Simanovci selo u kom nema nezaposlenih

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

NEMA KRIZE: Mesto u kom svi rade i puno je dece

Izvor mondo.rs
Izvor mondo.rs

Ši­ma­nov­ci su je­di­no se­lo u Sr­bi­ji ko­je ima 50 fa­bri­ka. U po­go­ni­ma na te­ri­to­ri­ji ovog se­la sa 3.000 ži­te­lja u op­šti­ni Pe­ćin­ci ima oko 3.200 za­po­sle­nih.

Ta­ko moć­ne in­du­stri­je na ta­ko ma­lom pro­sto­ru ima ma­lo gde i u naj­ra­zvi­je­ni­jim ze­mlja­ma Evro­pe.

Fa­bri­ke u Ši­ma­nov­ci­ma pro­iz­vo­de auto­mo­bil­ske de­lo­ve, ma­ši­ne, gra­đe­vin­ski ma­te­ri­jal, tu su po­go­ni pe­kar­ske in­du­stri­je... U fa­brič­koj zo­ni po­vr­ši­ne 800 hek­ta­ra sve kom­pa­ni­je su ino­stra­ne, osim „Agro­sa­ve” (pro­iz­vod­nja se­me­na ku­ku­ru­za) i film­ske in­du­stri­je „Pink”. I bi­će ih još do kra­ja go­di­ne – na­ja­vlju­je Ra­di­voj Mi­lo­še­vić, za­du­žen u op­šti­ni Pe­ćin­ci za lo­kal­ni eko­nom­ski raz­voj.

Sve je, piše "Politika" počelo pre tačno 27 godina kada je deo atara prema autoputu, odlukom opštine Pećinci i Vlade Srbije, proglašen radnom zonom za privatna preduzeća. Na tom području uglavnom su bili pašnjaci, a tek mali deo se obrađivao zbog podzemnih voda. Najpre je izgrađena mreža kanala i tako je zemljište privedeno današnjoj nameni.

Mesto u kom nema krize - kao "za vreme Tita"


Poslednjih desetak godina građene su fabrike. Blizina Beograda i autoput učinili su da je najlošija zemlja za obrađivanje postala najskuplja u Srbiji. Hektar je dostizao cenu od 700.000 evra.

Zanimljivo je i da su vlasnici šimanovačke zemlje svojim naslednicima imanje delili tako da plodne oranice pripadnu deci koja će ostati na imanju, dok su one lošije parcele nasleđivali sinovi koji su svoju budućnost videli daleko od sela, kao i ćerke koje su se udavale van Šimanovaca.

Kako je baš toj zemlji vrtoglavo porasla cena od kada je proglašena radnom zonom, oni su se njenom prodajom, "ni krivi ni dužni obogatili".

šimanovci
Izvor: YouTube


Novac su uglavnom ulagali u nekretnine po Beogradu, Novom Sadu i drugim gradovima, ali bilo je i onih koji su kupovali najbolje oranice i danas su pravi domaćini.

"Mi smo jedino naselje u Srbiji, a verovatno i šire, koje nema nezaposlenih. Ovde posao nije dobio samo onaj ko nije hteo da radi. U fabrikama koje su se u Šimanovcima otvarale, radnih mesta bilo je i za nekvalifikovane i za one sa fakultetskim diplomama. Procena je da je tako zaposleno više stotina naših meštana. Ostali putuju iz susednih sela, ali i iz Beograda", ističe za "Politiku" Aleksandar Mandić, predsednik Saveta mesne zajednice.

Upravo zbog ove činjenice, Šimanovčani više ne odlaze iz sela, a očekuje se da će biti još više onih koji bi tu da se nastane. Biće izgrađen i duplo veći vrtić od postojećeg, a očekuje se i dogradnja osnovne škole, jer broj đaka raste iz godine u godinu. U školi je sada 260 učenika, a u vrtiću 170 mališana.

Jedna škola, jedan đak (FOTO)


Jedini problem za one koji žele da se nasele u Šimanovcima, da ne bi svakodnevno putovali na posao, jeste što stare kuće nisu jeftine. Cena im je do 30.000 evra, a nema ih mnogo u ponudi. U mnogim selima Srema kuće takvog kvaliteta koštaju od 7.000 evra.

Kupite kuću za 2.000 evra i evo šta vas čeka


"Zato mi radimo na tome da proširimo zonu sela za stanovanje gde ćemo urediti placeve od po pet ari i prodavati, zavisno od lokacije, po ceni od pet do sedam hiljada evra za ar, pa neka ljudi sami sebi grade kuće", zaključuje Mandić.

-----------------------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Komentari 10

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

RadovanZ

Da,kako da ne... Ovo je samo jedna strana medalje i nije bas realna. Da ima vise mogucnosti za posao,to je istina,ali su plate u vecini tih fabrika minimalne. Nezaposlenost je i dalje velika,jer mnoge firme autobusima dovoze svoje radnike iz BG-a... I da ne pricam dalje,jasno je da je to samo jos jedna prica vlasti...

Karadjordje

Ovo je tragicna slika neravnomernog razvoja Vojvodine..Moje mesto,KULA..je uz Vrbas i Crvenku bila do peto oktobarskih promena ,industrijski najrazvijeniji centar u Vojvodini.Sam grad od 25000 stanovnika,imao je 7000 zaposlenih...danas nema jedne industrijske masine..zahvaljujuci zutima,svojim necinjenjem pustise niz vodu Istru,Stofaru,Eternu,Tehniku,Dj.Strugar,FK Hajduk...A ovi danasnji...nisu u stanju da dovedu ..stvaraju se centri,okolina BG(Srem) i Subotica koji nikad nisu bili industrijski centri..a obucena radna snaga,skole koje su proizvodile buduce radnike,nezaposleni na birou ..to drzava zanemaruje..unistava tradiciju jedne FA Istre..od 120 godina..sve masine su prodate na kilo i zavrsile u Kini..Stecajni upravnik se enormno nafatirao,bivsi direktor otvorio firmu u Kanjizi,sa pet radnika,i godisnje prihoduje 2000000 evra,uvozi delove za slavinu iz Kine i Vjetnama....

Sale

Za Srbiju je spas da se narod preseli u Beograd.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU