenuo ju je samo Lopez...

Ove godine dogodio se neviđen skandal u španskom pravosuđu i ceo svet sa nevericom je posmatrao šta se događa. Nema sumnje da su i u MOK posmatrali ovu stvar već dugo, dugo, i sami začuđeni kako je Španija povremeno davala "alibi" svojim sportistima koji su na međunarodnoj sceni "padali" za doping.

A sve je "puklo", kada je kontroverzni španski lekar Eufemijano Fuentes, prvooptuženi za sistematsku distribuciju dopinga u "Operaciji Puerto" osuđen na godinu dana zatvora, a uslovno na četiri godine. Fuentesu je Madridski sud izrekao kaznu, jer je izvršio krivično delo protiv javnog zdravlja koje je regulisano članom 361 Krivičnog zakonika Španije. Njegovom asistentu Injasiju Labarti izrečena je kazna zatvora od četiri meseca, takođe uz četiri godine uslovno.

Ova presuda ostala je u senci odluke suda da uništi sve dokaze u postupku koji je pokrenut još 2006. godine, pa tako španska i svetska javnost nikada neće saznati koji su to sportisti koje je Fuentes snabdevao najmodernijim doping sredstvima.

Na zaprepašćenje kompletne javnosti, sudija Julija Patrisija Santamarija naredila je da se unište svi uzorci krvi, kao i podaci koji su pronađeni u personalnim računarima od kada je policija otkrila ovu neviđenu aferu!? Zgražavanje ovom odlukom išlo je čak i dotle, da su pojedini španski sportski novinari poručili da će dati otkaz i povući se iz profesije, tvrdeći da posle ovog "nema više razloga pratiti sport".

Praktičo je Fuentes jedini koji je bio "pušten niz vodu", iako je dokazano na sudu da je doping sredstvima snabdevao bicikliste, fudbalere, tenisere i boksere.

Koje?

Svi su izgledi da se to nikada neće saznati i da je špansko pravosuđe podleglo pod pritiskom države da se, iz viših interesa, detalji istrage nikada ne objave, ne samo zbog pokušaja da se dobije Olimpijada, već zbog straha da će biti ozbiljno narušen ugled cele države, nacije, kraljevske porodice.

Pomenuta sudija Santamarija objasnila je šturo da sud nije bio zainteresovan u to ko je koristio doping, već da je suština bila da se dokaže ko ga je organizovao. Kako je to bilo moguće? Korišćenje dopinga je takođe protivzakonito i podleže krivičnoj odgovornosti.

Doping je u Španiji nelegalan od 2006., iste godine kada je otkrivena "Operacija Puerto"!

Inače, inostrani mediji, a naročito francuski, godinama unazad objavljuju tekstove u kojima dovode pod sumnju rezultate koje ostvaruju vrhunski španski sportisti. Na udaru "L'Ekipa", "Parizijena" i ostalih najčešće su teniser Rafael Nadal i biciklista Alberto Kontador, u čijem je slučaju Svetska anti-doping organizacija (ne španska) dokazala korišćenje dopinga, pa je on suspendovan i oduzeta mu je titula sa prestižnog "Tur D'Fransa".

Španija je isprva pokušala da zaštiti Kontadora, ali to nije prošlo.

U vezi sa ovim ili ne, tek u poslednjih desetak godina španski sportisti počeli su da osvajaju Evropu i planetu. I individualno i timski.

Rafael Nadal postao je prvi teniser sveta uz 12 osvojenih gren slem turnira, Fernando Alosno bio je dvostruki prvak sveta u Formuli 1, Kontador osvajač Tura, fudbaleri Španije dvostruki evropski i jednom svetski prvaci (tri vezane titule), fudbaleri Barselone osvojili su tri Lige šampiona u poslednjih sedam godina, košarkaši Španije bili su svetski i evropski prvaci, olimpijski vicešampioni, odbojkaši Španije bili su evropski prvaci, a vaterpolisti svetski, rukometaši Španije aktuelni su prvaci Evrope, itd, itd.

Da li se to "neko" sveti Špancima?

Povezano

Sve vesti