• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GRAĐANI U STRAHU ZBOG FASADE KOJA JE OTPALA: Istražili smo ko je bio investitor, sudbina stanara neizvesna

Autor Ivana Vlajković

Sa zgrade u naselju Vojvode Vlahovića je otpala fasada.

 otpala fasada Izvor: Radovan Panić

U Ulici Milovana Vidakovića broj 1 u naselju Vojvode Vlahovića u Beogradu sa zgrade, čija je izgradnja završena 2012. godine, otpao je deo fasade veličine 50, 60 metara kvadratnih. Incident se desio u četvrtak, 16. maja. Investitor je bila Građevinska direkcija Srbije (GDS), a Radovan Panić, vlasnik stana i upravnik kazao je za MONDO da stanari više od decenije imaju brojne probleme u objektu.

Istakao je da su se problemi javili i pre nego što su stanari kupili stanove. Prema njegovim rečima, oni za njih nisu znali jer im niko ništa nije rekao.

"Zgradu je zidala Građevinska direkcija Srbije, čiji je osnivač Vlada Srbije. Objekat je rađen 2009. 2010. i 2011. godine i tad su se njima pojavili problemi. Znači, problemi su se pojavili pre nego što smo mi uopšte kupili stanove. Tokom izgradnje su detektovali podzemne izvore, pri tome je zgrada pravljena na laparovitoj glini na kojoj ne može da se zida četiri sprata", započeo je razgovor za MONDO Radovan Panić. 

Naš sagovornik nam je objasnio da je to vrsta zemljišta koja ne trpi veliko opterećenje i koja se zasićenjem vode pretvara u jednu kašastu materiju koja zgradu nosi kao da objekat pliva u njoj.

Problemi u zgradi

"Zgrada ima pet lamela, pet ulaza i svaki od njih ima neki svoj temelj i svaki od ulaza pliva na neki svoj način. Pošto su lamele uvezane međusobno, u smislu da su naslonjene jedna na drugu, svaka od njih na svoj način sleže i međusobno se udaraju, pucaju i tonu nejednako što je nedozvoljeno. To se sve dešavalo pre nego što smo mi kupovali stanove. Napominjem, ovde je problem što se svaki ćošak zgrade drugačije sleže i samim tim dolazi do pucanja temelja. Mi za taj problem nismo znali dok smo kupovali stanove jer nam to nije bilo rečeno", ispričao je. 

Izvor: Radovan Panić

Upravnik zgrade je istakao da su stanari kupovali stanove, ulazili u kredite, a da im, prema njegovim rečima, niko iz Građevinske direkcije nije rekao da postoji problem koji je trajao godinama tokom izgradnje. 

"Kad smo kupili stanove i ušli u objekat posle nekog vremena su počeli da se pojavljuju problemi u vidu pucanja zidova u stanovima. Obratili smo se Građevinskoj direkciji koja nam je odgovorila da oni ne znaju o čemu je reč. Takođe je počela da curi i voda kroz rupu na zidu, pa na prvom i drugom spratu. Voda je prodirala i u garažu. Kroz neko vreme smo uspeli da dođemo do građevinskog dnevnika i drugih dokumenata. Tad smo videli da je u njima navedeno da su se pojavljivali problemi - da tone zgrada, da puca temelj a ništa od toga, ponavljam, nama nije rečeno kad smo kupovali stanove", istakao je naš sagovornik. 

Objasnio je za portal MONDO da je zgrada odavno premašila dozvoljeno sleganje od pet centimetra, kako su, prema njegovim rečima, naveli veštaci sa Građevinskog fakulteta iz Beograda i Niša. 

Sleganje zgrade

"Naša zgrada se slegla čak 20 centimetra i to se neravnomerno slegla, što ponavljam, nije dozvoljeno i dovodi do pucanja temelja ploče. Naš temelj je pukao, kako su naveli pomenuti Građevinski fakulteti. Mi smo tužili Građevinsku direkciju Srbije 2014. godine, nas 46 porodica i drugu tužbu je podnelo pet porodica. Tražili smo povraćaj sredstava jer nismo znali da zgrada ima premašena sleganja. U mom stanu su zidovu ispucali, prozori su poispadali. Moja žena lepi selotejp zimi da nam kroz te prozore ne bi prošao vetar i hladnoća. Viši sud u Beogradu je doneo presudu u našu korist, a na osnovu veštačenja Građevinskog fakulteta u Beogradu i Nišu. U presudi se navodi da se ljudima daju drugi stanovi ili da im se vrati novac, naravno uz kamatu", kazao je Radovan Panić za portal MONDO. 

Naš sagovornik je naveo da prema presudi Višeg suda u Beogradu Građevinska direkcija Srbije treba ljudima da isplati oko četiri miliona evra. Međutim, Građevinska direkcija Srbije je uložila žalbu Apelacionom sudu, i prema rečima upravnika zgrade, slučaj se na njemu nalazi već dve godine.

Inače, u samoj presudi Višeg suda stoji da Građevinska direkcija Srbije treba da uradi celu fasadu, prozore ljudima, onim stanarima koji žele da ostanu a ne da im se daju drugi stanovi ili da im se vrati novac. Međutim, ovih dana je fasada počela da puca. Pukotina je bila mala, nije bila ni pola metra. Ista je kao i sve ostale, pošto ima više od 100 pukotina. Ja sam im pisao da dođu i da srede fasadu. Odgovorili su mi da to nije do njih jer je istekla garancija. Ja ne znam koliko traje garancija, ali mi smo sve vreme sa njima u sporu. Naveli su da je za fasadu odgovorna skupština stanara zgrade. Objasnio sam da je situacija ozbiljna i da fasada može da se sruši. Na to su odgovorili da je to verovatno od kiše i da ona preliva oluk i da voda natapa fasadu. Inače, oluk nije zapušen. 

Građevinska direkcija se poziva na neodržavanje stambene zgrade, a pritom tri godine duguju novac za održavanje zgrade jer nije prodata oko trećina stanova od ukupno 155. Samo želimo da se ova agonija što pre završi jer mi smo prinuđeni ovde da živimo. Investitor tvrdi da se fasada natopila kišom, a kad je otpala staklena vuna je bila suva. Inače, za fasadu su umesto tiplova i šrafova koristili eksere da bi im verovatno bilo jeftinije. 

Izvor: Radovan Panić

Mi strahujemo šta sve može da se desi u ovoj zgradi jer će ovde biti sve gore i gore jer problem nije rešen. Druga grupa koja je podnela tužbu se pre četiri godine sklonila odavde. Oni su dobili nove stanove. Njihov slučaj je završen. Trebalo je da i mi budemo sklonjeni", zaključio je razgovor za MONDO Radovan Panić, vlasnik stana i upravnik stambene zgrade. 

Građevinska direkcija Srbije o zgradi u naselju Vojvode Vlahovića

Iz Građevinske direkcije Srbije su za naš portal naveli da je garancija za fasadu pet godina. Na pitanje o garantnom roku za ostale delove objekta su odgovorili da je maksimalni garantni rok pet godina u zavisnosti od dela objekta, pozivajući se na Pravilnik o minimalnim garantnim rokovima za pojedine objekte.

Za portal MONDO su takođe objasnili da Građevinska direkcija Srbije nije u obavezi da sanira fasadu.

"GDS nije u obavezi da sanira fasadu, jer je istekao garatni rok za objekat, a ovaj incident je isključivo posledica neodržavanja stambenog objekta i nije obaveza GDS-a. Međutim, u skladu sa praksom društveno odgovornog poslovanja GDS će sagledati mogućnost da pomogne stambenoj zajednici u sanaciji.

Istovremeno napominjemo da je pucanje fasadne obloge posledica nedostajuće limene krovne opšivke iznad fasade kao i dodatnog izlivanja vode iz krovnog skupljača/olučnjaka na fasadi koji je zapušen, odnosno posledica je neodržavanja objekta. GDS je prethodnih dana više puta upozoravala upravnika stambene zajednice, pismeno i usmeno na sastanku, da je neophodno da stambena zajednica inicira da nadležni organ izvrši neophodno obezbeđenje područja, odnosno eventualno ograniči kretanje na prostoru, koji se smatra nebezbednim", kazali su iz Građevinske direkcije Srbije. 

Iz ove institucije su za naš portal potvrdili da su stanari podneli tužbu ne odgovarajući na pitanje kojim je konkretno radovima grupa građana bila nezadovoljna. 

"Pojedini stanari su podneli tužbe za raskid ugovora o kupoprodaji stanova i naknadu štete, što nije povezano sa aktuelnim događajem", zaključili su za MONDO iz Građevinske direkcije Srbije. 

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

00:12
Fasada ponovo otpada na soliteru u Vidikovcu
Izvor: serbialive_beograd
Izvor: serbialive_beograd

Možda će vas zanimati

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Slavoljub

Upravnik ne moze ni da pristupi tavanskom i krovnom prostoru jer ih je Gradjevinska direkcija na divlje zazidala za potrebe divlje gradnje svojih zaposlenih, tu u divljim dupleksima zive menadzeri GDSa i ne mogu se legalizovati. Fasada je pala sto su dodali divlje podupiruce grede i digli dodatne kvadrate bez saglasnosti upravnika i stanara.

Dragan

Na selo pa lepo nadgledaš sve radove na izgradnji i učestvuješ u njoj. Tuđa ruka svrab ne češe.

Bach

Kakva fasada ovo je stiropor na kvadrat. Sirotinja hoće da ima izolaciju. Ne postoji ni jedna zgrada sa papirima da se na nju postavlja stiropor samo ove nove kuće-zgrade. I naravno stare zgrade 30-49 godina gde odrade muvatori sirotinju za male pare i nazovi majstori koji ništa ne ispoštuju niti znaju šta treba da bi bilo šta bilo bezbedno

special image