Vest da je starica M.G. (72) iz mesta Ćukovine na pijaci u Šapcu prodavala otrovne pečurke od kojih se osmoro ljudi otrovala, pri čemu je jedna žena (57) izgubila život, danima trese javnost u Srbiji. Jedan Šapčanin koji je od starice kupio gljive tih dana, kako kaže, nije želeo da rizikuje sa sortama koje ne poznaje.

"Ona je kod sebe imala tri ili četiri sorte pečuraka, od kojih je jedna bila vrganj. Ja sam od nje uzeo vrganje", kazao je Dušan Andrić, navodeći da se razume u 10-15 vrsta i da uvek uzima samo one koje poznaje.

Tada je na šabačkoj pijaci bilo još prodavaca gljiva, ističe i dodaje da je tog jutra on kod bake zatekao veliku količinu, budući da je došao rano izjutra. Andrić napominje da je sedamdesetogodišnja žena tog dana u rukama držala zelenu pupavku za dršku.

"Ona je u rukama držala tu zelenu pupavku, onako za dršku, a ja sam joj rekao: 'Alo, gospođo, ta je otrovna!' Ona me je samo bledo gledala, meni se činilo da ona ne zna. Pretpostavljam, nije razumela. Samo je ćutala", istakao je Dušan začuđen njenim izostankom reakcije.

Dodaje i da mu je njeno ćutanje bilo veoma neobično, jer bi on, kako kaže, da mu neko ukaže na to da prodaje nejestivu i opasnu hranu, sigurno odreagovao na neki način, što podgreva sumnje da ona nije bila sigurna šta prodaje. Dušan kaže da je nudila gljive u plastičnim posudama, nekoliko njih, ali da one, u trenutku kada je on kupovao, nisu bile izlomljene.

"U posudama koje su joj stajale imala je 3-4 vrste. Imala je jednu narandžasto-crvenu, ona kaže da je lisičarka, ali to nije bila lisičarka, video sam da pušta mleko. Ja od takvih bežim, jer sam imao loše iskustvo", navodi Andrić.

Šapčanin ističe da je među njima prepoznao i sunčanicu i zeku.

"Znao sam da nije lisičarka, jer ona ne postoji u ovo vreme. One rastu početkom leta. Ona je prepoznatljiva. Ima kao neki temelj u zemlji, zelenkasta je! Nikad te gljive ne bih uzeo", rekao je i dodao da je siguran da je video zelenu pupavku.

“Mislim da sam video ženu koja je umrla”

Tog jutra, priča Andrić, moguće da se susreo sa ženom koja je kasnije preminula od posledica trovanja.

"Nije bila velika gužva. Tu je više prodavaca bilo, pa sam video jednu ženu koja mi je ličila na onu koja je posle nastradala. Gledala je pečurke i rekla: “Jao, što bih volela da mogu da jedem te gljive, ali ne smem, imala sam operaciju”. Ja sam joj objasnio koje su bezbedne, pošto je tu bilo i jestivih, čovek pored je prodavao divlje šampinjone na primer", kazao je Andrić.

On napominje i da se posle spekulisalo i o mnogim drugim otrovnim vrstama.

"Ma pominjalo se i da je panterovka zamenjena jajčarom, ali one nisu ni slične", istakao je i dodao da je i panterovka jedna od najotrovnijih kod nas.

(MONDO/Srpski telegraf)