Više javno tužilaštvo u Nišu se nakon prikupljanja dokaza oglasilo nenadležnim, jer je utvrđeno da je maloletni ubica krivično neodgovoran budući da nema navršenih 14 godina. On je odveden na lečenje u psihijatrijsku bolnicu u Beogradu, a Osnovno javno tužilaštvo u Nišu je započelo postupak ispitivanja da li postoji odgovornost roditelja dečaka ubice u pogledu zanemarivanja.

"Još uvek zvanično sa sudske medicine ne postoji izveštaj koji opisuje vrste povreda i redosled kako ih je Andrej zadobio ali nezvanično smo saznali da je broj ubodnih rana dvocifren. Čak, čuli smo, mi smo ostali u šoku, da se radi o oko 30 i nešto ubodnih rana. I na kraju je bio preklan", kaže Mića Simić, otac dečaka (13), koga je 5. oktobra u potkrovlju svoje kuće brutalno usmrtio školski drug (13).

Mića Simić ističe da u ubistvu nije korišćen samo jedan nož i da u izveštaju koji je stigao u tužilaštvo stoji da njegov sin ima više ubodnih rana nanetih različitim sečivom. "Nije pronađen jedan nož, pronađena su različita sečiva, šila, mačete, koje su bile umazane krvlju. U zvaničnom saopštenju stoji da je jedan nož nađen ispod kreveta, drugi na podu, treće šilo i neki nož u kutiji, mačeta je pronađena u nekom delu sobe... Na osnovu tih ubodnih rana, gde stoji u izveštaju sudske medicine da su različita sečiva korišćena, dovodi do toga da nije u pitanju samo jedan nož. Sve je trajalo vrlo kratko a ono što je najčudnije u celoj toj priči je to što ubica nema nikakvu povredu. Andrej je bio dosta jako dete, nije bio slab, to nam govori da je to sve bilo smišljeno. Ja sam čak ubeđen u to da se tog momenta nije desilo, da je velika verovatnoća da se desilo čak možda i u školi. Sin nam je pričao, i deca, da je on jedan ili više noževa nosio čak i u školu", kaže Mića.

Mića kaže da je majku dečaka ubice upozoravao više puta da njen sin nosi nož, ali da ništa nisu preduzeli da to spreče, zbog čega smatra da ima i odgovornosti roditelja za ono što se na kraju dogodilo.

Majka mu kupovala noževe

"To dete je bilo opterećeno noževima. U policijskom izveštaju stoji da je njegova majka njemu kupovala noževe. Ja sam je upozoravao bezbroj puta da on sa sobom ima noževe. I sve je to bilo: 'Jao ja ne znam, ja ću to da proverim'. I sve se na tome završilo. Prvi slučaj se desio po završetku petog razreda, njih nekoliko je išlo da pravi šumsku kolibu kada nam je sin rekao da on nosi pun ranac sa noževima. Zvao sam njegovu majku, ona prvo kao nije znala o tome ništa, posle toga kao proveriće. Nakon toga čuli smo se: 'Jao ja sam ga ubila od batina, našla sam ranac sa noževima i sečivima, to sam sklonila'. Kada nam se dan posle sahrane, njegov otac pojavio na vratima, i kada sam ga pitao da li ti je supruga rekla za ranac sa noževima, on je rekao jao pa jeste. I šta imaš da kažeš? Pa njemu je to služilo za igru. Znači od petog razreda do sada, taj ranac nije bio sklonjen", priča Mića.

Dečak ubica se samopovređivao

Otac ubijenog dečaka otkriva i da je dečak ubica imao ožiljke na svojim rukama jer se samopovređivao sečivom noževa. "Njegove ruke su sve bile isečene od noževa, samopovređivanjem. Imamo saznanja da je u školi iglom od šestara kopao po rukama, pravio je rane. Šake su mu bile sve u flasterima, kada sam pitao čoveka koji nam je rekao to, od čega je to, on je odgovorio roditelji su mu kupili jedan nož sa dugačkim sečivom, na izgled veoma, skup, toliko je oštar kao žilet, prilikom sklapanja napravi posekotinu na šakama. On je takav išao u školu. Ako bar njegovi roditelji nisu bili dostojni da vide da dete ima problem, na koji sam ja upozoravao, zašto je škola ostala nema?", pita se Mića.

Zašto telefon ubice nije veštačen?

Mića i Sanja Simić, roditelji nastradalog dečaka, ogorčeni su što i posle skoro tri meseca nije veštačen telefon dečaka ubice i njegov kompjuter, što bi moglo da pruži važne podatke pre svega o motivu zločina, niti je pred tužilaštvom okončan postupak utvrđivanja odgovornosti roditelja u pogledu zanemarivanja. Oni su angažovali punomoćnika, advokata Sašu Kneževića, koji je zatražio je od Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu da protiv oca i majke dečaka ubice bude pokrenut postupak zbog zlostavljanja i zanemarivanja deteta.

Advokat je uz predlog za preduzimanje dokaznih radnji OJT dostavio i četiri fotografije koje, po njegovim rečima, dokazuju da su se u radnjama roditelja trinaestogodišnjaka osumnjičenog za ubistvo, stekla sva obeležja krivičnog dela zlostavljanja i zanemarivanja maloletnog lica. Na jednoj slici se vidi dečak ubica kako životinju igračku ubada u glavu nožem, na drugoj je majka koja nišani iz pištolja držeći ga obema rukama, dok je na trećoj slici majka sa starijim sinom koji je u stavu nacističkog pozdrava. Četvrta slika koja po oceni oštećenih predstavlja dokaz nebrige jeste fotografija iz restorana u kojem ona sedi u tankoj bluzi dok dečak sa čudnim pogledom, sedi u zimskoj jakni zakopčanoj do grla, iako se može uočiti da se lokal greje.

Kuriri/M.S. Niška banja ubijen dečak

Pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Nišu vodi se postupak za preispitivanje roditeljskih kompetencija roditelja dečaka ubice. U OJT potvrđuju da je izveštaj Centra za socijalni rad pristigao i da postupaju u skladu sa rokovima. "Naloženo je psihijatrijsko veštačenje maloletnika. Izveštaj o veštačenju OJT još uvek nije dobio a on je neophodan radi preduzimanja daljih radnji", kaže portparol OJT u NIšu Vladimir Stanojević.

BONUS VIDEO:

NOVOPAZARSKA POLICIJA NIJE ZNALA KUD ĆE PRE! Smrt zbog droge, stravičan sudar kod škole i hapšenje dilera za MANJE OD 24 SATA Kurir TV

 (Blic/MONDO/N.D.)